ΤΕΡΝΑ: Προ των πυλών οι υπογραφές για το νέο δίκτυο ύδρευσης Άρτας - Πρέβεζας – Λευκάδας αξίας 141 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΕΡΝΑ: Προ των πυλών οι υπογραφές για το νέο δίκτυο ύδρευσης Άρτας - Πρέβεζας – Λευκάδας αξίας 141 εκατ. ευρώ
Για αύριο Παρασκευή προγραμματίζεται, εκτός απροόπτου, η υπογραφή της σύμβασης, αρχικού προϋπολογισμού 141,7 εκατ. ευρώ, με την ΤΕΡΝΑ, για το νέο δίκτυο ύδρευσης στους Νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδα. Το έργο και τα οφέλη.

Για αύριο Παρασκευή προγραμματίζεται, εκτός απροόπτου, η υπογραφή της σύμβασης, αρχικού προϋπολογισμού 141,7 εκατ. ευρώ, με την ΤΕΡΝΑ, για το νέο δίκτυο ύδρευσης στους Νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας, όπως πρόσφατα είχε αναφέρει το insider.gr κάνοντας λόγο για επικείμενες εξελίξεις εντός καλοκαιριού. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική απάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, έχει κοινοποιηθεί στον Ανάδοχο, δηλαδή στην κατασκευαστική θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ΤΕΡΝΑ, η απόφαση κατακύρωσης, καθώς και η πρόσκληση για υπογραφή της σύμβασης, η οποία προγραμματίζεται για αύριο Παρασκευή, στη Λευκάδα.

Ποιο είναι το έργο

Το έργο «Κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης στους Νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας», θεωρείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως εξαιρετικά σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή, καθώς, το υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς πόσιμου νερού από τις πηγές Αγίου Γεωργίου αδυνατεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων περιοχών στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Κυρίως κατά τις περιόδους αιχμής (θέρος), διαπιστώνονται προβλήματα διαρροών λόγω διάβρωσης και παρατηρείται μη ορθολογική διανομή του διαθέσιμου νερού στους οικισμούς.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού 104 χιλιομέτρων, από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου Λούρου μέχρι τη Λευκάδα. Προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης οικισμών στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Θα εξυπηρετηθούν περισσότεροι από 150.000 κάτοικοι.

Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η κάλυψη των σημερινών και των μελλοντικών υδατικών αναγκών των εξυπηρετούμενων περιοχών και η μείωση της υπεράντλησης νερού από γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των υδατικών συστημάτων της περιοχής του έργου.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης είναι 40 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, εκ των οποίων 36 μήνες είναι για κατασκευαστικές εργασίες και 4 μήνες είναι η δοκιμαστική λειτουργία. Μετά τη βεβαίωση περαίωσης, τη λήξη, δηλαδή, της δοκιμαστικής περιόδου, ο ανάδοχος θα συντηρεί και θα λειτουργεί το έργο για 36 μήνες.

Στον διαγωνισμό αρχικά είχαν δώσει το παρών και οι Μυτιληναίος (πλέον METLEN), ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ.

Το συμβατικό αντικείμενο της εργολαβίας αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς πόσιμου νερού με σκοπό την αντικατάσταση του σημερινού υδραγωγείου για την εξυπηρέτηση περιοχών στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Το προς κατασκευή νέο δίκτυο μεταφοράς νερού ύδρευσης διαχωρίζεται στα εξής επί μέρους τμήματα:

  • Έργα υδροληψίας και κεφαλής, το οποίο αφορά στη διάταξη για τη συλλογή των υδάτων από τις πηγές Αγ. Γεωργίου και τη διοχέτευσή τους στα έργα μεταφοράς και διανομής.
  • Περιλαμβάνονται τα έργα σύνδεσης με τις υφιστάμενες δεξαμενές υδροληψίας και ο νέος θάλαμος υδροληψίας από την έξοδο του οποίου ξεκινά ο νέος αγωγός μεταφοράς Μ.
  • Αγωγός μεταφοράς προς Λευκάδα (Αγωγός Μ), συνολικού μήκους 87.903,25μ.
  • Αγωγός Άρτας (Αγωγός Α), συνολικού μήκους 10.509,05μ.
  • Αγωγός προς νέα δεξαμενή Σμυρτούλας Πρεβεζας (Αγωγός Σ), συνολικού μήκους 608,65μ, για την τροφοδοσία της νέας δεξαμενής Σμυρτούλας.
  • Αγωγός προς υφιστάμενο αντλιοστάσιο Λυγιάς (Αγωγός Λ), συνολικού μήκους 1.389,00μ.
  • Αγωγός προς νέα δεξαμενή στη θέση Φρύνι (Αγωγός Φ), συνολικού μήκους 3.252,77μ.
  • Έργα ταμίευσης, τα οποία αφορούν στην κατασκευή δύο νέων δεξαμενών για την αποθήκευση και διανομή του νερού. Η μία δεξαμενή προβλέπεται να γίνει κοντά στον ΑΔΑ: οικισμό της Νικόπολης στην περιοχή της Σμυρτούλας Πρέβεζας (χωρητικότητας 4.000m3) και η άλλη δεξαμενή στη θέση Φρύνι Ν. Λευκάδας (χωρητικότητας 1.200m3)
  • Νέο Αντλιοστάσιο Αγ. Νικολάου ν. Λευκάδας.

Προβλέπεται επίσης, μεταξύ άλλων, η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος Τηλεμετρίας – Τηλελέγχου Διαρροών το οποίο εκτός από την εποπτεία - έλεγχο του όλου συστήματος θα δώσει την δυνατότητα ορθολογικής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού και καλύτερης αξιοποίησης των διαθέσιμων υδάτινων πόρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το 2025 «παραλαμβάνει» Αττική Οδό και Εγνατία – «Βλέπει» μεγάλες παραχωρήσεις σε Βουλγαρία/Ρουμανία

Μαρίνες – Αθηναϊκή Ριβιέρα: «Πράσινο» στην αναβάθμιση του Φλοίσβου της Lamda, «άκυρο» για Γλυφάδα

Έρχονται προσφορές τον Αύγουστο για ΣΔΙΤ έργο άρδευσης στη Β. Ελλάδα, αξίας 98,5 εκατ. – Οι ισχυροί «μνηστήρες»

gazzetta
gazzetta reader insider insider