Τράπεζες: Ισχυρά έσοδα, περαιτέρω μείωση NPEs και άλμα στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων το α΄ τρίμηνο 2024 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Ισχυρά έσοδα, περαιτέρω μείωση NPEs και άλμα στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων το α΄ τρίμηνο 2024 
Τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου θα εγκαινιάσει η Τράπεζα Πειραιώς την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου, την 1η Μαΐου αποτελέσματα τριμήνου θα ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα και στις 16 Μαΐου θα ακολουθήσουν η Alpha Bank και η Eurobank. 

Συνέχεια των κερδών του δ΄ τριμήνου 2023, με διατήρηση υψηλών εσόδων τόσο από τόκους όσο και από προμήθειες, περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, αδύναμη πιστωτική επέκταση λόγω μειωμένης ζήτησης για νέα δάνεια, ενισχυμένους δείκτες κεφαλαίων και ρευστότητας και απόδοση ιδίων κεφαλαίων υψηλότερη από αυτή των ευρωπαϊκών τραπεζών (12% - 15% έναντι 10% - 12% των ευρωπαϊκών), θα δείξει για τις ελληνικές τράπεζες το α΄ τρίμηνο του 2024. Τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου θα εγκαινιάσει η Τράπεζα Πειραιώς την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου, την 1η Μαΐου αποτελέσματα τριμήνου θα ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα και στις 16 Μαΐου θα ακολουθήσουν η Alpha Bank και η Eurobank.

Η εικόνα του α΄ τριμήνου 2024 θα είναι μακράν καλύτερη του α΄ τριμήνου 2023 και θα αποτελέσει συνέχεια των πολύ καλών επιδόσεων του δ΄ τριμήνου 2023. Το κλίμα θα δώσουν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, τα οποία θα είναι εντός των κατευθύνσεων που έδωσε στους αναλυτές η Διοίκηση της Τράπεζας στα μέσα Φεβρουαρίου. Τότε, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς είχε κάνει λόγο για επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δισ. ανά έτος την περίοδο 2024-2026, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να παρουσιάσει στο α΄ τρίμηνο πολύ χαμηλά νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ισχυρά έσοδα και απόδοση ιδίων κεφαλαίων ήδη υψηλότερη από αυτήν που είχε προδιαγράψει για το τρέχον έτος. Εντυπωσιακή θα είναι η περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού, καθώς ήδη τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του Ομίλου είχαν υποχωρήσει σε 1,3 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 και ο δείκτης NPE στο 3,5% (από 5,5% το γ΄ τρίμηνο 2023 και 6,8% ένα χρόνο πριν).

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού που θα δείξουν οι τράπεζες στο α΄ τρίμηνο 2024 δεν θα αφορά μόνο στη συνέχιση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και στις μηδενικές ή αμελητέες νέες εισροές, αλλά επίσης και στη σημαντική μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου, με εμφανή τη μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες. Όπως σημειώνουν, αν και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παραμένει ακόμη υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου (στο 6,6% στο τέλος του 2023, με τρεις από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες να έχουν δείκτη NPE κάτω του 5%), οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τις νέες επισφάλειες, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα νέων κόκκινων δανείων.

Η άλλη κυρίαρχη τάση στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου θα είναι η διατήρηση των υψηλών εσόδων. Τόσο των εσόδων από προμήθειες, κυρίως λόγω της πολύ έντονης δραστηριοποίησης των τραπεζών στις εργασίες διαχείρισης πλούτου (wealth management), όσο και των εσόδων από τόκους. Τα επιτοκιακά έσοδα θα παραμείνουν στην τροχιά των ιστορικών υψηλών επιτοκιακών εσόδων του δ΄ τριμήνου 2023, καθώς το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών παραμένει υψηλό και η ΕΚΤ δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Σημειώνεται πάντως, ότι η μικρή αύξηση του κόστους των καταθέσεων (καθώς οι τράπεζες προχώρησαν σε μικρές αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων το α΄ τρίμηνο) και οι ομολογιακές εκδόσεις στις οποίες προέβησαν για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL, θα επηρεάσουν τα επιτοκιακά έσοδα.

Η συνέχιση της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων μέσω της κερδοφορίας, αλλά και η έκδοση κεφαλαιακών μέσων θα διατηρήσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζικών ομίλων υψηλή και στο α΄ τρίμηνο 2024. Σημαντικά υψηλότεροι από τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι και οι δείκτες ρευστότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider