Praktiker Hellas: Νέο κατάστημα μέσα στο 2024 και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου – Νέες επενδύσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Praktiker Hellas: Νέο κατάστημα μέσα στο 2024 και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου – Νέες επενδύσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό
Συνεχίζεται η επέκταση δικτύου του κορυφαίου παίκτη στην αγορά του retail. Το νέο κατάστημα που άνοιξε το 2023 στην Κέρκυρα και αυτό που έρχεται τη φετινή χρονιά. Αύξηση τζίρου αλλά και ζημιές έδειξαν οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις. Υπό εξέταση η έκδοση ομολογιακού δανείου για ενίσχυση ρευστότητας. Πώς απαντά στις προκλήσεις της τρέχουσας συγκυρίας η εταιρεία.

Στην ενίσχυση της παρουσίας της στον εγχώριο επιχειρηματικό χάρτη, μέσω της επέκτασης του δικτύου των καταστημάτων της, εξακολουθεί να επενδύει η Praktiker Hellas, ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο του Home Improvement & DIY.

Μετρώντας ήδη περισσότερα από 30 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, η εταιρεία σχεδιάζει τη λειτουργία ενός νέου καταστήματος μέσα στο 2024, δρομολογώντας ταυτόχρονα και την αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου. Το νέο κατάστημα θα είναι το 18ο για την Praktiker Hellas.

Μέσα στο 2023 και συγκεκριμένα στις 17 Νοεμβρίου άνοιξε νέο κατάστημα στην Κέρκυρα, ενώ προηγήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του ίδιου έτους η μετεγκατάσταση του καταστήματος στην Αλεξανδρούπολη πιο κοντά στην πόλη, με στόχο να βρίσκεται πιο κοντά στον πελάτη, αλλά και να εξορθολογιστεί το κόστος λειτουργίας.

Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού με νέες επενδύσεις, ενώ, σύμφωνα με τη διοίκηση το 2023 και «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως λόγω της ενεργειακής κρίσης, την επίδραση αυτών στην ελληνική οικονομία και την πορεία των πωλήσεων την χρονική περίοδο μέχρι την ημερομηνία σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων o ετήσιος κύκλος εργασιών αναμένεται να κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα την τρέχουσα χρήση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση».

Αύξηση τζίρου και ζημιές το 2022

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ λίγο πριν την εκπνοή του 2023, το 2022 ο κύκλος εργασιών της Praktiker Hellas ανήλθε στα 177,69 εκατ. ευρώ από 159,80 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,19%.

Το κόστος πωλήσεων διαμορφώθηκε στα 111,97 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 63,02% επί του κύκλου εργασιών έναντι 101,38 εκατ. ευρώ και ποσοστό 63,45% το 2021. Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας ανήλθαν σε 3,78 εκατ. ευρώ έναντι 3,37 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ τα έξοδα λειτουργίας διαθέσεως διαμορφώθηκαν σε 66,74 εκατ. ευρώ από 55,17 εκατ. ευρώ το 2021. Τα λοιπά συνήθη έσοδα διαμορφώθηκαν στο ποσό των 1,29 εκατ. ευρώ έναντι 918.131 ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση, η κλειόμενη χρήση επιβαρύνθηκε με χρηματοοικονομικά έξοδα (τόκοι χρεωστικοί) ύψους 719.770 ευρώ έναντι 319.918 ευρώ το 2021. Ο αυξανόμενος όγκος των αγορών εμπορευμάτων και των συνολικών δαπανών οδήγησε σε αυξημένες ανάγκες ρευστότητας, ενώ η αύξηση του επιτοκίου που προήλθε λόγω της αύξησης του Euribor οδήγησε σε σημαντική αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων στην κλειόμενη χρήση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Ως αποτέλεσμα, το 2022 το μετά φόρων αποτέλεσμα μεταφράζεται σε ζημιές ύψους 3,91 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 519.367 ευρώ το 2021.

Λόγω αυτών των ζημιών η εταιρεία δεν σχημάτισε τακτικό αποθεματικό, το οποίο στα τέλη του 2022 διαμορφωνόταν σε 1,75 εκατ. ευρώ.

«Την κλειόμενη χρήση η εταιρεία απορρόφησε στο υπόλοιπο μεταφερόμενων ζημιών ύψους 928.809 ευρώ τις λογιστικές ζημιές της κλειόμενης χρήσης 3.912.013 ευρώ. Έτσι τα αποτελέσματα εις νέον της εταιρείας για την κλειόμενη χρήση διαμορφώνονται σε ζημιές 4.840.822 ευρώ έναντι ζημιών ποσού 928.809 ευρώ της προηγούμενης και η καθαρή θέση σε ποσό 6.154.290 ευρώ έναντι ποσού 10.066.303 ευρώ της προηγούμενης χρήσης», σημειώνεται στην οικονομική έκθεση.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, η εταιρεία δεν έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς, τράπεζες και προμηθευτές και γενικά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Εξετάζεται η έκδοση ομολογιακού δανείου για ενίσχυση της ρευστότητας

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις «το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερβαίνει το σύνολο των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων κατά 4.992.142 ευρώ. Η διοίκηση κατά την σύνταξη του ταμειακού προγραμματισμού της εταιρείας για το 2023 και το 2024 έλαβε υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά εμπορευμάτων και ενέργειας και εξασφάλισε βραχυπρόθεσμα δάνεια που υπερβαίνουν το ποσό των 25 εκατ. ευρώ που αφορούν ανακυκλούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις που καλύπτουν επαρκώς τη χρηματοδότηση των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης για τους επόμενους 12 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Επιπλέον, η διοίκηση εξετάζει την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα της εταιρείας».

Νωρίς να αποτιμηθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας

«Οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις (Οκτώβριος 2023) του κράτους του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, δύναται να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές και τις οικονομικές εξελίξεις γενικότερα, οι οποίες ακόμη δεν μπορούν να αποτιμηθούν αξιόπιστα. Όσον αφορά τις δραστηριότητες της εταιρείας, δεν επηρεάζονται άμεσα από το γεγονός αυτό καθώς η εταιρεία δεν έχει δραστηριότητες στο κράτος του Ισραήλ και οι πελάτες της εταιρείας βρίσκονται εντός της Ελλάδας. Παρ ’όλα αυτά, η διοίκηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις προκειμένου να αξιολογήσει την επίδραση των γεγονότων αυτών επί των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρείας», αναφέρεται επίσης.

Παρέχοντας καθημερινά 50.000 προϊόντα και υπηρεσίες

Η Praktiker Hellas από τον Απρίλιο του 2014 έχει ενσωματωθεί στον καναδικό όμιλο Fairfax Financial Holdings. Με μια καταρτισμένη ομάδα 1.400 επαγγελματιών και δυναμικό e-commerce παρέχει καθημερινά 50.000 προϊόντα και ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι επενδύσεις για… λιγότερη ενέργεια, το νέο «πράσινο» στοίχημα των μεγάλων funds

Αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας και προσλήψεις ανέργων στο Σχέδιο Δράσης του υπ. Εργασίας για το 2024

Νέο τοπίο στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών – Τι αλλάζει και πώς κινούνται οι βασικοί «πρωταγωνιστές»

gazzetta
gazzetta reader insider insider