Ποιο είναι το ολλανδικό fund που «ψηφίζει» Ελλάδα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιο είναι το ολλανδικό fund που «ψηφίζει» Ελλάδα
Τι σηματοδοτεί η εδραίωση της παρουσίας των Ολλανδών της Reggeborgh Invest σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η ταυτότητα του fund και η επόμενη ημέρα.

Νέα δεδομένα στις εγχώριες επιχειρηματικές εξελίξεις δημιουργεί η κίνηση-ματ του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest να ενισχύσει την επενδυτική του «παρουσία» στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η ολλανδική εταιρεία κατέχει ήδη ποσοστό 4,96% στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ εάν ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (call option) 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου (ποσοστό 12,5%), τότε δύναται να αυξήσει το ποσοστό της στον Όμιλο στο 17,51%.

Οι Ολλανδοί έχουν ήδη επενδύσει και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατέχοντας πλέον ένα ποσοστό 30,2% στον έτερο μεγάλο επιχειρηματικό Όμιλο της χώρας. Το ολλανδικό fund «μπήκε» στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τον Απρίλιο του 2018, αποκτώντας μέρος του ποσοστού του Νίκου Κάμπα, ενώ «εδραίωσε» την παρουσία του τον Μάρτιο του 2019, αυξάνοντας το ποσοστό του στο 30% περίπου. Συγκεκριμένα, τότε, κατέληξε σε συμφωνία με το fund York Capital για εξαγορά σε δύο φάσεις του συνολικού ποσοστού που κατείχε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Επενδυτικό «πάτημα» στην Ελλάδα

Η Reggeborgh Invest, με έδρα το Rijssen της Ολλανδίας, με τη στρατηγικού χαρακτήρα απόφασή της να επενδύσει σε δύο από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας ποντάρει σε τρεις νευραλγικούς για την ελληνική οικονομία τομείς, όπως είναι οι κλάδοι των κατασκευών, της ενέργειας και των παραχωρήσεων, στους οποίους δραστηριοποιούνται δυναμικά ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αυτοί οι τρεις τομείς διαθέτουν άλλωστε όλα τα εχέγγυα προκειμένου να πετύχει η χώρα τη μετάβασή της σε μια νέα εποχή και να βγει το συντομότερο δυνατόν από το τούνελ της απρόσμενης ύφεσης, στην οποία τη βύθισε η πανδημική κρίση.

Πρόκειται, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, για μια σημαντική εξέλιξη που αφενός συνιστά ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό επιχειρείν και αφετέρου επιβεβαιώνει το ισχυρό ενδιαφέρον των Ολλανδών για τις ελληνικές κατασκευές, αφού αποκτούν δυναμικό «παρών» σε δύο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ελλάδας.

Η χρονική συγκυρία, άλλωστε, μόνο τυχαία δεν είναι, αφού η Ελλάδα στοχεύει να «τρέξει» μεγάλα έργα προσεχώς, αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα εισρεύσουν στη χώρα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως η εδραίωση της παρουσίας των Ολλανδών στην Ελλάδα αφορά αποκλειστικά σε κινήσεις επενδυτικού χαρακτήρα, αφού η εμπιστοσύνη του fund στις διοικήσεις των Ομίλων ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κρίνεται κάτι παραπάνω από δεδομένη.

Ποιο είναι το ολλανδικό fund Reggeborgh

H Reggeborgh Invest είναι ένα πανίσχυρο ολλανδικό fund, το οποίο αποτελεί το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Wessels, που ελέγχει την κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels.

Η VolkerWessels , με περισσότερους από 16.000 εργαζομένους και 120 εταιρείες υπό τον έλεγχό της, αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ευρώπης, ενώ η έδρα της βρίσκεται επί ολλανδικού εδάφους. Σήμερα δραστηριοποιείται σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία, Καναδά και ΗΠΑ.

Η VolkerWessels ιδρύθηκε από τον Adriaan Volker το 1854. Προχώρησε σε συγχώνευση με την Stevin Groep το 1978 και μετονομάστηκε σε Volker Stevin. Το 1997 συγχωνεύθηκε με την Kondor Wessels και ο όμιλος μετονομάστηκε σε Volker Wessels Stevin. Από το 2002 άλλαξε εκ νέου επωνυμία και από τότε είναι γνωστή ως κατασκευαστικός όμιλος VolkerWessels.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται στους εξής κλάδους:

  • Κατασκευές και ανάπτυξη ακινήτων
  • Υποδομές
  • Τεχνολογία υποδομών
  • Ενέργεια
  • Τηλεπικοινωνίες
  • Προμήθειες

Στα μεγαλύτερα έργα της εταιρείας συγκαταλέγονται τα εξής:

-Eastern Scheldt storm surge barrier (στα ολλανδικά είναι γνωστό ως Oosterscheldekering). Ολοκληρώθηκε το 1986 και είναι το μεγαλύτερο προστατευτικό φράγμα παγκοσμίως.

- Gateshead Millennium Bridge. Η εμβληματική γέφυρα του Ηνωμένου Βασιλείου ολοκληρώθηκε το 2001.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider