Οι ΗΠΑ κάνουν την έκπληξη στην αγορά LNG της Κίνας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ κάνουν την έκπληξη στην αγορά LNG της Κίνας
Αλλάζουν οι συσχετισμοί για λόγους ανωτέρας βίας.

Παρά την πανδημία, η Κίνα εξακολουθεί μια πολλά υποσχόμενη αγορά με την ενεργειακή ζήτηση να παραμένει σχετικά υψηλή. Εν μέσω της πανδημίας, το Πεκίνο εκμεταλλεύεται τις συγκυρίες και ενισχύει τον εφοδιασμό της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Γνωρίζει άλλωστε ότι οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές λόγω της υπερπροσφοράς δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Οπότε, «στοκάρει» με LNG έχοντας ωστόσο στρέψει την προσοχή της από τον παραδοσιακό κόμβο εφοδιασμού της Κεντρικής Ασίας πιο δυτικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδεικνύονται ως ο μεγάλος νικητής καθώς η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, συνεχίζει να αυξάνει τις εισαγωγές παρά την αύξηση των εντάσεων μεταξύ των δύο εθνών.

Αλλάζουν οι συσχετισμοί για λόγους ανωτέρας βίας

Κατά την τελευταία δεκαετία, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν έχουν αναδειχθεί ως σημαντικοί εξαγωγείς φυσικού αερίου στην Κίνα. Το 2019, το Τουρκμενιστάν πούλησε πάνω από 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο Πεκίνο ενώ το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν εξήγαγαν 10 δισ. κυβικά μέτρα με κατεύθυνση την Κίνα.

Τα πράγματα, ωστόσο, κατά το τελευταίο τρίμηνο, έχουν πάρει άλλη τροπή. Στις αρχές Μαρτίου, το Καζακστάν αποκάλυψε ότι το Πεκίνο είχε εκδώσει δήλωση ανωτέρας βίας στην κρατική εταιρεία αγωγών KazTransGas (KTG) σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου. Κατά συνέπεια, τα στοιχεία για τις εισαγωγές που δημοσίευσε το Πεκίνο αποκάλυψαν ότι οι εισαγωγές από Τουρκμενιστάν μειώθηκαν περίπου 17,2% κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές του Ουζμπεκιστάν προς την Κίνα, εκ των οποίων το φυσικό αέριο είναι σημαντικό συστατικό, μειώθηκαν κατά 35,4%. Το Καζακστάν ήταν η μόνη εξαίρεση, με τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα να αυξάνονται κατά 31,6%.

Η ίδια τάση συνεχίστηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, με τις εξαγωγές του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν προς την Κίνα να μειώνονται 20% και 30% αντίστοιχα, ενώ οι εξαγωγές του Καζακστάν για άλλη μια φορά αυξήθηκαν περισσότερο από 20%.

Παρά τις μεγάλες μειώσεις των εισαγωγών φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου από τη χώρα αυξήθηκε κατά 1,6% στα 78,5 bcm κατά το πρώτο τρίμηνο.

Οι εισαγωγές LNG της Κίνας αυξάνονται

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG της Κίνας, η China National Petroleum Corporation (CNOOC) και η PetroChina επικαλέστηκαν επίσης ρήτρες ανωτέρας βίας σε διάφορους προμηθευτές ΥΦΑ, αν και η ανακοίνωση απορρίφθηκε από τη Shell, την Total και την Qatargas.

H Natural Gas Intelligence (NGI) επιβεβαίωσε ότι οι εισαγωγές ΥΦΑ της Κίνας έχουν πράγματι αυξηθεί σε ετήσια βάση, με τις ΗΠΑ να κλέβουν μερίδιο αγοράς από παραδοσιακούς παίχτες σε Αυστραλία και Κατάρ.

Σύμφωνα με την Wood Mackenzie, η Κίνα πήρε 10 φορτία LNG από προμηθευτές των ΗΠΑ μεταξύ Απριλίου και Μαΐου εις βάρος της Αυστραλίας, της οποίας το μερίδιο αγοράς μειώθηκε τον Μάιο.

Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις για τους λόγους που η Κίνα αγοράζει LNG από τις ΗΠΑ.

Πρώτα απ 'όλα, η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την κρίση ως διαπραγματευτική δύναμη για να διαπραγματευτεί εκ νέου τις συμβάσεις της με μακροπρόθεσμους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένου του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν. Αυτό θα μπορούσε, ωστόσο, να αποδειχθεί μια σκληρή πρόταση, διότι οι περιπτώσεις ανωτέρας βίας σπάνια είναι απλές και μάλιστα αναφέρονται σε συγκεκριμένα γεγονότα όπως «επιδημία», «κυβερνητικές πράξεις» ή «περιορισμούς καραντίνας».

Δεύτερον, το Πεκίνο θα μπορούσε να προσπαθήσει να αυξήσει τη σφαίρα επιρροής του στην Κεντρική Ασία, μια περιοχή που αποτελεί εδώ και καιρό γεωπολιτικό πεδίο μάχης μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.

Τέλος, το Πεκίνο μπορεί απλώς να προσπαθεί να εμμείνει στην εμπορική συμφωνία του Ιανουαρίου με την Ουάσιγκτον για να αποτρέψει την αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου. Παρόλο που η συμφωνία δεν προσδιορίζει τις ποσότητες των προϊόντων, το Πεκίνο δεσμεύθηκε να κάνει εισαγωγές από τις ΗΠΑ σε ενέργεια οι οποίες αποτιμώνται σε επιπλέον 52,4 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider