«Εγκλωβισμένη» στη Ρωσία η Philip Morris: «Δεν υπάρχει ελπίδα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εγκλωβισμένη» στη Ρωσία η Philip Morris: «Δεν υπάρχει ελπίδα»
Ο Όλτσακ θεωρεί πιθανό να ζητήσει ρήτρα επαναγοράς εάν καταφέρει να πραγματοποιήσει μια πώληση, ώστε να δώσει στη Marlboro την ευκαιρία να επιστρέψει στη Ρωσία όταν λήξει η σύγκρουση. 

Η Philip Morris παραδέχτηκε ότι «θα προτιμούσε να διατηρήσει» τις δραστηριότητές της στη Ρωσία παρά να τις πουλήσει υπό τους αυστηρούς όρους του Κρεμλίνου, που θα αρνούνταν τη δίκαιη αποζημίωση των μετόχων.

Ο διευθύνων σύμβουλος Γιάτσεκ Όλτσακ ανέφερε ότι ο όμιλος είχε συζητήσεις με τουλάχιστον τρεις «σοβαρούς» πιθανούς αγοραστές, αλλά «οι συνομιλίες έχουν σταματήσει γιατί κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να κάνει τη δουλειά να λειτουργήσει» όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Επικαλούμενος κανονισμούς που επιτρέπουν στο Κρεμλίνο να υπαγορεύει την αποτίμηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που πουλούν ξένες εταιρείες, το μέγεθος του μερίσματος του νέου ιδιοκτήτη και την πρόσβαση στις ταμειακές ροές, ο Όλτσακ διαμηνύει ότι έχει «καθήκον προς τους μετόχους να ανακτηθούν οι αξίες».

«Είναι τα λεφτά τους, δεν είναι δικά μου λεφτά, τα διαχειρίζομαι γι' αυτούς. Αν είχα έναν αγοραστή που θα μπορούσε να εκτελέσει τις συναλλαγές, ναι, θα το κάναμε — αλλά δεν υπάρχει... δεν υπάρχει ελπίδα... Οπότε προτιμώ να το κρατήσω. Όταν λέω ότι φεύγουμε ή δεν φεύγουμε, είναι εντελώς σχετικό γιατί προσπάθησα πέρυσι και η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε κολλήσει... Δεν μπορείς να έχεις όφελος» υπογραμμίζει.

Παρά τον μεγάλο αριθμό πολυεθνικών εταιρειών που δεσμεύονται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία αμέσως μετά την επίθεσή της στην Ουκρανία, πολλές συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα την παραμονή της πρώτης επετείου της εισβολής. Η Imperial Brands, η κατασκευάστρια πούρων και τσιγάρων Davidoff, πούλησε τις ρωσικές δραστηριότητές της σε εγχώριο συνεργάτη λίγο μετά την εισβολή, αποκομίζοντας ετήσια κέρδη 463 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, η Japan Tobacco δεν σχεδιάζει να φύγει, ενώ και η British American Tobacco έχει δυσκολευτεί να φτάσει σε επιτυχή πώληση.

Η Ρωσία και η Ουκρανία πέρυσι αντιπροσώπευαν το 8% των εσόδων ύψους 31,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της PMI. Η Ρωσία υπήρξε ιστορικά μια τεράστια αγορά λόγω των υψηλών ποσοστών καπνιστών και της διάθεσης των καταναλωτών να στραφούν σε ατμιστικά και άλλα καπνικά προϊόντα.

Στα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα η PMI είπε ότι «αξιολογεί συνεχώς την εξελισσόμενη κατάσταση στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ρυθμιστικών περιορισμών στην αγορά που συνεπάγονται πολύ περίπλοκους όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να εγκριθεί από τις αρχές οποιαδήποτε συναλλαγή» ενώ ανέστειλε νέες επενδύσεις και μείωσε τις δραστηριότητες στη χώρα.

Ο Όλτσακ είπε στους FT ότι «πολύ πιθανώς» θα ζητήσει ρήτρα επαναγοράς εάν καταφέρει να πραγματοποιήσει μια πώληση, ώστε να δώσει στη Marlboro την ευκαιρία να επιστρέψει στη Ρωσία όταν λήξει η σύγκρουση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Salesforce: Το 73% των διευθυντικών στελεχών πιστεύει ότι τα δεδομένα μειώνουν την αβεβαιότητα και οδηγούν σε καλύτερες αποφάσεις

Τέρμα το τζάμπα στα social media - Ανατέλλει η εποχή του «online επί πληρωμή»

Νέο μπαράζ απολύσεων ετοιμάζει η Meta

gazzetta
gazzetta reader insider insider