ΕΚΤΕΡ: «Κλείδωσε» χρηματοδότηση για το τουριστικό project στην Πάρο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤΕΡ: «Κλείδωσε» χρηματοδότηση για το τουριστικό project στην Πάρο
Ανακοινώθηκε ομολογιακό δάνειο και με «σφραγίδα» του Ταμείου Ανάκαμψης. Ποια είναι η τουριστική επένδυση 53,3 εκατ. ευρώ, ήπιας μορφής στο νησί. Ανεκτέλεστο άνω των 100 εκατ. ευρώ.

«Κλειδώνει», όπως φαίνεται και από τη χθεσινή ανακοίνωση της τεχνικής εταιρείας ΕΚΤΕΡ, γνωστή και για την εξειδίκευσή της σε κτηριακά – τουριστικά έργα, το χρηματοδοτικό μίγμα για την προώθηση μιας επένδυσης άνω των 50 εκατ. ευρώ στην Πάρο για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων.

Η χρηματοδότηση και το project

Χτες, η κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΤΕΡ (έκτης εργοληπτικής τάξης) ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι προχώρησε στη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου, στο πλαίσιο συγχρηματοδότησης Δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), με την Τράπεζα Πειραιώς ύψους 42.640.000 ευρώ για τις ανάγκες του επενδυτικού σχεδίου ανέγερσης υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων. Το επενδυτικό σχέδιο που πρόκειται να υλοποιήσει η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. αποτελεί επιλέξιμη επένδυση ΤΑΑ/ΕΣΑΑ - εντός της Ελληνικής Επικράτειας συνολικού προϋπολογισμού 53.300.000 ευρώ. Το project εμπίπτει στον προβλεπόμενο στον θεματικό άξονα – πυλώνα «Εξωστρέφεια». H εκταμίευση του δανείου θα γίνει τμηματικά ανάλογα με την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών του έργου.

Ως γνωστόν, η ΕΚΤΕΡ προωθεί τη σημαντική, πλην όμως ήπιας μορφής, επένδυση στην περιοχή του Άη Γιάννη του Δέτη (προς Κολυμπήθρες – Μοναστήρι, 4 χιλιόμετρα από τη Νάουσα και 11 χιλιόμετρα από την Παροικιά), με τη χρηματοδότηση του έργου να είναι πλέον εξασφαλισμένη και μέσω κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το project είναι σε «ράγες προώθησης» και σε φάση αδειοδοτήσεων. Βάσει παλιότερων σχεδίων, πρόκειται για σύνθετο τουριστικό κατάλυμα (ήπιες τουριστικές κατοικίες, τουριστικά καταλύματα ή και κάμπινγκ κ.α.), επιφάνειας περίπου 12.000 τ.μ. σε έκταση σχεδόν 325 στρεμμάτων, με φιλοπεριβαλλοντικά στοιχεία και με στόχο τη διατήρηση του ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, καθώς εξαρχής οι άνθρωποι του γκρουπ έκαναν λόγο για ευαισθησία στην προστασία του περιβάλλοντος, σεβασμό στον χαρακτήρα του νησιού, την κοινωνία του και τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Το νησί της Πάρου δεν είναι βέβαια άγνωστο για την τεχνική εταιρεία, η οποία σε αυτό έχει κατασκευάσει ήδη το πεντάστερο luxury resort «Summer Senses» που βρίσκεται στην περιοχή́ της Πούντας – Μάρπησσας. Το συγκεκριμένο έχει δυναμικότητα 100 δωματίων και διαθέτει spa καθώς και έξι πισίνες εκ των οποίων οι τέσσερις είναι ιδιωτικές.

Ανεκτέλεστο και γκάμα έργων

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤΕΡ συμμετέχοντας σε ευρύ φάσμα έργων (κτηριακά, οδικά κ.α.) έχει «χτίσει» ανεκτέλεστο άνω των 100 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, είχε γνωστοποιήσει και τη συμμετοχή της σε κοινοπραξία με την ΤΕΡΝΑ για την εκτέλεση του έργου «Ιωνικό Κέντρο – Δημιουργία Κέντρου Πολιτισμού και Νεολαίας». Κύριος του έργου είναι η «Ιωνικό Κέντρο Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία». Η ΕΚΤΕΡ συμμετέχει στην ανωτέρω Κοινοπραξία με ποσοστό 30%. Το ποσό της σύμβασης του έργου ανέρχεται σε 29.427.863,85€ (πλέον ΦΠΑ 24%) και ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου καθορίστηκε στους είκοσι επτά (27) μήνες. Σημειώνεται ότι η εισηγμένη έχει συμμετοχή και στο project της Lamda στο Ελληνικό αναλαμβάνοντας τη σύμβαση για την ανέγερση του κτηρίου ΑμΕΑ στον χώρο (σύμβαση 15,8 εκατ. ευρώ).

Βάσει των πιο πρόσφατων οικονομικών στοιχείων (9μηνο 2022), ο κύκλος εργασιών του ομίλου είχε διαμορφωθεί σε 12,32 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη σε 1.447.619 ευρώ, τα προ φόρων κέρδη σε 283.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ξαναγράφεται» ο νέος «χάρτης» στις Κατασκευές – Το deal για την ΑΚΤΩΡ, ο ανταγωνισμός και οι «ανοιχτοί» διαγωνισμοί

Φαληρικός Όρμος: Η ανάπλαση των 392 εκατ. ευρώ και οι δύο μεγάλες φάσεις ανάπτυξης

Πώς προχωρά το project «Elounda Hills» στην Κρήτη ύψους 400 εκατ. ευρώ – Τι περιλαμβάνει το «παραθεριστικό χωριό»

gazzetta
gazzetta reader insider insider