ΔΕΗ: Τα επόμενα βήματα για την πώληση και τα «ανταλλάγματα»

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Τα επόμενα βήματα για την πώληση και τα «ανταλλάγματα»

Χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις εγκρίθηκε την Τετάρτη η απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κάτι που οδηγεί τη διαδικασία στην επόμενη φάση, δηλαδή στην προκήρυξη του διαγωνισμού στις 30 Μαΐου. Παρά το γεγονός ότι τα σωματεία των εργαζομένων και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είχαν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους στην πώληση κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα» η διαδικασία προχωρά κανονικά.

Το ΔΣ της ΔΕΗ συνεδρίασε σε χώρο του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό αστυνομική επιτήρηση ενώ εκπρόσωποι των εργαζομένων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο.

Βασικό σύνθημα ήταν ότι «Εργαζόμενοι και πολίτες δεν θα δεχθούν ιδιώτες εκμεταλλευτές του δημόσιου πλούτου», ωστόσο μετά το πέρας της συνεδρίασης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων (με το σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΔΗ “Σπάρτακος” και τον επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη) εκφράστηκε «η ικανοποίηση και από τις δύο πλευρές για την υιοθέτηση από το ΔΣ της ΔΕΗ, λίγη ώρα νωρίτερα, των όρων της νέας τριετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Που πήγαν λοιπόν οι αντιδράσεις και οι απεργίες που είχαν εξαγγείλει εργαζόμενοι και κοινωνικοί φορείς για την πώληση; Μια λογική εξήγηση σίγουρα θεωρείται ότι το υπουργείο έδωσε στους εργαζομένους κάποια «ανταλλάγματα» ένα εκ των οποίων είναι σίγουρα και η νέα τριετής συλλογικής σύμβαση η οποία τελικά εγκρίθηκε μετά από οκτάμηνη καθυστέρηση.

Ακόμη, το γεγονός ότι στις νέες θυγατρικές που θα δημιουργηθούν θα μεταβιβαστούν οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους (εκτός από περίπου 50 διοικητικούς) έχει «εξομαλύνει» κάπως το δρόμο προς την πώληση καθώς θεωρείται ότι τελικά με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η τύχη των εργαζομένων στις προς πώληση μονάδες.

Κατά το χθεσινό ΔΣ τη ΔΕΗ εγκρίθηκαν η απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας καθώς και η πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΔΕΗ για την προκήρυξη ανοιχτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώλησή τους.

Επόμενος «σταθμός» για τη διαδικασία είναι η 7η Ιουνίου οπότε προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο.

Για την πώληση προβλέπεται η έκδοση 13.200.000 νέων ονομαστικών μετοχών για τη Φλώρινα ονομαστικής αξίας 4 ευρώ έκαστης και 4.782.500 νέων ονομαστικών μετοχών για τη Μεγαλόπολη ονομαστικής αξίας 4 ευρώ έκαστης, κάτι που σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα απαιτήσει τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ για την πώληση.

Η αποεπένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται να διαφανεί ποιοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και αν τελικά θα συμμετάσχει η ελληνική βιομηχανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider