Στο 5,69% αυξήθηκε το μέσο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις – Στο 3,90% το μέσο επιτόκιο στα στεγαστικά

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 5,69% αυξήθηκε το μέσο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις – Στο 3,90% το μέσο επιτόκιο στα στεγαστικά
Τι ισχύει για νέα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη. Πώς διαμορφώνονται τα επιτόκια καταθέσεων.

Σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης παραμένει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται μεταξύ 4,92% και 7,20% έναντι εύρους κόστους δανεισμού 3,21% - 4,23% στην Ευρωζώνη.

Το μέσο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια στη χώρα μας διαμορφώνεται στο 3,90% έναντι επιτοκίων για την απόκτηση στέγης στην Ευρωζώνη 2,77% - 3,45%.

Μεγάλη είναι η ψαλίδα στα επιτόκια για καταναλωτικά δάνεια, με επιτόκιο 7,01% για την Ευρωζώνη και 11,36% (ή 14,73% για δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών κ.ά.) στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 0,46% για τα νοικοκυριά και στο 0,96% για τις επιχειρήσεις έναντι 1,53% και 1,97% αντίστοιχα στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα:

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ για τον μήνα Ιανουάριο:

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 48 μονάδες βάσης, στο 5,69%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,20%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 38 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,92%.

Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,96%.

Όσον αφορά στα δάνεια προς νοικοκυριά, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,73%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,36%.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,90%.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η EKT για την Ευρωζώνη τον μήνα Ιανουάριο:

Επιχειρήσεις

Το επιτόκιο νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως τρεις μήνες, αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης, στο 3,41%. Το επιτόκιο για νέα δάνεια ίδιου μεγέθους με αρχική περίοδο καθορισμένου επιτοκίου άνω των τριών μηνών και έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης, στο 3,74%. Το επιτόκιο των νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με αρχική περίοδο καθορισμένου επιτοκίου άνω των δέκα ετών αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης, σε 3,21%.

Στην περίπτωση νέων δανείων έως 250.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο καθορισμένου επιτοκίου έως τρεις μήνες, το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης, στο 4,13%.

Το επιτόκιο των νέων δανείων σε ατομικές επιχειρήσεις, κυμαινόμενο και με αρχική περίοδο καθορισμένου επιτοκίου έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 29 μονάδες βάσης, σε 4,23%.

Όσον αφορά τις νέες καταθέσεις, το επιτόκιο καταθέσεων από εταιρείες με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης, στο 1,97%. Το επιτόκιο στις καταθέσεις μίας ημέρας από εταιρείες αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, στο 0,23%. Το σύνθετο επιτόκιο για νέες καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια από εταιρείες αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης, στο 2,01%. Το επιτόκιο για καταθέσεις μίας ημέρας από εταιρείες αυξήθηκε κατά 4 μ.β., στο 0,23%.

Νοικοκυριά

Το επιτόκιο για δάνεια για αγορά κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 38 μονάδες βάσης στο 3,45%. Το επιτόκιο στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο καθορισμένου επιτοκίου ενός και έως και πέντε ετών αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης στο 3,34%. Το επιτόκιο στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των πέντε και έως δέκα ετών αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, στο 3,39%. Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 2,77%.

Το επιτόκιο των νέων καταναλωτικών δανείων προς νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 56 μονάδες βάσης, στο 7,01%.

Όσον αφορά τις νέες καταθέσεις από νοικοκυριά, το επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης, στο 1,53%. Το επιτόκιο καταθέσεων με δυνατότητα εξαγοράς σε τρεις μήνες αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης, στο 0,86%. Το επιτόκιο καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,10%. Το σύνθετο επιτόκιο για νέες καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης, στο 1,64%.

Ελλάδα: Μέσα επιτόκια νέων καταθέσεων και δανείων σε ευρώ (ποσοστά % ετησίως)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider