Alpha Finance: Έτος ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες - Ελκυστικά σημεία εισόδου - Νέες τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Finance: Έτος ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες - Ελκυστικά σημεία εισόδου - Νέες τιμές στόχοι
Προς ένα έτος ορόσημο οδεύουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες όσο αφορά την κερδοφορίας τους σε συνδυασμό με άλλους υποστηρικτικούς παράγοντες, όπως τα αυξημένα επιτόκια, η ευνοϊκή δομή της αγοράς και το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως υποστηρίζει η Alpha Finance.

Προς ένα έτος ορόσημο (το φετινό) οδεύουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες όσο αφορά την κερδοφορία τους σε συνδυασμό με άλλους υποστηρικτικούς παράγοντες, όπως τα αυξημένα επιτόκια, την ευνοϊκή δομή της αγοράς και το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως υποστηρίζει η Alpha Finance.

Ενδεικτικά, τα κέρδη τους για το το δεύτερο τρίμηνο του 2023 συνεπάγονται έναν δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE (σε ετήσια βάση) στο 14,5%, κυρίως λόγως της αυξανόμενη συνεισφοράς των καθαρών εσόδων από τόκους στα 2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 60% ετησίως. Η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι αυτές οι τάσεις επιβεβαιώνουν πλήρως τη θέση της ότι οι εγχώριες τράπεζες βρίσκονται σε μια πολύ καλή θέση για να επωφεληθούν από τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, με τους μεγέθη τους να υπερβαίνουν μέχρι στιγμής κάθε προσδοκία.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η κερδοφορία τους είναι πιθανό να βελτιωθεί περαιτέρω και να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετά τρίμηνα, υπό το βάση της προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα ως προς το «higher for longer» για τα επιτόκια (υψηλότερα ή και υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα), προκειμένου να συγκρατηθεί και να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, κατάσταση που συνδυάζεται με την ευνοϊκή δομή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Τα υψηλά και άνετα επίπεδα ρευστότητας, η δομή της καταθετικής βάσης και η έλλειψη σκληρού ανταγωνισμού αναμένεται να διατηρήσουν το κόστος χρηματοδότησης σε χαμηλά επίπεδα και τα καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) να αυξηθεί περαιτέρω το 2024, παρά τη χαμηλότερη πιστωτική επέκταση.

Η Alpha Finance θεωρεί παράλληλα τη συνολική διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ ως σημαντικό «θετικό» καταλύτη σε μεσοπρόθεσμη βάση, καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευελιξία, στρατηγικά και λειτουργικά. Βραχυπρόθεσμα, η διαδικασία αποεπένδυσης θα μπορούσε να αποτελέσει «τροχοπέδη» για την απόδοση των τραπεζικών τίτλων, αν και η ζήτηση φαίνεται αρκετά ισχυρή. Η Eurobank έγινε πρόσφατα η πρώτη πλήρως ιδιωτικοποιημένη τράπεζα μεταξύ των συστημικών, με την Εθνική να είναι η επόμενη στη σειρά για μια τοποθέτηση έως και 20%, πιθανόν εντός του Νοεμβρίου.

Υπό αυτές τις βάσεις, οι αναλυτές προχωρούν σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους για τα επίπεδα κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, έχοντας μια πιο αισιόδοξη νότα έναντι του consensus για το 2024 - 2025. Η αναβάθμιση οφείλεται κυρίως στις προσδοκίες τους για υψηλότερα έσοδα (αύξηση κατά 15% το 2023 - 2025 σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις) λόγω των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους (στη δυναμική τιμολόγηση και παρά την πιο προσεκτική στάση για την πιστωτική επέκταση). Ως αποτέλεσμα, οι εκτιμήσεις τους για τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων είναι υψηλότερες κατά 28% και για τα καθαρά έσοδα κατά 39% για την ίδια περίοδο, υποδεικνύοντας έναν δείκτη ROTE στο 16,3% για το 2023 και 13,4% για το 2024.

Πέραν αυτών, οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις το 2023 (άνοδος 41% από τις αρχές του έτους, άνοδος 69% σε ετήσια βάση) αλλά έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα (πτώση 17,4% από τα τέλη Ιουλίου), πιθανώς λόγω του profit taking που έλαβε χώρα, των αναμενόμενων placements του ΤΧΣ και των μακροοικονομικών ανησυχιών (αβάσιμες κατά την Alpha Finance). Τα επίπεδα αποτιμήσεων για δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας, P/TBV στο 0,55x για το 2024 σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη κερδοφορία (δηλαδή ROTE στα μέσα επίπεδα για το 2023 - 2024) προσφέρουν ένα άκρως ελκυστικό «risk - reward» προφίλ. Επομένως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόσφατη διόρθωση προσφέρει ένα πολύ καλό σημείο εισόδου για τους επενδυτές.

Οι νέες τιμές - στόχοι της Alpha Finance είναι υψηλότερες από πριν κατά 32% κατά μέσο όρο, λόγω των υψηλότερων εκτιμήσεων για τα επίπεδα κερδοφορίας. Επομένως, η Χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» και για τις τρεις τράπεζες που καλύπτει (με COE - κόστος κεφαλαίου - στο 13% και μηδενικό growth), προτιμώντας σε αυτή τη φάση την Τράπεζα Πειραιώς, με τιμή στόχο στα 3,92 ευρώ (από 2,82 ευρώ) λόγω των επιπέδων αποτίμησης - προφίλ κερδοφορίας και τη Eurobank με τιμή στόχο στα 2 ευρώ (από 1,53 ευρώ) λόγω των πρωτοβουλιών επέκτασής της. Παράλληλα, εξακολουθεί να βλέπει σημαντικά ανοδικά περιθώρια για την Εθνική Τράπεζα - θέτοντας τιμή στόχο στα 7,10 ευρώ (από 5,60 ευρώ) - αν και κάπως χαμηλότερα από τις υπόλοιπες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider