Δημιουργήθηκε η ταχύτερη σύνδεση στο Internet - Κατεβάζει όλο το Netflix σε ένα δευτερόλεπτο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημιουργήθηκε η ταχύτερη σύνδεση στο Internet - Κατεβάζει όλο το Netflix σε ένα δευτερόλεπτο
Ερευνητές κατάφεραν να μεταδώσουν δεδομένα 178 terabits σε ένα δευτερόλεπτο.

Την ταχύτερη σύνδεση στο Διαδίκτυο, πολύ πιο γρήγορη από οποιαδήποτε άλλη επιτυχημένη προσπάθεια, κατάφεραν να δημιουργήσουν ερευνητές του University College London.

Ειδικότερα η ομάδα πίσω από την ανακάλυψη κατάφερε να μεταδώσει δεδομένα 178 terabits σε ένα δευτερόλεπτο, ταχύτητα δηλαδή διπλάσια της χωρητικότητας οποιουδήποτε συστήματος χρησιμοποιείται σήμερα στον κόσμο και γρηγορότερη από οποιοδήποτε προηγούμενο ρεκόρ έχει καταγραφεί.

Επί του πρακτέου και για να γίνει κατανοητό, η εν λόγω σύνδεση είναι τόσο γρήγορη που θα μπορούσε να κατεβάσει ολόκληρη τη βιβλιοθήκη του Netflix σε μόλις ένα δευτερόλεπτο…

Επίσης πλησιάζει στο θεωρητικό όριο της μετάδοσης δεδομένων, που προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό μαθηματικό Claude Shannon το 1949.

Η εξαιρετικά αυξημένη αυτή ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων επετεύχθη επειδή οι ερευνητές μετέδωσαν δεδομένα μέσω ενός πολύ ευρύτερου φάσματος χρωμάτων από αυτό που χρησιμοποιείται συνήθως στις οπτικές ίνες.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι οι ταχύτητες αυτές θα παραμείνουν στο επίπεδο της έρευνας για αρκετό καιρό ακόμα, δηλαδή οι οικιακοί ευρυζωνικοί χρήστες δεν πρόκειται να απολαύσουν σύντομα τέτοιου είδους συνδέσεις .

Παρόλα αυτά οι οι ερευνητές σημειώνουν ότι θα ήταν σχετικά εύκολο και οικονομικό να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία σε υπάρχουσες υποδομές, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής εμπορικής χρήσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Το μόνο που χρειάζεται, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η αναβάθμιση των ενισχυτών που χρησιμοποιούνται στις διαδρομές οπτικών ινών - η προσθήκη νέων ενισχυτών θα κόστιζε 17,000 ευρώ περίπου εν συγκρίσει με τα 500.000 ευρώ που κοστίζει η εγκατάσταση νέων ινών ανά χιλιόμετρο..

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανάγκες για υψηλότερες ταχύτητες θα είναι μεγαλύτερες στο μέλλον καθώς αυξάνει συνεχώς η ποσότητα των δεδομένων που διακινούνται και μεταδίδονται.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη αναφέρεται στα IEEE Photonics Technology Letters, με τίτλο «Βελτιστοποίηση χωρητικότητας οπτικών ινών μέσω ενίσχυσης συνεχούς εύρους ζώνης και γεωμετρικής διαμόρφωσης».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider