Fast track η 5άστερη τουριστική επένδυση στη Σκιάθο - Η σχέση με τις... κατασκευές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fast track η 5άστερη τουριστική επένδυση στη Σκιάθο - Η σχέση με τις... κατασκευές
Με διαδικασίες fast track προχωρά η τουριστική επένδυση άνω των 52 εκατ. ευρώ στη Σκιάθο με ξενοδοχειακό συγκρότημα, bungalows και διαμερίσματα που προωθείται από τον φορέα «ELIVI HOTELS». Ποια η σχέση με την κατασκευαστική ΤΕ.ΝΑ. από την Πτολεμαΐδα.

Με διαδικασίες fast track προχωρά η τουριστική επένδυση άνω των 52 εκατ. ευρώ στη Σκιάθο με ξενοδοχειακό συγκρότημα, bungalows και διαμερίσματα που προωθείται από τον φορέα «ELIVI HOTELS». Πρόσφατα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης ενέκριναν την χορήγηση κινήτρων στον επενδυτικό φορέα για την υλοποίηση επένδυσης η οποία χαρακτηρίσθηκε ως Στρατηγική Επένδυση κατά την έννοια του ν.4608/2019 (Α’ 66). Ειδικότερα, τα παρεχόμενα κίνητρα αφορούν σε αυτά της ταχείας αδειοδότησης και της χωροθέτησης. Τον περασμένο Οκτώβριο είχε εγκριθεί από το υπ. Πολιτισμού και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του επενδυτικού σχεδίου «Τουριστική Ανάπτυξη στην περιοχή Κουκουναριές - Νήσου Σκιάθου», στη θέση Πούντα, στο πλαίσιο κατάρτισης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), με τους σχετικούς όρους που έπρεπε να ακολουθήσει ο φορέας επένδυσης.

Το project αφορά στην κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος κατηγορίας 5*, συνολικής δυναμικότητας 267 δωματίων – 534 κλινών σε δύο μισθωμένα οικόπεδα στην περιοχή Κουκουναριές της Σκιάθου, συνολικού κόστους 52.000.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Για το τμήμα Α της επένδυσης που περιλαμβάνει Exclusive 5* τουριστικά επιπλωμένα διαμερίσματα το κόστος υπολογίζεται σε 10,446 εκατ. ευρώ. Για το τμήμα Β που αφορά στο κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα 5* και τα τουριστικά επιπλωμένα διαμερίσματα/bungalows ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπονται 5 εκατ. για λοιπές τουριστικές υποδομές κ.λπ.

Η σχέση με τις κατασκευές και την Πτολεμαΐδα

Η ELIVI HOTELS σχετίζεται με τον τεχνικό όμιλο TE.NA ΑΤΕΒΕ (Τεχνική Ναθαηλίδη), με έδρα την Πτολεμαΐδα στη Βόρεια Ελλάδα, που δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στον κατασκευαστικό τομέα (και όχι μόνο, αλλά και στην παροχή τεχνικών συμβουλών, ανάπτυξη ενεργειακών επενδύσεων και ξενοδοχειακή βιομηχανία), ενώ διεκδικεί ως μέλος κοινοπραξίας σημαντικούς διαγωνισμούς (π.χ. με ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης, ΕΡΤΕΒΟ). Κατέχει πτυχίο 6ης τάξης και ιδρύθηκε το 1993.

Η χρηματοδότηση και οι θέσεις εργασίας

Η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου θα γίνει με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 50% και με δανειακά κεφάλαια σε ποσοστό 50%. Ωστόσο, το ποσό των κεφαλαίων ανά πηγή χρηματοδότησης θα καθοριστεί ακριβώς με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και θα υπολογιστεί στο πραγματικό κόστος αυτού. Από την ολοκλήρωση της επένδυσης εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 187 νέες βιώσιμες Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.). Το project αναμένεται να συμπληρώσει την υφιστάμενη επένδυση της εταιρείας με το ξενοδοχείο-ορόσημο ELIVI SKIATHOS στην ευρύτερη περιοχή των Κουκουναριών. Όπως αναφέρονταν σε παλιότερη απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, όταν είχε εγκρίνει (το 2021) την ένταξη του έργου της εταιρείας ELIVI HOTELS στη Σκιάθο στις στρατηγικές επενδύσεις, η επένδυση προγραμματίζονταν να υλοποιηθεί σε έκταση 129 στρεμμάτων. Προ ετών ο όμιλος είχε πλειοδοτήσει για το Ξενία Σκιάθου επενδύοντας στην περιοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλείνει το deal για την Κρήτη – Οι μάχες στο ταμπλό – H Avramar θέλει χρόνο

Σε ποια μεγάλα projects θα «κοπούν κορδέλες» - Οι δρόμοι, το Μετρό, οι άλλες υποδομές

«SOS» για την εφαρμογή των νέων κανόνων στα ρυμουλκά – Πώς θα γίνουν πιο ασφαλή τα ελληνικά λιμάνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider