Πρωτοφανής είναι η κρίση που βιώνει ο κλάδος των αερομεταφορών διεθνώς, την ώρα που αυξάνονται τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του International Bureau of Aviation (IBA), τα οποία παρουσιάζει το Reuters, ο ρυθμός χρεοκοπιών για τις αεροπορικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.

Από τα «κανόνια» της ινδικής Jet Airways και της βραζιλιάνικης Avianca μέχρι τη «βόμβα μεγατόνων» που ακούει στο όνομα Thomas Cook, όλα συνηγορούν ότι το 2020 θα είναι ένα υπερβολικά δύσκολο έτος για τον κλάδο.

Αεροπορικές

«Το 2019 σημειώθηκαν οι περισσότερες πτωχεύσεις αεροπορικών εταιρειών στην ιστορία. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, συνολικά 17 αεροπορικές εταιρείες διεθνώς χρεοκόπησαν», τονίζεται στην έκθεση – καταπέλτη του IBA.

«Τα υψηλά επίπεδα χρέους, η επιδείνωση της κερδοφορίας, η έλλειψη ρευστότητας, η εκτόξευση των διεθνών τιμών των καυσίμων, η ισχυροποίηση του δολαρίου και οι διεθνείς οικονομικές αναταράξεις είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που οδήγησαν στην εκτόξευση του αριθμού των αεροπορικών εταιρειών που χρεοκόπησαν φέτος», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Phil Seymour, επικεφαλής του IBA.

Μεταξύ των εταιρειών που υπέβαλαν αίτημα για προστασία έναντι των πιστωτών τους ήταν επίσης οι γαλλικές Aigle Azur και XL Airways, η γερμανική Flybmi και η σλοβενική Adria.