Έρευνα Bloomberg: Το τεχνολογικό ράλι θα συνεχιστεί όσο υπάρχει ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα Bloomberg: Το τεχνολογικό ράλι θα συνεχιστεί όσο υπάρχει ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Οι επενδυτές μπαίνουν σε έναν νέο μήνα με λίγη σαφήνεια για τα επιτόκια και την οικονομία. Αυτό ενισχύει την ελκυστικότητα των μετοχών με ισχυρές ταμειακές ροές και πολλά υποσχόμενη αύξηση εσόδων.

Συνέχεια αναμένεται στο φετινό ράλι των Big Tech καθώς ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ οδηγεί τους επενδυτές σε μετοχές που προσφέρουν κερδοφόρα ανάπτυξη σε δύσκολους καιρούς, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Markets Live Pulse.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, περίπου το 41% των 492 συμμετεχόντων στην αγορά που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι οι υψηλότερες αποδόσεις φέτος θα προέρχονται από την αγορά ποιοτικών μετοχών που επικεντρώνονται στην κερδοφορία, ενώ θα πουλήσουν εκείνες που απογοητεύουν για τους ίδιους παράγοντες. Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει τη λήψη θέσεων αγοράς σε εταιρείες όπως η Apple και η Microsoft, οι οποίες έχουν κερδίσει καθώς οι αγορές αγκαλιάζουν την ανάπτυξη και αποφεύγουν τις οικονομικά ευαίσθητες βιομηχανίες.

Οι επενδυτές μπαίνουν σε έναν νέο μήνα με λίγη σαφήνεια για τα επιτόκια και την οικονομία. Αυτό ενισχύει την ελκυστικότητα των μετοχών με ισχυρές ταμειακές ροές και πολλά υποσχόμενη αύξηση εσόδων, ακόμα κι αν συνοδεύονται από υψηλές τιμές. Ο Nasdaq 100 έχει ανακτήσει περισσότερες από τις μισές απώλειες που σημείωσε από την κορύφωση του τέλους του 2021 έως το χαμηλό του 2022 και κερδίζει περισσότερη δυναμική με το θόρυβο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

«Κανείς δεν θέλει να μένει απ’ έξω», δήλωσε η Τζίνα Μάρτιν Άνταμς, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών. «Βλέπουμε την εκπληκτική γοητεία της τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ, η οποία υπήρξε μεγάλος μοχλός επενδύσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ορισμένοι αναλυτές στρατηγικής στρέφονται επίσης πιο bullish - η Citigroup την περασμένη εβδομάδα αύξησε την τεχνολογία σε overweight και τις αμερικανικές μετοχές σε ουδέτερες, αναμένοντας ώθηση από την τεχνητή νοημοσύνη και τέλος τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed.

Είναι ο πιο ακριβός μεταξύ των κλάδων του S&P 500, με το Bloomberg Intelligence να σημειώνει ότι τα μεγέθη της αποτίμησης είναι κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ενώ οι ερωτηθέντες στην έρευνα πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα ξεπεράσει τις επιδόσεις, «δεν είναι και σαν να είναι δωρεάν γεύμα», δήλωσε ο Κρίστοφερ Κέιν, στρατηγικός αναλυτής της BI US Quantitative Equity. «Πολλές φορές, αυτό έχει ήδη τιμολογηθεί».

Ωστόσο, τα σχόλια της εταιρείας υποστηρίζουν την αισιοδοξία μέχρι στιγμής. Η Nvidia εκτινάχθηκε σε ρεκόρ, αφού η προοπτική της διέλυσε τις προσδοκίες σχετικά με τη ζήτηση για επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, τα hedge funds έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο του ράλι, υποδηλώνοντας περαιτέρω δυνατότητες αγοράς.

Στην ευρύτερη αγορά, όπου ο S&P 500 έχει κολλήσει σε μια από τις πιο στενές ζώνες συναλλαγών εδώ και χρόνια, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα αναμένει μέτριες κινήσεις ή καθόλου κέρδη από εδώ και πέρα.

Η ύφεση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις μετοχές το επόμενο έτος, σύμφωνα με το 42% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθούν τα επιτόκια στο 23%.

Ενώ ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί, εξακολουθεί να είναι αυξημένος και οι πιστωτικοί όροι είναι πιο αυστηροί. Ωστόσο, η αγορά εργασίας παραμένει σχετικά εύρωστη και οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν.

Οι μικροεπενδυτές είναι πιο πιθανό από τη Wall Street να επιλέξουν τις μετοχές ως το περιουσιακό στοιχείο που θα τοποθετηθεί καλύτερα το επόμενο έτος. Και τα δύο γκρουπ απαντήσεων, χωρίστηκαν χονδρικά στη μέση σχετικά με το αν οι αποδόσεις των ομολόγων θα είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες σε ένα μήνα από τώρα, υπογραμμίζοντας την έλλειψη σαφήνειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ένεση» 3,3 δισ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα Κίνας στη διατραπεζική αγορά

Lamda Development: Τέλη 2023 το SPV για τους γραφειακούς χώρους – Οι επόμενες κινήσεις

DoValue: Πρώτη Εταιρεία Διαχείρισης που υιοθετεί υβριδικό μοντέλο τηλεργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider