«Μεγαλώνει» το τουριστικό VIP exclusive club στο θρυλικό νησί Σκορπιός

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μεγαλώνει» το τουριστικό VIP exclusive club στο θρυλικό νησί Σκορπιός
Σε δημόσια διαβούλευση η τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου «Κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP exclusive club στη νήσο Σκορπιό». Η δομούμενη επιφάνεια μεταβάλλεται από 21.547,35 τ.μ. σε 31.412,12 τ.μ. ενώ ο αριθμός κλινών αυξάνεται από 65 σε 120. Από τον θρυλικό Αριστοτέλη Ωνάση στον μεγιστάνα Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ.

«Μεγαλώνει» εξ όσων φαίνεται, σε μέγεθος, κι εφόσον όλα πάνε καλά, το τουριστικό project στον Σκορπιό, άλλοτε ιδιοκτησία του μεγάλου Αριστοτέλη Ωνάση και της οικογένειάς του, που δρομολογείται από την εταιρεία «ΜΥΚΗΝΑΙ ΑΕ», συμφερόντων του Ρώσου μεγιστάνα Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ. Ηδη, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Απριλίου 2023 η τροποποίηση επενδυτικού σχεδίου «Κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP exclusive club στη νήσο Σκορπιό» με φορέα υλοποίησης την εταιρεία «ΜΥΚΗΝΑΙ ΑΕ», με στόχο το διπλασιασμό κλινών και την αύξηση, κατά περίπου 50%, της δομούμενης επιφάνειας.

Ειδικότερα, η δομούμενη επιφάνεια μεταβάλλεται από 21.547,35 τ.μ. σε 31.412,12 τ.μ. και ο Συντελεστής Δόμησης από 0,05 σε 0,07 ενώ ο αριθμός κλινών αυξάνεται από 65 σε 120. Το προτεινόμενο τροποποιημένο επενδυτικό σχέδιο, αφορά στην ανέγερση ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης με την χρήση του χωρικού εργαλείου ΕΣΧΑΣΕ. Η τροποποίηση αφορά στην αύξηση και χωρική ανακατανομή της συνολικής δόμησης στις εγκεκριμένες και προτεινόμενες Κτηριακές Ενότητες.

Όπως σημειώνεται, ο επενδυτικός φάκελος «Κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP exclusive club στη νήσο Σκορπιό» της εταιρείας «ΜΥΚΗΝΑΙ ΑΕ», κατατέθηκε στην εταιρεία ENTERPRISE GREECE με την υπ’ αρίθμ. 3111/9-3-2023 αίτηση και αφορά την τροποποίηση της με α.π. 24 Απόφασης ΔΕΣΕ (ΦΕΚ 24/Β/12-01-2018) με την οποία η επένδυση εντάχθηκε στις διατάξεις του ν.3894/2010. Για το εν λόγω έργο έχει εκδοθεί και το Προεδρικό Διάταγμα από 3.6.2019 (ΦΕΚ 302Δ’/06- 06-2019), του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε.) της Στρατηγικής Επένδυσης με την ονομασία «Κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club στη νήσο του Σκορπιού», ΣΚΟΡΠΙΟΣ, Δήμου Μεγανησίου, Π.Ε. Λευκάδας, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Πλέον, ζητείται η αύξηση και χωρική ανακατανομή της συνολικής δόμησης.

Το επενδυτικό πλάνο

Υπενθυμίζεται ότι προ δυόμιση περίπου ετών έγινε γνωστό ότι δίνονταν επί της ουσίας η δυνατότητα να ξεκινήσουν τα κυρίως έργα στην έκταση, μέσω επένδυσης της τάξεως των 165 εκατ. ευρώ που θα υλοποιήσει με ίδια κεφάλαια ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων και τουρισμού. Μεταξύ άλλων, το αρχικό επενδυτικό πλάνο προέβλεπε πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων, πολυτελείς κατοικίες, τη «ροζ βίλα», διώροφο κτίριο συνολικής δόμησης 365 τ.μ. (υπήρχε στο νησί πριν από τον Ωνάση και χρησιμοποιούνταν ως στάβλος, επί των ημερών του ο Ωνάσης το ανακατασκεύασε, το έβαψε ροζ και η Χριστίνα, μετά τη γέννηση της Αθηνάς, το ανακαίνισε), συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων και πολιτισμού, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων, αμφιθέατρο, spa, πισίνες, διάφορες υποδομές κ.α. Συνολικά, η μέγιστη δόμηση ανέρχονταν αρχικά σε 21,5 χιλ. τ.μ. από τα οποία περίπου 4 χιλ. τ.μ. και 17,5 χιλ. τ.μ. αφορούσαν υφιστάμενες προς ανακαίνιση ιδιοκτησίες και νέα κτίσματα, αντίστοιχα. Προβλέπονταν η κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών με δυνατότητα για κατασκευή επιπλέον μιας ανά κτηριακή ενότητα.

Στη συνέχεια, κυκλοφόρησαν σενάρια, πληροφορίες και δημοσιεύματα τόσο για επέκταση του project (σε 30 χιλ. τ.μ. και άνω αλλά και σε διπλάσιο προϋπολογισμό) όσο και περί ανάδειξης του τομέα πολιτισμού με την μετατροπή του θρυλικού Σκορπιού, όπου κάποτε παραθέριζε και η θρυλική Μαρία Κάλλας, σε ένα είδος art island, με τον πολιτισμό, την τέχνη και την ευρύτερη καλλιτεχνική δημιουργία να έχουν ξεχωριστό και σημαίνοντα ρόλο, αν και στην πορεία για αυτή την (πιθανή) κατεύθυνση δεν έγιναν γνωστά περισσότερα. Τα σχέδια της «ΜΥΚΗΝΑΙ Α.Ε.» ήταν, σε κάθε περίπτωση, η ανάπλαση του νησιού των 830 στρεμμάτων, και η μετατροπή του σε προορισμό για το διεθνές τζετ σετ και για Ultra high-net-worth individuals.

Από τον θρυλικό Αριστοτέλη Ωνάση στον Ρώσο μεγιστάνα Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ

Ο Σκορπιός είναι μικρό νησί του Ιονίου, στα ανατολικά της Λευκάδας. Το 1963 ο Σκορπιός πωλήθηκε στον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος χρησιμοποίησε το νησί ως ιδιωτικό θέρετρο και τόπο κατοικίας. Ο εφοπλιστής ανακαίνισε τη βίλα που υπήρχε στο νησί από τον 19ο αιώνα, δίνοντάς της μάλιστα χαρακτηριστικό ροζ χρώμα, και κατασκεύασε λίγα ακόμη κτίρια, καθώς και ιδιόκτητο λιμάνι όπου για πολλά χρόνια ελλιμενιζόταν η θαλαμηγός του «Χριστίνα». Στο νησί υπάρχει και το κοιμητήριο της οικογένειας Ωνάση, καθώς κοντά στο εκκλησάκι του βρίσκονται οι τάφοι του Αριστοτέλη Ωνάση, του γιου του Αλέξανδρου και της κόρης του Χριστίνας. Το νησί αποτέλεσε το «παραδεισένιο ησυχαστήριο» του εφοπλιστή και της άλλοτε πρώτης κυρίας των Η.Π.Α., Τζάκι Κένεντι, που παντρεύτηκε τον εφοπλιστή.

Μετά και τον θάνατο της Χριστίνας, τον Σκορπιό κληρονόμησε η κόρη της, Αθηνά. Μετά από 50 περίπου χρόνια, το 2013, «πέρασε» από την εγγονή και μοναδική κληρονόμο του μεγιστάνα, στην κόρη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ως το δώρο γενεθλίων του προς αυτήν, την Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα με αντίτιμο, όπως φημολογούνταν, περί τα 100 εκατ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider