Κυκλοφόρησε το φάρμακο Wegovy για την παχυσαρκία στη Γερμανία - Οι άλλοι πρέπει να περιμένουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυκλοφόρησε το φάρμακο Wegovy για την παχυσαρκία στη Γερμανία - Οι άλλοι πρέπει να περιμένουν
Ο δανικός κολοσσός Novo Nordisk κυκλοφόρησε το εξαιρετικά δημοφιλές φάρμακο για την παχυσαρκία Wegovy στη Γερμανία το Σάββατο, αλλά θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να δουν τα οφέλη πολλοί ασθενείς.

Ο δανικός κολοσσός Novo Nordisk κυκλοφόρησε το εξαιρετικά δημοφιλές φάρμακο για την παχυσαρκία Wegovy στη Γερμανία το Σάββατο, αλλά θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να δουν τα οφέλη πολλοί ασθενείς.

Το υψηλό κόστος και οι περιορισμοί προσφοράς απειλούν την κυκλοφορία, ενώ η Γερμανία - η μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικών προϊόντων της Γηραιάς Ηπείρου - παρουσιάζει μια τεράστια δυνητική βάση πελατών, με περισσότερους από τους μισούς (52,1%) πολίτες να είναι καταχωρυμένοι ως υπέρβαροι.

«Δεδομένου ότι η χρήση τέτοιων φαρμάκων θεωρείται θέμα ατομικής ευθύνης και προσωπικού τρόπου ζωής, δεν χρηματοδοτούνται νομικά από τους ασφαλισμένους», δήλωσε στο CNBC εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας.

Πολλοί ασθενείς είναι έτοιμοι να πληρώσουν μόνοι τους για την εβδομαδιαία ένεση, με αρχικό κόστος περίπου 170 ευρώ το μήνα αλλά λίγο περισσότερο από 300 ευρώ μακροπρόθεσμα. Οι γιατροί λένε ότι αναμένουν υψηλή ζήτηση για συνταγογράφηση του Wegovy, παρόλο που τα προγράμματα δημόσιας ασφάλισης υγείας που καλύπτουν περίπου το 90% των Γερμανών δεν διατίθενται να καλύψουν το έξοδο. Για το 10% των Γερμανών με ιδιωτική ασφάλιση υγείας, η κάλυψη θα εξαρτηθεί από τους όρους της σύμβασης.

Η Γερμανική Εταιρεία Παχυσαρκίας — η οποία έχει λάβει χρηματοδότηση από τη Novo Nordisk — υποστήριξε ότι τέτοιες πολιτικές περιορίζουν τις θεραπείες απώλειας βάρους μόνο σε πλούσια άτομα, που μπορούν να αντέξουν οικονομικά τέτοια φάρμακα και κάλεσε για περισσότερη δράση από τους αρμόδιους φορείς.

«Τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία συχνά πρέπει να φέρουν οι ίδιοι το οικονομικό βάρος της ιατρικής τους θεραπείας. Αυτό εμποδίζει σημαντικά τη θεραπεία τους και επιδεινώνει τις ανισότητες στην υγεία», δήλωσε στο CNBC ένας εκπρόσωπος της ΓΕΠ.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφάλισης υγείας της Δανίας, ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταματήσει να παρέχει επιδοτήσεις για φάρμακα απώλειας βάρους από το επόμενο έτος λόγω της «τεράστιας αύξησης» της ζήτησης. Στη Νορβηγία, τη δεύτερη ευρωπαϊκή αγορά του Wegovy, το φάρμακο δεν καλύπτεται από το δημόσιο σύστημα υγείας, αν και το Ozempic συνταγογραφείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

AS Company: Διευκρινίσεις σχετικά με τα ποσά που θα διενεμηθούν ως μέρισμα για το 2022

Αναστέλλει και την αναμετάδοση Ant1 & Μακεδονία TV η Nova

Βρετανία: Έως τέλος Αυγούστου η απόφαση για τη συμφωνία Microsoft-Activision

gazzetta
gazzetta reader insider insider