Ρέτσος: Μετρημένοι οι στόχοι για τη φετινή τουριστική περίοδο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέτσος: Μετρημένοι οι στόχοι για τη φετινή τουριστική περίοδο
Τους στόχους για την επόμενη χρονιά απαρίθμησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, χαρακτηρίζοντας αναγκαίο ένα στρατηγικό τουριστικό σχέδιο για τη δεκαετία 2020 – 2030.

Τους «μετρημένους στόχους» που έχει θέσει για φέτος ο κλάδος του τουρισμού απαρίθμησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιάννης Ρέτσος από το βήμα της 28ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ο τουρισμός, θα σταθεί και πάλι, στο ύψος των περιστάσεων, στην πρώτη γραμμή της μάχης και θα βγει ισχυρό, πρωτοπόρος και νικητής από αυτή τη μάχη». Παράλληλα τονίζοντας ότι ο κλάδος υπερασπίζεται το καλό το πολλών και όχι το συμφέρον των λίγων κάλεσε άπαντες να μην εργαλειοποιούν τον τουρισμό και να τον αφήσουν εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης».

Αναφερθείς στους προηγούμενους τέσσερις σκληρούς μήνες που βίωσε ο κλάδος αλλά και ολόκληρη η χώρα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι «ο Σύνδεσμος ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους περισσότερους επιχειρηματίες του κλάδου, ότι σχεδίασε τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης καθώς κι ότι διεκδίκησε από την Πολιτεία άμεσες βοήθειες αναγκαίες για το πρώτο διάστημα της κρίσης». «Λειτουργήσαμε συλλογικά, δουλέψαμε συμπληρωματικά, εκφράσαμε αγωνίες και αιτήματα για να καταφέρουμε να οργανώσουμε μια πρώτη γραμμή άμυνας. Ματώσαμε, αλλά μείναμε όρθιοι. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για να μπορέσουμε να ανακόψουμε την ελεύθερη πτώση. Κάναμε τη δουλειά μας με ήθος και αποφασιστικότητα. Είχαμε όμως την τύχη να έχουμε και την κατανόηση, τα αντανακλαστικά και την αντίληψη του κινδύνου που επέδειξε από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Και τελικά τα καταφέραμε. Δεν λύσαμε με ένα μαγικό τρόπο τα προβλήματα, δεν κλείσαμε όλες τις πληγές. Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση είναι ακόμα εδώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος τονίζοντας ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει».

«Τίποτα ακόμα δεν έχει τελειώσει»

Όπως εξήγησε «η πανδημία του COVID-19 προκαλεί ήδη τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα σε καιρό ειρήνης. Για την παγκόσμια οικονομία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντί ανάπτυξης 3,3% προβλέπει μείωση -3,0%. Για την Ελλάδα, προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ -10,0% έναντι αύξησης 2,4% στην αρχή του έτους. Ο τουρισμός σε αυτή τη μεγάλη παγκόσμια υγειονομική κρίση, δέχεται ένα σφοδρό χτύπημα, το ισχυρότερο στην ιστορία του. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης αποτυπώνονται ήδη στη χώρα μας.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα, στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 36,1%. Αποτέλεσμα αυτού, τα έσοδα να εμφανίσουν πτώση κατά 51,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μόνο τον Απρίλιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 96,2% και οι εισπράξεις κατά 98,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Για τις πέντε σημαντικότερες αγορές μας, που μαζί συνεισφέρουν το 50% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη μεταβολή του ΑΕΠ τους το 2020 κυμαίνονται μεταξύ -6% και -9%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, λόγω του πλήγματος της πανδημίας στην ελευθερία των μετακινήσεων, οι επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία είναι ακόμα μεγαλύτερες:

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι το 2020, και ανάλογα με το πως και πότε θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα, η μείωση εσόδων θα κυμανθεί από -62% ή - 910 δισ. δολάρια, έως - 79% ή 1.2 τρισ. δολάρια. Ως αποτέλεσμα θα τεθούν σε κίνδυνο 100 έως 120 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό, παγκοσμίως. Αυτά τα νούμερα, αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση» τόνισε.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, καλούμαστε καθημερινά να βρούμε τους τρόπους, τα εργαλεία, τη στρατηγική, όχι μόνο να επιβιώσουμε της μεγάλης καταιγίδας, αλλά παράλληλα να βάλουμε τις βάσεις για την επόμενη ημέρα» σημείωσε και απαρίθμησε του «πολύ συγκεκριμένους μετρημένους και απολύτως ρεαλιστικούς στόχους για την φετινή τουριστική περίοδο». Αυτοί σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο είναι:

  • «Να λειτουργήσουμε με ασφάλεια.
  • Να διαφυλάξουμε τη φήμη και το κύρος του προορισμού, της χώρας.
  • Να στηρίξουμε εργασία και εργαζόμενους,
  • Να βρούμε τρόπους ενίσχυσης των επιχειρήσεων με έμφαση στη ρευστότητά τους,
  • Να περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό τις απώλειές μας.

Για την υλοποίηση αυτών των στόχων ζήτησε την «έμπρακτη συνέχιση της στήριξης της Πολιτεία» καθώς όπως είπε «υπάρχουν πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμα», όπως «για παράδειγμα μια πιθανή επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου».

Αναγκαίο ένα στρατηγικό τουριστικό σχέδιο για τη δεκαετία 2020 – 2030

Όσο για το 2021 ο κ. Ρέτσος το χαρακτήρισε «χρονιά ορόσημο» η οποία δεδομένου ότι θα έχει τελειώσει η πανδημία θα μας φέρει σε καλύτερη θέση από αυτή των ανταγωνιστών μας, αν βέβαια πέρα από την διαχείριση της κρίσης, προωθηθούν και οι διαχρονικές στρατηγικές επιδιώξεις του κλάδου, όπως «ένα επενδυτικό περιβάλλον φιλικό και ευέλικτο για νέες μεγάλες επενδύσεις, η απλούστευση των διαδικασιών, χωρίς γραφειοκρατία και πάνω από όλα με ασφάλεια δικαίου και η υιοθέτηση ενός σύγχρονου, απλού και δίκαιου φορολογικού πλαισίου που θα βοηθάει την ανταγωνιστικότητα και θα συμβάλει και αυτό με τη σειρά του στην προσέλκυση επενδύσεων».

Όπως εξήγησε ο Σύνδεσμος επιθυμεί «με συγκεκριμένες προτάσεις την καλύτερη δυνατή διαχείριση των προορισμών και την συνολική βελτίωση των υποδομών με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό προϋποθέτει σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, την ορθή διαχείριση απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, την ενεργειακή και υδατική επάρκεια, την υλοποίηση τοπικών χωροταξικών σχεδίων αλλά και την διαχείριση του χώρου και του περιβάλλοντος».

Παράλληλα ανέφερε πως ήρθε η στιγμή «να ξεκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία για την σύνταξη ενός εθνικού συμβολαίου ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό, ενός στρατηγικού σχεδίου για τη δεκαετία 2020 – 2030 το οποίο «θα αλλάζει το μοντέλο του ελληνικού τουρισμού και θα στοχεύει στη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν ώριμο, ποιοτικό, ασφαλή τουριστικό προορισμό, υψηλών προδιαγραφών».

Το ολιστικό σχέδιο «θα μας αποκόπτει από την κοντόφθαλμη λογική των προηγούμενων χρόνων που ήθελαν τις «χρονιές ρεκόρ», χωρίς να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα του ελληνικού τουρισμού, τα προβλήματα του σήμερα, αλλά και τις προοπτικές του αύριο» όπως εξήγησε.

Μάλιστα σημείωσε ότι ο ΣΕΤΕ συμφωνεί με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας που προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ μέσω της ανάπτυξης νέων τομέων της οικονομίας, όπως η ναυτιλία, ο πρωτογενής τομέας, η εκπαίδευση, οι τομείς της υγείας και του φαρμάκου, η πράσινη ενέργεια, η ασημένια οικονομία, η ψηφιακή επανάσταση». Ωστόσο τόνισε ότι «ο τουρισμός σε αυτόν τον νέο σχεδιασμό έχει και ρόλο και λόγο».

«Στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης, απέδειξε τόσο τη δυναμική του, όσο και τη διασύνδεσή του με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Αλληλένδετος, εξωστρεφής και με όραμα, απαλλαγμένος από παθογένειες του παρελθόντος και χρεωκοπημένες κρατικοδίαιτες νοοτροπίες που τον κρατούσαν δέσμιο σε ένα γκρίζο παρελθόν, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί και πρέπει να συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτή τη σπουδαία εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ο ΣΕΤΕ πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να καταθέσει στον πρωθυπουργό «τις ολοκληρωμένες απόψεις του για τον ρόλο του τουρισμού στον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό, για τη νέα γενιά του ελληνικού τουρισμού, μαζί με τα μεγάλα ώριμα έργα που ήδη έχουμε συζητήσει και λίγο πριν την αρχή της πανδημίας».

Αφήστε τον ΣΕΤΕ και τον ελληνικό τουρισμό εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης

Η κατάθεση αυτών των προτάσεων για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και τον νέο ρόλο και λόγο του τουρισμού σε αυτό είναι επιστέγασμα του ρόλου του ΣΕΤΕ ως κοινωνικού εταίρου. Έναν ρόλο που όπως είπε «οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε και να ενδυναμώνουμε και να αφήνουμε εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Κάνω έκκληση προς κάθε κατεύθυνση. Μην εργαλειοποιείτε τον τουρισμό, προσδοκώντας μικρά πολιτικά οφέλη. Ο πόνος και η αγωνία του τουριστικού τομέα, δεν είναι καύσιμη ύλη για πολιτικές συγκρούσεις. Ιδίως τώρα, σε αυτές τις δύσκολες, τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μας. Προστατέψτε την κοινωνική ειρήνη, το κύρος, την αξία, τον κόπο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων, χιλιάδων μικρών ή μεσαίων επιχειρηματιών που προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό για το κοινό καλό. Γιατί το κοινωνικό αποτύπωμα του ελληνικού τουρισμού, η τεράστια κοινωνική του διάσταση, μας αφορά όλους» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider