Trastor: Που θα πάνε τα 75 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ – Οι επενδύσεις και οι εξαγορές 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Trastor: Που θα πάνε τα 75 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ – Οι επενδύσεις και οι εξαγορές 
Στην προώθηση μελλοντικών επενδύσεων, σε αγορά μετοχών εταιρειών και σε υφιστάμενα projects θα κατευθυνθούν τα καθαρά κεφάλαια, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης της ΑΜΚ, ύψους έως 74,3 εκατ. ευρώ που θα αντλήσει η Trastor ΑΕΕΑΠ

Στην προώθηση μελλοντικών επενδύσεων, σε αγορά μετοχών εταιρειών και σε υφιστάμενα projects θα κατευθυνθούν τα καθαρά κεφάλαια, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης της ΑΜΚ (75 εκατ.), ύψους έως 74,3 εκατ. ευρώ που θα αντλήσει η Trastor ΑΕΕΑΠ στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης που προωθείται, τα οποία κατά βάση θα προέλθουν από τον βασικό μέτοχο, την Τράπεζα Πειραιώς (ελέγχει σχεδόν το 98%). Η εισηγμένη στοχεύει σε μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου της, κυρίως μέσω logistics και γραφείων, ώστε αυτό να ανέλθει στα επίπεδα των 550 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2024.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΕΑΠ για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από την Αύξηση τα οποία, μετά την αφαίρεση των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης ποσού 0,7 εκατ. ευρώ περίπου και υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης θα ανέρχονται σε ποσό έως 74,3 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθούν από την Εταιρεία ως ακολούθως:

(i) Ποσό ύψους περίπου 18,6 εκατ. θα διατεθεί, εντός της χρήσης 2024, για την αγορά των μετοχών των εταιρειών «ΣΟΛΩΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «ΦΙΝΕΑΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.».

(ii) Ποσό ύψους περίπου 15,9 εκατ. θα διατεθεί, έως το α’ εξάμηνο της χρήσης 2025, για την περάτωση των έργων τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και για τα οποία έχουν καταρτιστεί σχετικές συμβάσεις, οι οποίες θα περιγραφούν και στο Ενημερωτικό Δελτίο.

(iii) Το εναπομείναν ποσό, ήτοι περίπου 39,8 εκατ., θα διατεθεί, εντός 18 μηνών από την πιστοποίηση της καταβολής της Αύξησης, για τη χρηματοδότηση μελλοντικών επενδύσεων από την Εταιρεία.

Σημειώνεται ότι αναφορικά με την υλοποίηση των επενδύσεων, η ΑΕΕΑΠ προτείνεται να χρησιμοποιήσει, πέραν των ποσών που θα αντληθούν από την Αύξηση, και τραπεζικό δανεισμό.

Η αγορά των δύο εταιρειών

Για τη αγορά της εταιρείας «ΣΟΛΩΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» αναμένεται να διατεθεί ποσό περίπου 13,2 εκατ., καθώς η αξία του υπό ανάπτυξη ακινήτου το οποίο κατέχει η εταιρεία έχει υπολογιστεί στο ποσό των 20 εκατ., ενώ στο πλαίσιο προσυμφώνου η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει προκαταβολές συνολικού ύψους 6,8 εκατ. Το συνολικό ακριβές τίμημα για την αγορά των μετοχών της προς απόκτηση ανώνυμης εταιρείας θα ισούται με την αξία της καθαρής της θέσης (NAV), όπως αυτή θα προσδιοριστεί κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους του προσυμφώνου.

Για την αγορά της εταιρείας «ΦΙΝΕΑΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.» αναμένεται να διατεθεί ποσό περίπου 10,4 εκατ. καθώς η αξία του υπό ανάπτυξη ακινήτου το οποίο κατέχει η εταιρεία έχει υπολογιστεί στο ποσό των 13,4 εκατ. Στο πλαίσιο προσυμφώνου η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει προκαταβολή ποσού ύψους 3 εκατ., ενώ για την εξόφληση του τιμήματος θα χρησιμοποιηθούν άλλα 5 εκατ. περίπου επίσης από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ποσού έως 55.000.000 ευρώ. Το συνολικό ακριβές τίμημα για την αγορά των μετοχών της προς απόκτηση ανώνυμης εταιρείας θα ισούται με την αξία της καθαρής της θέσης (NAV), όπως αυτή θα προσδιοριστεί κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους του προσυμφώνου.

Η περάτωση έργων

Ποσό περίπου 10 εκατ. θα διατεθεί, έως το α’ τρίμηνο της χρήσης 2025, στο πλαίσιο της από 17.07.2023 σύμβασης έργου για την ανέγερση πενταώροφου κτιρίου γραφείων με τρία υπόγεια, πιστοποιημένου κατά LEED, με στόχο πιστοποίησής του κατά ελάχιστον με τον βαθμό «Gold », στο υπ' αριθμόν 514 οικοδομικό τετράγωνο του Δήμου Αμαρουσίου Αττικής, στη θέση «Παράδεισος» και επί των οδών Αμαρουσίου-Χαλανδρίου (πρώην K. Βάρναλη), Λεωφόρου Σταυρού-Ελευσίνας και Χειμάρρας. Η σύμβαση αφορά ποσό ύψους 12,3 εκατ. και μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί ποσό που ανέρχεται σε 1,7 εκατ. Σημειώνεται ότι έως την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χ.Α, η εταιρεία υπολογίζει να καταβάλει ποσό ύψους 2,4 εκατ. στο πλαίσιο διεκπεραίωσης των εργασιών της εν λόγω σύμβασης, ποσό που θα αντληθεί από τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Επίσης, ποσό περίπου 4 εκατ. θα διατεθεί, έως το τέλος της χρήσης 2024, στο πλαίσιο της από 06.03.2023 σύμβασης έργου για αλλαγή εσωτερικών διαρρυθμίσεων, περιβάλλοντος χώρου και όψεων υφιστάμενου κτιρίου ευρισκόμενο στο Δήμο Αμαρουσίου Αττικής, στη θέση «Σωρός - Λάκκα Κόττου» στο υπ’ αριθμ. 958 Ο.Τ. και επί των οδών Αμαρουσίου - Χαλανδρίου, Σωρού, εγκεκριμένου πεζόδρομου και δρόμου εγκεκριμένου (ανώνυμου), όπου στην οδό Σωρού φέρει τον αριθμό 18.». Η σύμβαση αφορά ποσό ύψους 5,6 εκατ. και έως σήμερα έχει καταβληθεί ποσό που ανέρχεται σε 1,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι έως την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χ.Α η εταιρεία υπολογίζει να καταβάλει ποσό ύψους 1,6 εκατ. στο πλαίσιο διεκπεραίωσης των εργασιών της εν λόγω σύμβασης, ποσό που θα αντληθεί από τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Ποσό περίπου 2 εκατ. θα διατεθεί, έως το καλοκαίρι του 2024, στο πλαίσιο της από 30.05.2023 σύμβασης έργου για την ανέγερση κέντρου αποθήκευσης και διανομής (ΚΑΔ), σε οικόπεδο συνολικής εκτάσεως 21.046,40 τ.μ., ιδιοκτησίας της Εταιρείας που βρίσκεται στη θέση «ΜΕΛΙΣΣΙΑ» Ασπροπύργου Αττικής. Το ποσό της εν λόγω σύμβασης ανέρχεται σε 4,9 εκατ. και έως σήμερα έχει καταβληθεί ποσό που ανέρχεται σε 2 εκατ. Σημειώνεται ότι έως την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χ.Α η ΑΕΕΑΠ υπολογίζει να καταβάλει ποσό ύψους 2,9 εκατ. στο πλαίσιο διεκπεραίωσης των εργασιών της εν λόγω σύμβασης, ποσό που θα αντληθεί από τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Οι νέες εξαγορές και επενδύσεις

Το εναπομείναν ποσό, ήτοι περίπου 39,8 εκατ., θα κατευθυνθεί σε αγορές νέων ακινήτων ή και εταιρειών που κατέχουν ακίνητα στους βασικούς τομείς δραστηριοποίησης της Εταιρείας, δηλαδή σε κτίρια γραφείων και εμπορικές αποθήκες, τομείς στους οποίους διαβλέπονται περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης. Παράλληλα, στο πλαίσιο ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου της Trastor, κονδύλια θα διατεθούν και για εργασίες ανακαίνισης προς την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και επανατοποθέτησης τους στην αγορά, δημιουργώντας ένα σύγχρονο μίγμα ακινήτων τα οποία και προβλέπεται να αποφέρουν αυξημένα έσοδα και υπεραξίες στην Εταιρεία. Συγκεκριμένες επενδύσεις δεν έχουν ακόμη πλήρως προσδιορισθεί και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να παρατεθούν λεπτομερώς σήμερα ούτε να περιληφθούν στο Ενημερωτικό Δελτίο για τη Δημόσια Προσφορά και την εισαγωγή των Νέων Μετοχών στο Χ.Α.

Η ΑΜΚ

Σε συνέχεια της εξουσιοδότησης που παρασχέθηκε με την από 17.11.2023 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, το Διοικητικό Συμβούλιο της TRASTOR, κατά τη συνεδρίασή του της 14.12.2023 αποφάσισε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι το ποσό των 26.408.447,50 ευρώ με σκοπό την άντληση κεφαλαίων έως του ποσού των 74.999.999,90 ευρώ (στο οποίο περιλαμβάνεται και το υπέρ το άρτιο ποσό), μέσω της έκδοσης μέχρι 52.816.895 νέων κοινών άυλων ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ η κάθε μία, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 0,34665707600092 Νέα Μετοχή για κάθε 1 παλαιά μετοχή, κάλυψη της Αύξησης με δημόσια προσφορά και εισαγωγή των Νέων Μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η καταβολή της Αύξησης θα πραγματοποιηθεί με μετρητά. Η τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών ορίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο σε 1,42 ευρώ ανά Νέα Μετοχή. Η προκύπτουσα διαφορά μεταξύ της Τιμής Διάθεσης και της ονομαστικής αξίας των Νέων Μετοχών, ήτοι συνολικά διαφορά ποσού μέχρι 48.591.543,40 ευρώ, θα πιστωθεί στο λογαριασμό των ιδίων κεφαλαίων της Εταιρείας «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο». Οι κάτοχοι των Νέων Μετοχών θα δικαιούνται μέρισμα από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης (01.01.2023 - 31.12.2023) και εφεξής. Η προθεσμία άσκησης του Δικαιώματος Προτίμησης είναι δεκατέσσερις (14) ημέρες δυνάμενη να παραταθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, με την επιφύλαξη τήρησης της προθεσμίας της Αύξησης.

Η βασική μέτοχος, Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., με την από 11.12.2023 επιστολή που απηύθυνε προς το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε τη δέσμευσή της να ασκήσει πλήρως τα Δικαιώματα Προτίμησης που αναλογούν στο ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο, καθώς και να προεγγραφεί για το σύνολο των τυχόν Αδιάθετων Μετοχών που θα απομείνουν μετά την λήξη της προθεσμίας για την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης των παλαιών μετόχων. Περαιτέρω, η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. δήλωσε ότι προτίθεται να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής της στην Εταιρεία έως την ολοκλήρωση της Αύξησης και την εισαγωγή των Νέων Μετοχών στο Χ.Α, ενώ επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να διαθέσει Μετοχές κατά το χρονικό διάστημα των έξι (6) μηνών μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών στο Χ.Α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Dimand: Προ των πυλών η λειτουργία του εμβληματικού Piraeus Tower

ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις 1,85 δισ., deal με ΔΕΔΔΗΕ για «έξυπνους» μετρητές – Η επέκταση δράσεων και τα νέα τιμολόγια

Λεκανοπέδιο Αττικής: Η αναγκαιότητα για νέες οδικές υποδομές, οι Πρότυπες Προτάσεις και η χρηματοδότηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider