Παγκόσμια πρωτιά για την πατάτα Νευροκοπίου - Στο top3 και η ελληνική κουζίνα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκόσμια πρωτιά για την πατάτα Νευροκοπίου - Στο top3 και η ελληνική κουζίνα
Υψηλή βαθμολογία από τους καταναλωτές παγκοσμίως για την ελληνική κουζίνα και για συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα

Οι μικροκλιματικές συνθήκες της περιοχής, οι συχνές εναλλαγές στη θερμοκρασία καθώς και ο τύπος των εδαφών, τα οποία είναι ελαφρώς όξινα και αμμώδη, χαρίζουν στην πατάτα Νευροκοπίου την ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά της. Νοστιμιά που με τη σειρά της, τής χάρισε την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024, ο οποίος προσμετρά τις ψήφους των καταναλωτών από όλο τον κόσμο για να ξεχωρίσει τις καλύτερες κουζίνες, τα καλύτερα πιάτα και τα καταλύτερα προϊόντα παγκοσμίως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κατάλογο World Taste Atlas για το 2023/2024 ο οποίος περιλαμβάνει τη λίστα με τις καλύτερες παραδοσιακές κουζίνες σε όλο τον κόσμο, και τα καλύτερα προϊόντα ανά κατηγορία βασιζόμενος στην προτίμηση του κοινού, η Πατάτα Κ. Νευροκοπίου βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατηγορίας «POTATOES» με το κοινό να αναγνωρίζει την ιδιαίτερη γεύση της.

Η βαθμολογία που έλαβε η πατάτα Κ. Νευροκοπίου ήταν 4,39, υψηλότερη από αυτή που έλαβαν άλλα γνωστά είδη πατάτας από χώρες όπως η Κολομβία, ο Καναδάς και η Γαλλία. «Η πατάτα αυτή καλλιεργείται στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου και στις περιοχές Κάτω Βροντού, Περιθωρίου, Δασώτου, Λευκογείων, Χρυσοκεφάλου, Οχηρού, Βαθυτόπου και Καταφύτου» όπως σημειώνει το ετήσιος κατάλογος προχωρώντας σε μια ιστορική αναδρομή της συγκεκριμένης καλλιέργειας. «Οι πατάτες Νευροκοπίου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή τη δεκαετία του 1920 και έκτοτε απολαμβάνουν μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των καταναλωτών λόγω της ανώτερης ποιότητάς τους. Οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, άμυλο και πρωτεΐνες χάρη στις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τα αμμώδη εδάφη. Καλλιεργούνται το καλοκαίρι για συγκομιδή τον Σεπτέμβριο, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και οι βροχοπτώσεις υψηλότερες».

Πέρα από την πατάτα Νευροκοπίου βέβαια και η ελληνική κουζίνα κατέλαβε την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών παγκοσμίως, με βαθμολογία 4,64, μετά την Ιταλική και την Ιαπωνική που βαθμολογήθηκαν με 4,65.

Αντίστοιχα στη δεύτερη θέση της λίστας με τα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου βρέθηκε και η Γραβιέρα Νάξου, ισοψηφώντας με τα δύο ιταλικά τυριά, Mozzarella di Bufala Campana και Stracchino di Crescenza. Την πρώτη θέση της κατηγορίας κέρδισε η παρμεζάνα Reggiano της Ιταλίας. Στην 14η θέση δε, βρέθηκε και το παραδοσιακό τυρί της Λήμνου, Μελίχλωρο.

Αύξηση των εξαγωγών πατάτας

Οι εν λόγω διακρίσεις συμβάλλουν στην προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, η περαιτέρω ανάπτυξη του οποίου βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του αρμόδιου υπουργείου, αφού συστήνουν τις ελληνικές γεύσεις και τα ελληνικά προϊόντα στους λάτρεις του καλού φαγητού παγκοσμίως. Ειδικά στην περίπτωση της πατάτας Νευροκοπίου δε, έρχεται σε μια περίοδο που παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, καταγράφηκε αύξηση κατά 13,7% σε όγκο και 21,5% σε αξία των εξαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών στο οκτάμηνο του έτους σε σχέση με αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Ειδικότερα, οι αποστολές λαχανικών τους οκτώ μήνες τους 2023 αυξήθηκαν κατά 29,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022, φτάνοντας τους 222.616 τόνους και 39,6% σε αξία, σε 202,96 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα η εξαγωγή φρούτων σημείωσε αύξηση σε όγκο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022 κατά 10,8%, ανερχόμενη σε 1.031.425 τόνους, ενώ η αξία μεγεθύνθηκε κατά 18,3% και ανήλθε σε 928,01 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο για το είδος με την μεγαλύτερη θετική μεταβολή, ήταν η πατάτα, με τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια να ακολουθούν. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές πατάτας το 8μηνο του 2023 ανήλθαν σε 47.855 τόνους σε όγκο και σε 22.034.862 ευρώ σε αξία, έναντι των 28.010 τόνων και 10.833.415 ευρώ το ίδιο διάστημα του 2022, παρατηρήθηκε δηλαδή αύξηση της τάξης του 103,4% και 70,8% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Οι αγορές που εκτόξευσαν αφίξεις και εισπράξεις 

Εξαγωγές φαρμάκων: Ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2022

Ελληνικές εξαγωγές: Αισιόδοξα μηνύματα σε τέσσερις σημαντικές ασιατικές αγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider