Trade Estates: «Ντεμπούτο» στο ΧΑ με discount 23% και free float 26% για την ΑΕΕΑΠ της Fourlis

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Trade Estates: «Ντεμπούτο» στο ΧΑ με discount 23% και free float 26% για την ΑΕΕΑΠ της Fourlis
«Χτυπάει καμπανάκι» στο Χρηματιστήριο η Trade Estates «εμπλουτίζοντας» τον κλάδο των ακινήτων. Πώς πήγαν το IPO, η άντληση κεφαλαίων και η κατανομή σε επενδυτές. Η «έκπτωση» επί της NAV, η μετοχική διασπορά, οι επενδύσεις.

Με discount σχεδόν 23%, βάσει της τιμής εισαγωγής των 1,92 ευρώ και της Καθαρής Αξίας Ενεργητικού (NAV - 30.6.23 στα 225 εκατ. ευρώ) των 2,49 ευρώ ανά μετοχή, που είναι μεγαλύτερο αν συνυπολογιστεί και η απόκτηση του Smart Park (εξαγορά με αξία 110 εκατ. ευρώ), free float κάπου στο 26%, ήτοι μια από τις μεγαλύτερες «μετοχικές διασπορές» σε επίπεδο ΑΕΕΑΠ, δίχως «Green Shoe» καθώς δεν δόθηκαν οι επιπλέον μετοχές (2,9 εκατ. είχαν προβλεφθεί) και θα λειτουργούσαν σαν σταθεροποιητικό αντίβαρο σε τυχόν δύσκολη χρηματιστηριακή συγκυρία, έχει προγραμματιστεί τελικά για σήμερα το «ντεμπούτο» του συνόλου των 120.528.771 κοινών μετοχών της Trade Estates, του ομίλου Fourlis, στο ΧΑ.

Ως γνωστόν, υπήρξε μια χρονική παράταση στην εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ στο ταμπλό καθώς η διαδικασία από Τετάρτη (προχτές 8/11) πήρε αναβολή για σήμερα Παρασκευή 10/11, «εμπλουτίζοντας» τον κλάδο των ακινήτων.

Τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια ανήλθαν σε 51,07 εκατ. ευρώ

Δεδομένου ότι η τελική τιμή των νέων μετοχών μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς της Trade Estates διαμορφώθηκε στο κατώτερο σημείο του εύρους (1,92 ευρώ), τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια της αύξησης με μετρητά, πριν από την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης, ανέρχονται σε συνολικό ποσό 55.887.327,36 ευρώ (ήτοι κεφάλαια ποσού 54.084.508,80 ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τη δημόσια προσφορά και κεφάλαια ποσού 1.802.818,56 ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση). Μετά την αφαίρεση των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης ύψους 4.817.930,73, ευρώ, τα συνολικά καθαρά αντληθέντα κεφάλαια της Αύξησης διαμορφώνονται σε 51.069.396,63 ευρώ και θα διατεθούν από την ΑΕΕΑΠ αποκλειστικά για την αποπληρωμή μέρους του τιμήματος προς την REDS AE, που αφορά στη σύμβαση πώλησης και αγοράς του 100% των μετοχών της ΓΥΑΛΟΥ Μ.Α.Ε., ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας του εμπορικού πάρκου Smart Park, όπως το τίμημα τελικώς προσδιορισθεί κατά τους ειδικότερους όρους της ανωτέρω σύμβασης. Σε αυτή την περίπτωση, τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν σε διάστημα έξι μηνών.

Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της συναλλαγής που αφορά στη σύμβαση πώλησης και αγοράς των μετοχών της ΓΥΑΛΟΥ Μ.Α.Ε., δεδομένου ότι υπόκειται στην εκπλήρωση ορισμένων συνήθων όρων και προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από τα μέρη, τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν μέχρι της εξάντλησής τους και με χρονολογική σειρά, ως εξής (το 2024): για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις εταιρείες POLIKENCO AE και ΜΑΝΤΕΝΚΟ ΑΕ για χρηματοδότηση ιδίας συμμετοχής έργων μέσω μηχανισμού RRF 4,472 εκατ. ευρώ, για χρηματοδότηση απόκτησης ακινήτου στο Ελληνικό βάσει του μνημονίου συνεργασίας με την εταιρεία LAMDA Development S.A. (Retail Park) 31,05 εκατ., ενώ για τον ίδιο σκοπό ποσά 8 εκατ. και 7,547 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το 2025 και 2026 αντίστοιχα. Τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια, έως την πλήρη διάθεσή τους, θα δύναται να επενδύονται σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις χαμηλού κινδύνου, όπως ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά, προθεσμιακές καταθέσεις και συμφωνίες επαναγοράς.

Θα δείξει η πορεία

Πολλά έχουν ακουστεί στην αγορά για την απορρόφηση των μετοχών και την ενεργοποίηση θεσμικών χαρτοφυλακίων προκειμένου να «κλείσει» επιτυχώς η διαδικασία. Ωστόσο, η μελλοντική πορεία τόσο της ΑΕΕΑΠ όσο και της μετοχής στο Χρηματιστήριο είναι αυτές που θα καταδείξουν αν η δημόσια προσφορά και η εταιρεία κρίνονται επιτυχημένες. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι και η διοίκηση του ομίλου Fourlis – Trade Estates (Β. Φουρλής, Δ. Παππούλης, Γ. Αλεβίζος) είχαν επί της ουσίας αναγνωρίσει, σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους, το δύσκολο του εγχειρήματος λόγω και της κακής συγκυρίας (π.χ. σε γεωπολιτικό επίπεδο, με τα ανεβασμένα επιτόκια κ.α.), πλην όμως, θεωρούν ότι η ΑΕΕΑΠ μελλοντικά θα αποδειχθεί μια καλή επενδυτική κίνηση. Κάτι όμως, όπως ήδη αναφέρθηκε, θα φανεί προσεχώς εάν ισχύει.

Η συνολική έγκυρη ζήτηση στην Τιμή Διάθεσης 1,92 ευρώ ανήλθε σε 29.484.114 μετοχές (ήτοι ποσό €56.609.498,88), υπερκαλύπτοντας τις προς διάθεση 28.169.015 Νέες Μετοχές μέσω Δημόσιας Προσφοράς, κατά 1,05 φορές περίπου. Σημειώνεται ότι δεν ενεργοποιήθηκε η ρήτρα επιπρόσθετης κατανομής μετοχών (overallotment facility). Οι συνολικά 28.169.015 Νέες Μετοχές που διατέθηκαν μέσω της Δημόσιας Προσφοράς, κατανεμήθηκαν βάσει της έγκυρης ζήτησης που εκδηλώθηκε στην Τιμή Διάθεσης, ως εξής: 45,62% του συνόλου της Δημόσιας Προσφοράς σε Ιδιώτες Επενδυτές (κάλυψη ζήτησης στο 90,7% περίπου, η οποία αφορούσε σε 3.035 αιτήσεις ) και 54,38% σε Ειδικούς Επενδυτές (δηλαδή ικανοποιήθηκε το 100% της εκδηλωθείσας ζήτησης στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών και στην Τιμή Διάθεσης, η οποία αφορούσε σε 82 αιτήσεις).

Οι επενδύσεις

Ο σχεδιασμός της Trade Estates περιλαμβάνει την υλοποίηση επενδύσεων αξίας 292 εκατ. ευρώ (μαζί με το Smart Park, ειδάλλως ύψους 180 εκατ.) έως το 2027 με στόχευση στα Εμπορικά Πάρκα και στα Κέντρα Logistics.

Σημειώνεται ότι η Μεικτή Εύλογη Αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εν λόγω εταιρείας (στοιχεία πάντα εξαμήνου) είναι 330 εκατ. και με τις επενδύσεις οι οποίες είναι όλες συμφωνημένες και δρομολογημένες θα διαμορφωθεί σε περίπου 650 εκατ. ευρώ. Εκτός από την εξαγορά του Smart Park που αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα το προαναφερόμενο επενδυτικό πρόγραμμα της Trade Estates περιλαμβάνει:

  • Το Εμπορικό Πάρκο στο «The Ellinikon» προϋπολογισμού 68 εκατ. το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2027. Βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και η οικοδομική άδεια, ευθύνη της Lamda Development, αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.
  • Κέντρο logistics στην Ελευσίνα (56 χιλ. τμ.) επένδυση 45,1 εκατ. ευρώ. Θα ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2025 και έχει συμφωνηθεί με την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού η μίσθωσή του στην DIXONS South East Europe (Κωτσόβολος).
  • Εμπορικό πάρκο στην Πάτρα, επένδυση ύψους 26,9 εκατ. το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024. Το 42% των διαθέσιμων εμπορικών χώρων έχει ήδη συμφωνηθεί να μισθωθεί από την Housemarket για τη λειτουργία καταστήματος ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους.
  • Εμπορικό Πάρκο στο Ηράκλειο Κρήτης, συνολικής επιφάνειας 14.700 τ.μ., επένδυση 26,9 εκατ. με χρόνο ολοκλήρωσης επίσης το τέλος του 2024. Το 65% των διαθέσιμων εμπορικών χώρων έχει μισθωθεί από την Housemarket για τη λειτουργία καταστήματος ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους. Στην εταιρεία Mantenko, ιδιοκτήτρια του εμπορικού αυτού πάρκου συμμετέχει με 50% η Ten Brinke. Βάσει των συμφωνιών της με την Fourlis έχει δικαίωμα εξόδου εφόσον το εμπορικό αυτό πάρκο μισθωθεί κατά 80%.
  • Περί τα 20 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η ΑΕΕΑΠ για έργα βελτιστοποίησης του εμπορικού της πάρκου στα Ιωάννινα και του υφιστάμενου logistics της στην Ελευσίνα.

Διανομή μερίσματος και μετοχική διασπορά

Η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει τη διανομή έως 90% των καθαρών ετήσιων κερδών της εταιρείας, αντί του 50% που υποχρεούνται οι ΑΕΕΑΠ, θα διανέμει ως μέρισμα η Trade Estates σε δύο χρονικές περιόδους (Ιούνιο και Δεκέμβριο). Με βάση την εκτίμηση για τις χρηματοροές του 2024 η μερισματική απόδοση θα διαμορφωθεί στο 5% (και θα αφορά το μέρισμα που θα διανεμηθεί το 2025). Η διασπορά θα διαμορφωθεί σε 26,5%, με τον όμιλο Fourlis να ελέγχει το 63,78% (υπόλοιπα μερίδια Autohellas 9,73%, Latsco 3,12), ενώ υπάρχει και η σχετική lock up περίοδος 6μήνου. Πάντως, στόχος της διοίκησης είναι το ποσοστό του γκρουπ Fourlis να μειωθεί κάτω από 50% στην Trade Estates σε βάθος 2ετίας, ώστε το free float να διαμορφωθεί σε περίπου 35% - 40%.

Β. Φουρλής: Συνεχίζουμε δυναμικά και σταθερά την υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Trade Estates, Βασίλης Φουρλής, με αφορμή την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς, εξέφραζε τις ευχαριστίες του προς τους συντελεστές της έκδοσης και το επενδυτικό κοινό, δηλώνοντας: «Ευχαριστούμε θερμά το επενδυτικό κοινό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στις δυνατότητες και τις προοπτικές μας. Έπειτα από χρονικό διάστημα σχεδόν 15 ετών, είμαστε η πρώτη ΑΕΕΑΠ που επιτυγχάνει την άντληση σημαντικού μεγέθους κεφαλαίων με τη διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Παρόλες τις διεθνείς γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλάδου, η εταιρεία μας αποφάσισε να προχωρήσει απρόσκοπτα με το επιχειρηματικό της πλάνο και να ολοκληρώσει την εισαγωγή της στο ΧΑ. Συνεχίζουμε δυναμικά και σταθερά την υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου, με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης μας στο σύγχρονο retail και τη συνεχή δημιουργία αξίας για τους μετόχους και τους συνεργάτες μας, με γνώμονα την αριστεία, τη διαφάνεια και την καινοτομία».

Ο Δημήτρης Παπούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Trade Estates, σημείωνε σχετικά: «Η ποιότητα και το μακροπρόθεσμο προφίλ των επενδυτών που μας εμπιστεύτηκαν μας κάνει να αισθανόμαστε δικαιωμένοι για τη γενναία απόφαση που πήραμε. Τα κεφάλαια που αντλήσαμε θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε δυναμικά στο επενδυτικό μας πρόγραμμα. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές αυτής της σημαντικής επιτυχίας, συντονιστές κυρίους αναδόχους, αναδόχους και τους συμβούλους μας. Καλωσορίζουμε τους πολυάριθμους νέους επενδυτές στο μετοχολόγιο της Trade Estates και τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στεγαστική κρίση: Η ραγδαία αύξηση των τιμών ενοικίασης - πώλησης ακινήτων «βαραίνει» τα νοικοκυριά

Τεκμήρια διαβίωσης: Ξεκινά άμεσα η επανεξέτασή τους - Έρχεται «κούρεμα» 30%

Τα... μυστικά του ΟΤΕ - Fast track διαδικασίες για τις εκκρεμότητες; - Αναζητούνται -μάταια- εργάτες/εργάτριες

gazzetta
gazzetta reader insider insider