Αυτή είναι η πιο πλούσια επιχειρηματίας του κόσμου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτή είναι η πιο πλούσια επιχειρηματίας του κόσμου

Μπορεί ο θάνατος μιας ηλικιωμένης γυναίκας να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία;

Αν πρόκειται για την Λιλιάν Μπετανκούρ είναι δεδομένο. Μετά τον θάνατο της 94χρονης η μετοχή της L’ Oreal σημείωσε άνοδο περίπου 5% στην αρχή της συνεδρίασης, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη στο γαλλικό δείκτη CAC-40 και στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX.

Παράλληλα πολλές εικασίες γίνονται για το αν οι σχέσεις της L’ Oreal με την Nestle θα αλλάξουν καθώς η οικογένεια Μπετανκούρ κατέχει το 33% και η Nestle το 23%.

«Αναπόφευκτα θα πυροδοτηθούν τώρα εκ νέου σενάρια για τις προθέσεις της Nestle αναφορικά με το ποσοστό της στην L’Oreal», ανέφεραν αναλυτές της Jefferies και πρόσθεσαν: «Αυτό δημιουργεί την προοπτική η L’Oreal είτε να αγοράσει το ποσοστό της Νestle ή ίσως ακόμα και η Nestle να εξαγοράσει εξ ολοκλήρου την L’ Oreal».

Ποιος όμως κρατά στα χέρια του την τύχη του κολοσσού; Πρόκειται για την κόρη της Λιλιάν, Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μεγιέρ που μπορεί να μην είχε καλές σχέσεις με την μητέρα της αλλά είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της L’Oreal και έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η οικογένεια διατηρεί την δέσμευση της στην εταιρεία.

Μετά τον θάνατο της Λιλιάν Μπετανκούρ, η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο που κρατά την τύχη της ιστορικής εταιρείας καλλυντικών στα χέρια της είναι η Φρανσουάζ.

Πρόκειται για μία γυναίκα πολύ διαφορετική από την μητέρα της. Η Φρανσουάζ απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας και είναι γνωστή για την αγάπη που έχει στο πιάνο (παίζει κάθε μέρα αρκετές ώρες) και για τα δύο βιβλία που έχει γράψει (ένα που περιλαμβάνει μελέτη της Βίβλου και ένα για την γενεαλογία των θεών της Αρχαίας Ελλάδας).

«Πραγματικά ζει στον δικό της κόσμο» δήλωσε ο Τομ Σάνκτον συγγραφέας του «The Bettencourt Affair», σημειώνοντας πως από μικρό κορίτσι η Φρανσουάζ δεν ήταν εξοικειωμένη με τον κόσμο των πλουσίων.

Όπως είναι φυσικό, πολλοί εικάζουν πως η απομονωμένη Φρανσουάζ θα δυσκολευτεί στη διαχείριση της τεράστιας περιουσίας των Μπετανκούρ, της τέταρτης μεγαλύτερης στην Ευρώπη: Η κληρονομιά του 33% της L’ Oreal αποτιμάται σε 43,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αβέβαιο το μέλλον της L’ Oreal

Η Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μεγιέρ έρχεται στο προσκήνιο την περίοδο όπου κυκλοφορούν διάφορα σενάρια σχετικά με την σχέση της L’ Oreal και της Nestle.

H μετοχή της L’ Oreal την Παρασκευή κατέγραψε αύξηση 2,46% στα 180,95 ευρώ στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ενώ έφτασε να καταγράφει αύξηση 6,7% κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μετά τον θάνατο της Λιλιάν Μπετανκούρ οι αναλυτές διατύπωσαν πλήθος σεναρίων, με ένα από αυτά να αναφέρει ότι η L’ Oreal θα αγοράσει μετοχές από την Nestle ή θα κάνει μία προσφορά στην ελβετική εταιρεία. Η Φρανσουάζ έχει ήδη δείξει πως στις προθέσεις της είναι να κάνει αλλαγές.

«Σε αυτή την οδυνηρή στιγμή για εμάς, θα ήθελα να επαναλάβω την δέσμευση και την πίστη της οικογένειας μου στην L’ Oreal και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ζαν-Πολ Αγκόν», ήταν η δήλωση της Μπετανκούρ-Μεγιέρ την Πέμπτη.

Ωστόσο η Φρανσουάζ έχει δείξει λιγότερο ενδιαφέρον για την εταιρεία από την μητέρα της, παρόλο που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για πάνω από δύο δεκαετίες. «Εμφανιζόταν στα meetings αλλά σε αντίθεση με την Λιλιάν δεν ασχολούταν με την εταιρεία. Η Λιλιάν διάβαζε χιλιάδες έγγραφα, η L’ Oreal ήταν η ζωή της. Αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει με την Φρανσουάζ».

Φιλανθρωπίες και μουσική

Εκτός από την συγγραφή βιβλίων και το πιάνο, η Φρανσουάζ ασχολείται και με τις φιλανθρωπίες.

«Η οικογένεια δεν έχει σχέσεις με τις άλλες πλούσιες της Γαλλίας. Είκοσι χρόνια πριν φιλοξενούσαν στο σπίτι τους δεξιώσεις με πολιτικούς, τραπεζίτες και καλλιτέχνες, αλλά η Φρανσουάζ μεγάλωσε και ο σύζυγος της Λιλιάν πέθανε, με αποτέλεσμα ο κύκλος τους να συρρικνωθεί», δήλωσε ο Έρικ Τρεγιέρ.

Η χρηματιστηριακή αξία της L’ Oreal έχει ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια.

Η καθαρή αξία των 43,3 δισεκατομμυρίων βάζει την Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μεγιέρ στην πρώτη θέση της λίστας με τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο. Δεύτερη είναι η Αλις Γουόλτον των wal-mart, κόρη του ιδρυτή των υπερμάρκετ.

Η Φρανσουάζ δεν είχε καλές σχέσεις με την μητέρα της. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, Αντρέ Μπετανκούρ το 2007, μάνα και κόρη ήταν στα δικαστήρια με την Φρανσουάζ να ισχυρίζεται ότι η Λιλιάν λόγω της πνευματικής της κατάστασης είχε χειραγωγηθεί.

H Φρανσουάζ είχε διαπιστώσει πως ένας φίλος της μητέρας της είχε πάρει δώρα και χρήματα ύψους ενός δισεκατομμυρίου. Το 2011 το δικαστήριο αποφάσισε πως η Φρανσουάζ και οι γιοι της είναι αρμόδιοι για τα συμφέροντα της Λιλιάν.

«Ο θάνατος της Λιλιάν είναι πιθανών μια προσωπική ανακούφιση για την Φρανσουάζ. Είχαν μία σχέση με δυσκολίες και πλέον είναι ελεύθερη», δήλωσε ο Τομ Σάνκτον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider