Οι εξελίξεις που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα αναδεικνύουν τη σημασία της Κανονιστικής Συμμόρφωσης (Compliance) τόσο εντός όσο και εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου, δηλώνει στο insider.gr ο Βαγγέλης Τσεκρέκος, πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ελλάδος (ΣΕΚΑΣΕ).
Το πολύκροτο σκάνδαλο με τα πλαστά οικονομικά στοιχεία της Folli-Follie και η πρόσφατη υπόθεση με τα POS των ελληνικών τραπεζών που χρησιμοποιούσε για παράνομες συναλλαγές στην Κίνα ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου εγείρουν καίρια ερωτήματα, όπως γιατί δεν λειτούργησαν οι μηχανισμοί ασφαλείας των εποπτικών αρχών και των αρμόδιων τμημάτων των οργανισμών.
Όπως επισημαίνει ο κ. Τσεκρέκος, η ουσιαστική λειτουργία των τμημάτων Compliance προφυλάσσει τόσο τις χρηματοοικονομικές όσο και στις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες από καταστάσεις που μπορεί να βλάψουν τη φήμη τους, πολλές φορές ανεπανόρθωτα.
«Ακόμη και τίποτα μεμπτό να μην υπάρχει στη λειτουργία ενός οργανισμού, η ουσιαστική λειτουργία του Compliance δρα προληπτικά, ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου, διαμορφώνει κουλτούρα δεοντολογίας και, τελικά, προστατεύει τη φήμη του», σημειώνει και εξηγεί: «Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε οριστικά τη λογική ότι πρόκειται για μια τυπική υποχρέωση που απορρέει από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Περαιτέρω, τα εν λόγω Τμήματα θα πρέπει να λαμβάνουν τη στήριξη και συνδρομή της Διοίκησης του εκάστοτε οργανισμού».
Συμμόρφωση και στις εισηγμένες εταιρείες
Η υπόθεση Παπαευαγγέλου, η οποία διερευνάται από τις αρχές προκειμένου να διαπιστωθούν ενδεχόμενες παρατυπίες και να αποδοθούν ευθύνες, αναδεικνύουν και ένα άλλο καίριο ζήτημα, αυτό της σύγκρουσης συμφερόντων. Ο σάλος που ξέσπασε με την υπόθεση στην οποία έχουν λάβει μέρος τρεις συστημικές τράπεζες έχει πλήξει έμμεσα και την Jumbo, καθώς ο κ. Παπαευαγγέλου διατελούσε αντιπρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας.
Ανεξάρτητα από το εάν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων ή όχι στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναδεικνύει τη σημασία των παράλληλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων των -μη εκτελεστικών- μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και πώς αυτές επηρεάζουν τις εταιρείες, πολλές φορές με σοβαρές επιπτώσεις για τη μετοχή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσεκρέκος εξηγεί ότι το Compliance πρέπει να εντάσσεται στην Εταιρική Διακυβέρνηση, ιδιαίτερα στις εισηγμένες εταιρείες. Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι ο ΣΕΚΑΣΕ σκοπεύει το προσεχές διάστημα να υποβάλλει πρόταση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ν. 3016/2002, περί εταιρικής διακυβέρνησης, με την οποία θα εισηγείται να ενταχθεί η Κανονιστική Συμμόρφωση, στην εταιρική οργάνωση εισηγμένων εταιρειών, υπό προϋποθέσεις.
«Εκτιμάται ότι η Κανονιστική Συμμόρφωση θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην πρόληψη καταστάσεων οι οποίες μπορούν να επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της εταιρείας και, κατά προέκταση, στο χρηματιστηριακό ταμπλό και στις διεθνείς συνεργασίες. «Είναι μία πρόταση που επεξεργαζόμαστε», καταλήγει.