Πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα διαδραματίζει η Εθνική Τράπεζα μέσα από το NBG Business Seeds που έχει συμβάλλει στη χρηματοδότηση 41 startups με 34 εκατ. ευρώ στα 4 χρόνια λειτουργίας του.

Στο πρόγραμμα έχει παράσχει συνολικά χρηματοδοτήσεις 6 εκατ. ευρώ, με την Εθνική Τράπεζα να αναδεικνύεται σε δεύτερος μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής μετά το ΕΙF-Εuropean Investment Fund στην Ελλάδα το 2018.

ete

Από τις εταιρείες του προγράμματος, τις οποίες η ETE έχει χρηματοδοτήσει με συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο: 

•    η Covve έχει ξεκινήσει δραστηριότητα στην Πολωνία σε συνεργασία με την T-Mobile και την ΝΟΚΙΑ, 
•    η Giaola διαχειρίζεται το 11888 της Cosmote, 
•    οι εταιρείες Insybio Mist.io και Fieldscale είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης νέου γύρου χρηματοδότησης. 

Σημειώνεται ότι όλες οι χρηματοδοτήσεις με δανεισμό στο πλαίσιο του προγράμματος εξυπηρετούνται. 

Ειδικά προγράμματα για startups 

H Εθνική Τράπεζα μέσα στο 2018 ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, προσφέροντάς τους ειδικά τραπεζικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, καθώς και μία σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την διεκπεραίωση των καθημερινών τους συναλλαγών.

Συγκεκριμένα:

•    Υπηρεσία ηλεκτρονικού εμπορίου i-bank e-commerce, εντελώς ανέξοδα για τον πρώτο χρόνο.
•    Ευέλικτα προγράμματα χρηματοδότησης.
•    Αποστολή εμβασμάτων εσωτερικού και εξωτερικού.
•    Ανοιγμα λογαριασμών Οψεως και επαγγελματικού λογαριασμού σε ξένο νόμισμα.
•    Χρήση εναλλακτικών δικτύων, καθώς και σύγχρονα πακέτα ασφάλισης για την κάλυψη ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων. 

Νέες συνεργασίες 

Το 2018 η Τράπεζα καλωσόρισε στους συνεργάτες του προγράμματος το Ίδρυμα Ωνάση και τις εταιρείες PWC, ΚΙΝΝΟ και InnoEnergy.
Διεθνείς συνεργασίες

Για τρίτη χρονιά η Τράπεζα συμμετείχε ως εθνικός εκπρόσωπος στο διεθνές συνέδριο “Crowd Dialog Europe 2018”, που έλαβε χώρα στο Αυστριακό Κοινοβούλιο στη Βιέννη. Τέθηκε ως επικεφαλής εθνικής αντιπροσωπίας, την οποία αποτελούσαν μέλη από τον ακαδημαϊκό χώρο, φορείς, χρηματοοικονομικά ιδρύματα, καθώς και ερευνητικά κέντρα.

Συνεχίστηκε η συνεργασία με την Ισραηλινή πρεσβεία και το IATI – Israel Advanced Technology Industries, διοργανώνοντας δύο συναντήσεις στην Αθήνα με ομάδες του NBG Business Seeds και στελέχη εταιρειών και φορέων του Ισραήλ.

Για δεύτερη χρονιά, εταιρείες του προγράμματος συμμετείχαν με επιτυχία στο Reload Greece στο Λονδίνο. Φέτος, η εταιρεία Cubes Coding κέρδισε το βραβείο κοινού.

Δράσεις σε Αθήνα και Περιφέρεια

Διενεργήθηκαν κλειστές συναντήσεις καθοδήγησης με τις εταιρείες του προγράμματος και τις συνεργαζόμενες εταιρείες και φορείς Microsoft, ΙΑΤΙ, Grant Thornton, McKinsey, KEMEΛ, Αmazon, Census, Watson, Farley and Williams.

Πέραν των νικητών του 8ου διαγωνισμού υποστηρίχθηκαν 134 ομάδες με 251 συμμετέχοντες είτε με κλειστές συναντήσεις καθοδήγησης είτε με τη συμμετοχή τους σε τριήμερα εργαστήρια που διοργανώθηκαν στην Αθήνα σε συνεργασία με το ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου, στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το OK!Thess και το ΑΠΘ, στην Πάτρα σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαϊας, τη Mindspace, Orange Grove και Pos4Work και στο Ηράκλειο σε συνεργασία με το ΙΤΕ, το δίκτυο Πράξη και την Bizrupt. 
Match & Develop a start up
Στις τριήμερες εκδηλώσεις σε 4 πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο) η Τράπεζα παρείχε στους συμμετέχοντες τη γνώση, τα απαραίτητα εργαλεία και τις στρατηγικές που απαιτούνται για την ανάδειξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Συμμετείχαν 120 μέντορες, 13 στελέχη της Εθνικής, 11 οργανισμοί, 5 Funds, ενώ πραγματοποιήθηκαν 32 σεμινάρια σε 134 ομάδες και 251 συμμετέχοντες.