Κρίσιμη συνεδρίαση για την Εθνική Τράπεζα -Ποια μέτωπα μένουν ανοιχτά

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμη συνεδρίαση για την Εθνική Τράπεζα -Ποια μέτωπα μένουν ανοιχτά
Μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά για την Εθνική Τράπεζα, λίγους μήνες μετά την υπόθεση των POS στην Κίνα.

Αλλαγές αναμένεται να σηματοδοτήσει η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, εν μέσω των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η τράπεζα με κυριότερη την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο Δημήτρης Καποτόπουλος, γενικός διευθυντής εταιρικής τραπεζικής της τράπεζας, θα διοριστεί εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ θα καταργηθεί η θέση αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου που κατέχει σήμερα ο Δημήτριος Δημόπουλος. Θέση εκτελεστικού μέλους στον όμιλο αναμένεται να αναλάβει και η κ. Χριστίνα Θεοφιλίδη, η νέα γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής η οποία πήρε πρόσφατα μεταγραφή από τη Eurobank.

Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον στρέφεται στον Παναγιώτη Δασμάνογλου και κατά πόσο θα διατηρήσει τη διπλή ιδιότητα του εκτελεστικού μέλους του ΔΣ και του επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Οι αντικρουόμενοι αυτοί ρόλοι έχουν προκαλέσει έντονα σχόλια στους τραπεζικούς κύκλους, ενώ έχουν σχολιαστεί εμμέσως και στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι ενώσεις εργαζομένων της ΕΤΕ μετά την πολύκροτη υπόθεση των POS στην Κίνα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Δασμάνογλου ανέλαβε τον Ιούλιο του 2018 θέση εκτελεστικού μέλους στο ΔΣ, κατέχει θέση γραμματέα του ΔΣ ενώ από το 2009 διατελεί Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης του ομίλου. Πηγές του κλάδου επισημαίνουν τη σύγκρουση συμφέροντος που υφίσταται στην διπλή αυτή ιδιότητα και αναμένεται να φανεί κατά πόσο θα ληφθεί κάποια απόφαση στη σημερινή συνεδρίαση. Θυμίζεται ότι μετά την υπόθεση με τα POS στην Κίνα και την απομάκρυνση της γενικής διευθύντριας λιανικής, Νέλλης Τζάκου, η Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδος, με τους ελεγκτές της κεντρικής τράπεζας να έχουν κυριολεκτικά «εγκατασταθεί» στην ΕΤΕ τις τελευταίες εβδομάδες.

Προς αναζήτηση επενδυτή για την Εθνική Ασφαλιστική

Ένα άλλο «καυτό» ζήτημα που απασχολεί τη διοίκηση είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και η παράταση που έχει ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ. Πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι επίσημη παράταση δεν δίνεται από τις Βρυξέλλες και ασκούνται έντονες πιέσεις να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.

Υπό εξέταση είναι και η «υβριδική λύση» πώλησης και δημόσιας εγγραφής –διαδικασία, ωστόσο, εξαιρετικά σύνθετη που θα πάρει χρόνο και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα ολοκληρωθεί εντός του 2019.

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για το «λογαριασμό επικούρησης»

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις έχουν προβεί τους τελευταίους μήνες οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ υπερασπιζόμενοι το επικουρικό τους ταμείου, ΛΕΠΕΤΕ, με αποκορύφωμα την κατάληψη καταστημάτων της τράπεζας στο κέντρος της Αθήνας. Σημειώνεται ότι από τον Οκτώβριο του 2017, η διοίκηση υπό τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη προχώρησε σε διακοπή της χρηματοδότησης προς το ταμείο, με αποτέλεσμα 16.500 συνταξιούχοι μένουν χωρίς επικουρική σύνταξη.

Σε ενημέρωση διεθνών αναλυτών στο τέλος Νοεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε ότι η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για μεταφορά όλων των συνταξιούχων στο κρατικό ταμείο επικουρικών συντάξεων ( ΕΤΕΑΕΠ) μέσω ειδικής νομοθετικής ρύθμισης.

Οι συνταξιούχοι αντιδρούν έντονα σε αυτή την προοπτική, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια μεταφορά είναι αβάσιμη και καταχρηστική. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους με πιο πρόσφατη την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 5 Δεκεμβρίου σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται η ΕΤΕ ως μοναδική οφειλέτρια της παροχής ΛΕΠΕΤΕ και χαρακτηρίζεται η φύση αυτής ως μετεργασιακό αντάλλαγμα. Η απόφαση αναφέρει: «Υποχρεώνεται ο εργοδότης ΕΤΕ να καταβάλλει τα μέχρι σήμερα οφειλόμενα αλλά και συνεχίσει απρόσκοπτα την καταβολή της εν λόγω παροχής στους δικαιούχους πρώην εργαζομένους της από τούδε και εφ’ εξής και ισοβίως για ένα έκαστο».

Στο συνέδριο της ΟΤΟΕ προ ημερών, πάντως, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος δεσμεύτηκε ότι, το επόμενο διάστημα, θα γίνει σοβαρός διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να επιλυθεί το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider