Ανάσα στην αγορά των smartphones θα δώσει το 5G

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανάσα στην αγορά των smartphones θα δώσει το 5G
Ακόμα περισσότερα κινητά θα πουληθούν το 2020.

Με ταχύτερους ρυθμούς αναμένεται να κινηθεί η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και κινητών τηλεφώνων το 2020, σύμφωνα με σχετική ανάλυσή της εταιρείας Gartner, με το μερίδιο του λέοντος να δίνουν τα smartphones. Ειδικότερα η αγορά συσκευών εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανοδικά φέτος κατά 0,9% έναντι του 2019, φθάνοντας στα 2,16 δισ. τεμάχια. από 2,15 δισ. συσκευές, που διατέθηκαν παγκοσμίως το περασμένο έτος.

Στήριξη στην αγορά προσφέρει το 5G

Σε αυτό συμβάλει, σύμφωνα με την Gartner και η ισχυρή στήριξη που θα δώσει η τεχνολογία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, την οποία θα συμπληρώσουν τα 5G μοντέλα των γνωστών κατασκευαστών.

«Το 2020 θα σημειωθεί μικρή ανάκαμψη της αγοράς. Η αυξημένη διαθεσιμότητα των συσκευών 5G θα ενισχύσει τις αντικαταστάσεις των κινητών τηλεφώνων, γεγονός που θα επιτρέψει στην παγκόσμια αγορά συσκευών να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2020» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση και υπολογίζει πως το αποτύπωμα του 5G στην αγορά κινητής τηλεφωνίας θα μεταφραστεί σε άνοδο των πωλήσεων κινητών τηλεφώνων κατά 1,7% το 2020. Να υπενθυμίσουμε ότι οι αποστολές smartphones υπήρξαν αδύναμες το 2019, σημειώνοντας ετήσια μείωση κατά 2%.

Οι περιοχές που θα δώσουν την μεγαλύτερη ώθηση είναι η Κίνα και οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας / Ειρηνικού, όπου η διείσδυση του 5G εκτιμάται ότι θα είναι ταχύτερη.

Μάλιστα η Gartner υπολογίζει ότι τα μοντέλα 5G θα αντιπροσωπεύουν το 12% των αποστολών κινητών τηλεφώνων το 2020 και θα φθάσουν το 43% μέχρι το 2022, καθώς οι τιμές τους θα αρχίσουν με τα χρόνια να μειώνονται. Ωστόσο ως χρονιά ορόσημο υπολογίζεται το 2023, καθώς τα κινητά τηλέφωνα τεχνολογίας 5G θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των συνολικών πωλήσεων κινητών τηλεφώνων.

Ακόμα μεγαλύτερη πτώση για τα PCs

Στον αντίποδα η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών εκτιμάται ότι θα είναι υποτονική φέτος, με τις πωλήσεις να μειώνονται τόσο το 2020, όσο και τα δύο επόμενα έτη, μετά από την θετική χρονιά του 2019.

Ο λόγος είναι πως μετά από τρία χρόνια ανάπτυξης στην αγορά επαγγελματικών υπολογιστών, τα επίπεδα αντικατάστασης θα μειωθούν.
Ωστόσο δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν ευκαιρίες για αντικατάσταση των επαγγελματικών προσωπικών υπολογιστών μέχρι το 2020 καθώς και η ανάγκη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των αναδυόμενων αγορών για αναβαθμίσεις. Σε αυτό θα συμβάλλει και η απόσυρση της υποστήριξης της Microsoft για τα Windows 7 στις 14 Ιανουαρίου 2020 η οποία σύμφωνα με την Gartner θα οδηγήσει ένα δισεκατομμύριο υπολογιστές να μεταναστεύσουν στα Windows 10 έως το 2020 - περίπου το 80% όλων των υπολογιστών που χρησιμοποιούνται.

«Το μέλλον της αγοράς PC είναι απρόβλεπτο, διότι δεν θα υπάρξει ένα Windows 11. Αντίθετα, τα Windows 10 θα αναβαθμιστούν συστηματικά μέσω τακτικών ενημερώσεων», αναφέρει η Gartner.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider