Τράπεζες: Θεαματική αύξηση της ρευστότητας παρά τις πρόωρες αποπληρωμές δανείων 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Θεαματική αύξηση της ρευστότητας παρά τις πρόωρες αποπληρωμές δανείων 
Αύξηση των καταθέσεων από πελάτες κατά 4,1 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ εξαμήνου. Η ρευστότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών παρέμεινε ισχυρή επίσης,  παρά τη μείωση της χρηματοδότησής τους από  το Ευρωσύστημα μέσω του προγράμματος TLTRO. Σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα οι δείκτες κάλυψης από ρευστότητα (LCR).

Ισχυρή ρευστότητα, με αύξηση των καταθέσεων από πελάτες κατά 4,1 δια. ευρώ στο τέλος του α΄ εξαμήνου, παρά τις αθρόες πρόωρες αποπληρωμές δανείων στις οποίες προχώρησαν επιχειρήσεις και ιδιώτες για να αποφύγουν την επιβάρυνση του αυξημένου κόστους δανεισμού, κατέγραψαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Την ίδια στιγμή, η ρευστότητά τους παρέμεινε ισχυρή – με τους δείκτες κάλυψης από ρευστότητα (LCR), μάλιστα, να κινούνται σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα - παρά τη μείωση της χρηματοδότησής τους από το Ευρωσύστημα μέσω του προγράμματος TLTRO. Σημειώνεται ότι κατόπιν αποπληρωμών TLTRO στην ΕΚΤ, η χρηματοδότηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα περιορίστηκε στα τέλη του α΄ εξαμήνου στα 19,8 δισ. ευρώ.

Η εικόνα της ρευστότητας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως αποτυπώνεται στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου 2023, δείχνουν τα εξής (σ.σ. η παράθεση γίνεται με βάση την ημερομηνία ανακοινώσεων):

Τράπεζα Πειραιώς

Οι καταθέσεις πελατών συνέχισαν να αυξάνονται, φτάνοντας τα 58,4 δισ. ευρώ (58,1 δισ. στην Ελλάδα) στο τέλος Ιουνίου 2023, αυξημένες κατά 4% σε ετήσια βάση και κατά 2% σε τριμηνιαία βάση. Συνολικά, η διαφοροποιημένη και σταθερή δομή καταθέσεων του Ομίλου αποτελεί βασικό πλεονέκτημα, με τις καταθέσεις της ευρείας λιανικής βάσης να αποτελούν το 51% των συνολικών καταθέσεων.

Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) του Ομίλου Πειραιώς αυξήθηκε περαιτέρω στο υψηλό επίπεδο του 233% κυρίως λόγω των ενισχυμένων ρευστών διαθεσίμων υψηλής ποιότητας. Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας του Ομίλου αντικατοπτρίζεται και στον δείκτη δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 61,4% στο τέλος Ιουνίου 2023.

Το υπόλοιπο χρηματοδότησης TLTRO του Ομίλου παραμένει στα 5,5 δισ. ευρώ, με 2,0 δισ. να λήγουν τον Δεκέμβριο 2023, 2,5 δισ. τον Ιούνιο 2024 και 1,0 δισ. τον Δεκέμβριο 2024.

Eurobank

Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 0,3 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2023, σε 55,9 δισ. ευρώ. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 72,6% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας σε 174,2% στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2023. Τα υψηλής ποιότητας ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού διαμορφώθηκαν σε 17,3 δισ. ευρώ την ανωτέρω περίοδο. Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα μειώθηκε κατά 4,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το α΄ εξάμηνο 2022, σε 7,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2023.

Εθνική Τράπεζα

Μετά τη μείωση του α ́ τριμήνου 2023 λόγω των αυξημένων αποπληρωμών δανείων Εταιρικής Τραπεζικής, οι καταθέσεις του Ομίλου επανήλθαν σε ανοδική τροχιά το β’ τρίμηνο 2023, ενισχυμένες κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, σε 55,7 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 53,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 0,8 δισ. σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας εισροές καταθέσεων από πελάτες Λιανικής, με τις καταθέσεις προθεσμίας να συνεχίζουν να αποτελούν μόλις το 18% του συνόλου των καταθέσεων (16% το α’ τρίμηνο 2023). Η ισχυρή και σταθερή βάση καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου προσδίδει στην Τράπεζα ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Στις διεθνείς δραστηριότητες, οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 0,1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, σε 1,9 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 57% σε επίπεδο Ομίλου (56% στην Ελλάδα), με τον δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) να ανέρχεται σε 254%, ο υψηλότερος στην Ελλάδα και στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης. Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα (TLTRO ΙΙΙ) μειώθηκε περαιτέρω σε 1,9 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2023 από 5,0 δισ. το α’ τρίμηνο 2023, με την πλεονάζουσα ρευστότητα να ενισχύεται κατά 1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, σε περίπου 7 δισ. ευρώ.

Alpha Bank

Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 51,8 δισ. ευρώ λόγω εισροών προθεσμιακών καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 3,3 δισ. ευρώ.

Οι προθεσμιακές καταθέσεις ενισχύθηκαν περαιτέρω, αντιπροσωπεύοντας το 25% των εγχώριων καταθέσεων της Τράπεζας.

Μετά την αποπληρωμή επιπλέον ύψους 4 δισ. ευρώ του Προγράμματος Στοχευμένων Πράξεων Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (TLTRO) με λήξη τον Ιούνιο 2023, η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μειώθηκε σε 5 δισ. ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου 2023.

Η ισχυρή ρευστότητα του Ομίλου αντικατοπτρίζεται στον Δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις, ο οποίος βελτιώθηκε περαιτέρω και ανήλθε σε 75%. Επιπλέον, ο δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) ενισχύθηκε σε 176% από 164% το προηγούμενο τρίμηνο, ποσοστό αρκετά υψηλότερο του εποπτικού ορίου. Τον Ιούνιο, η Τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία μία επιπλέον έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred bond) ύψους 500 εκατ. ευρώ, διαφοροποιώντας περαιτέρω τη χρηματοδοτική της βάση, και ενισχύοντας περαιτέρω βαθμιαία την κεφαλαιακή της θέση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider