Βγαίνουν ξανά στο σφυρί οι «ελληνικές Μαλδίβες»

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βγαίνουν ξανά στο σφυρί οι «ελληνικές Μαλδίβες»
Τον Μάρτιο θα προχωρήσει ο πλειστηριασμός του 50% της εταιρείας Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.

Τον Μάρτιο βγαίνουν ξανά στο σφυρί οι ελληνικές Μαλδίβες, ήτοι τμήμα του συμπλέγματος των νησίδων Πεταλιοί, που βρίσκονται απέναντι από το Μαρμάρι στον Δήμο Καρύστου. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr η Alpha Bank θα προχωρήσει εκ νέου στον πλειστηριασμό του 50% της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.», την οποία ελέγχουν από κοινού ο κ. Μαρής Εμπειρίκος και ο εφοπλιστής κ. Σπύρος Καρνέσης.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο θα εκποιηθεί το μερίδιο που κατέχει ο Μαρής Εμπειρίκος στο σύμπλεγμα των Πεταλιών προκειμένου να πληρωθεί χρέος στην τράπεζα που σύμφωνα με πηγές προσεγγίζει το 1 εκατ. ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώτος πλειστηριασμός για το προαναφερθέν ποσοστό των Πεταλιών Α.Ε. είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, με επισπεύδουσα τράπεζα την Alpha Bank, αλλά κηρύχθηκε άγονος καθώς δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον εξαιτίας της υψηλής τιμής εκκίνησης σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο είχαν βγει στο σφυρί τρεις τίτλοι μετοχικών δικαιωμάτων της εταιρείας που συστάθηκε το 1937 και οι οποίοι αντιστοιχούσαν σε 23.499 ονομαστικές κοινές μετά ψήφου μετοχές.

Να σημειωθεί ότι η αρχική τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 2,7 εκατ. ευρώ, στα 2/3 της συνολικής αποτίμησης η οποία οριζόταν στα 4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μετά από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η πλευρά Εμπειρίκου υποστηρίζοντας ως αυθαίρετη την αποτίμηση και καταθέτοντας μελέτη εκτίμησης που όριζε την αγοραία αξία του συμπλέγματος πάνω από τα 75 εκατομμύρια, η τιμή της πρώτης προσφοράς επανεκτιμήθηκε κοντά στα 25 εκατ. περίπου. Η τιμή εκκίνησης για τον νέο πλειστηριασμό δεν έχει ακόμα ορισθεί, και σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούσε να οριστεί χαμηλότερα εφόσον δεν υπήρξε ενδιαφέρον την προηγούμενη φορά.

Ένα σύμπλεγμα νησιών με μακρά ιστορία

Το νησιωτικό σύμπλεγμα Πεταλιοί, που βρίσκεται στο νότιο Ευβοϊκό κόλπο, αποτελείται από συνολικά 10 ακατοίκητα νησιά εκ των οποίων έξι είναι μικρές βραχονησίδες (το Μεγάλο και το Μικρό Πετάλι ή Χερσονήσι, την Πλαταρούδα, το Αυγό, την Λουλούδα, τον Φούντα, το Τραγονήσι, το Μακρύ, το Ποντικονήσι και τη Λαμπερούσα). Οι Πεταλιοί είναι γνωστοί ως «ελληνικές Μαλβίδες» λόγω του σχηματισμού τους και των έντονων χρωμάτων της θάλασσας.

Παλαιότερα εκεί ήταν οι βασιλικοί στάβλοι της εξοχικής κατοικίας της βασίλισσας Όλγας, η οποία πήρε την έκταση ως προίκα από τον Τσάρο για τον γάμο της με τον βασιλιά των Ελλήνων, Γεώργιο. Αν και η ιδέα ήταν να χτιστούν εκεί τα θερινά ανάκτορα, ο βασιλιάς Γεώργιος προτίμησε το Τατόι κι έτσι πούλησε την προίκα στον εφοπλιστή Μαρή Εμπειρίκο, γιο του Ανδρέα, ο οποίος έχτισε έπαυλη στο Ξερονήσι, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος. Ο Μαρής Εμπειρίκος με την σειρά του το κληροδότησε στα δύο του παιδιά, Ανδρέα και Πέρη Εμπειρίκο, μέσω της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε». Ο κ. Μαρής Εμπειρίκος, νυν κάτοχος των εκπλειστηριαζόμενων μετοχών, είναι ο γιος του Ανδρέα Εμπειρίκου.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών, ευρύτερα γνωστό ως ελληνικές Μαλδίβες, αποτέλεσε περιζήτητο καλοκαιρινό προορισμό την δεκαετία του ’60 και του '70 και φιλοξένησε διασημότητες απ’ όλο τον κόσμο. Υπήρξε αγαπημένος προορισμός της Μαρίας Κάλας, η οποία το καλοκαίρι του 1969 έκανε εκεί διακοπές μαζί με τον Ιταλό σκηνοθέτη Πιερ Πάολο Παζολίνι. Στις ακτές των μικρών αυτών νησιών έκαναν επίσης τα μπάνια τους η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Μάλιστα την δεκαετία του ‘80 το Μεγάλο Πετάλι απέκτησε επιπρόσθετη αίγλη, όταν η κόρη του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, Παλόμα μαζί με τον αδελφό της Kλοντ αγόρασαν μια έκταση 170 στρεμμάτων κτίζοντας ένα ιδιαίτερης αισθητικής εξοχικό. Η βίλα αυτή πωλήθηκε μερικά χρόνια πριν, συγκεκριμένα το 2016, σε εταιρεία συμφερόντων της οικογενείας Δαυϊδ, του ισχυρού άντρα της Coca Cola. Το τίμημα παραμένει άγνωστο, ωστόσο πηγές της αγοράς το προσδιορίζουν στα 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider