Περνάει στην τελική ευθεία για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού η Biontech

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περνάει στην τελική ευθεία για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού η Biontech
Η Biotech, μαζί με την Pfizer, ανακοίνωσαν ότι το πρόσφατα ανεπτυγμένο εμβόλιο BNT162b2 είναι τόσο επιτυχημένο ώστε θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή.

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των δοκιμών και την κυκλοφορία του υποψήφιου εμβολίου κατά του κορονοϊού φαίνεται πως βρίσκεται η γερμανική Biontech, η οποία ξεκίνησε τις δοκιμές τον Απρίλιο του 2020.

Η Biotech, μαζί με την Pfizer, ανακοίνωσαν ότι το πρόσφατα ανεπτυγμένο εμβόλιο BNT162b2 είναι τόσο επιτυχημένο ώστε θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή αφενός και αφετέρου υπέβαλε αίτηση για την τελική διαδικασία έγκρισής του. Βρίσκεται δηλαδή λίγο πριν «τεθεί ένα τέλος στην πανδημία του κορονοϊού».

Επιστημονικό επίτευγμα

Το γεγονός ότι ένα εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είναι ένα επιστημονικό επίτευγμα. Συνήθως η ανάπτυξη και έγκριση εμβολίων διαρκούν αρκετά χρόνια. Ωστόσο, το κατά πόσον θα χορηγηθούν πραγματικά εκατομμύρια δόσεις εμβολίων φέτος, εξαρτάται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων EMA (European Medicines Agency) και από την ταχεία έγκρισή του. «Σε κάθε περίπτωση, θα υποβάλουμε τα δεδοεμένα μας και θα παρουσιάσουμε με διαφάνεια τη δράση και τις παρενέργειες. Δόσεις εμβολίων θα είναι επίσης διαθέσιμες», δήλωσε ο προϊστάμενος της Biontech και συνιδρυτής της Ουγκούρ Σαχίν / Ugur Sahin στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Πράγματι, η Biontech αγόρασε τις εγκαταστάσεις παραγωγής της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis με τους 300 εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης στην πόλη Μάρμπουργκ της Έσσης, προκειμένου να μπορέσει να αυξήσει τη μαζική παραγωγή γρήγορα. Σύντομα θα μπορούσε να κατασκευαστεί εκεί μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων κορονοϊού στον κόσμο. Η Biontech σχεδιάζει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων φέτος και 250 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2021. Τα επόμενα χρόνια, η παραγωγή θα αυξηθεί σε 750 εκατομμύρια ετησίως.

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφίες Getty / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider