Το 2020 επιστρέφουν δυναμικά στις εκδόσεις ομολόγων οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 2020 επιστρέφουν δυναμικά στις εκδόσεις ομολόγων οι τράπεζες
Ανώτατα στελέχη του κλάδου αναφέρουν στο insider.gr ότι δεν σκοπεύουν να εκδώσουν ομόλογα εντός του 2019, καθώς αναμένουν αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις αγορές για το ελληνικό χρέος.

Χωρίς βιασύνη φαίνεται πως θα επιστρέψουν στις κεφαλαιαγορές οι τράπεζες, αφού οι επόμενες ομολογιακές εκδόσεις Tier 2 δεν αναμένονται νωρίτερα από το 2020.

Ανώτατα στελέχη του κλάδου αναφέρουν στο insider.gr ότι δεν σκοπεύουν να εκδώσουν ομόλογα εντός του 2019, καθώς αναμένουν αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις αγορές για το ελληνικό χρέος. Σήμερα, οι αποδόσεις εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ 8-10%, γεγονός που συνεπάγεται ιδιαίτερα υψηλό κόστος για τις ελληνικές τράπεζες. «Σε αυτά τα επίπεδα, οι εκδόσεις Tier 2 δεν αποτελούν καλή λύση για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών» αναφέρει ανώτατη θεσμική πηγή.

Πηγές της Eurobank «βλέπουν» την επόμενη μη καλυμμένη ομολογιακή έκδοση για «πιθανότατα το 2020», ενώ στο Σχέδιο Μετασχηματισμού που παρουσίασε πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα, έχει υπολογίσει κόστος 70 εκατ. ευρώ για έκδοση senior notes/Tier 2 για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της έως το 2022.

Σημειώνεται ότι τους επόμενους μήνες αναμένονται αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει τη δραστική μείωση του κόστους χρηματοδότησης από τις αγορές και για τις εγχώριες τράπεζες.

Εξαίρεση αποτελεί η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να εξαγγείλει ομολογιακή έκδοση ύψους 300-500 εκατ. ευρώ μαζί με το σχέδιο πώλησης του RBU στην Intrum το επόμενο διάστημα. Ήδη από το 2018, είναι γνωστό ότι ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ (SSM) έχει ζητήσει από τη διοίκηση της τράπεζας να ενισχύσει τουλάχιστον κατά 500 εκατ. τα εποπτικά κεφάλαιά της, ωστόσο οι συνθήκες στην αγορά δεν το επέτρεψαν.

Πλέον, όμως, δεδομένης της βελτίωσης των συνθηκών στις αγορές το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τα σχέδια ταχύτερης εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς, θεωρείται ότι πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις για μια τέτοια έκδοση. Ακόμη πιο ευνοϊκό διαμορφώνεται δε το περιβάλλον μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την περασμένη Κυριακή από τον πρωθυπουργό, για τις 7 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider