Ισραήλ: «Θρησκευτικό πιστοποιητικό» για τα ελληνικά προϊόντα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: «Θρησκευτικό πιστοποιητικό» για τα ελληνικά προϊόντα

«Θρησκευτική πιστοποίηση θα ήταν καλό να φέρουν τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στο Ισραήλ, καθώς κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον του πωλητή».

Αυτό αναφέρεται στον επιχειρηματικό για εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ που εξέδωσε το γραφείο Οικονομικών και εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι το πιστοποιητικό αυτό που εκδίδεται από την Ανώτατη Ραβινική Αρχή του Ισραήλ, τυγχάνει μεγαλύτερης προτίμησης των καταναλωτών.

Όπως σημειώνεται στον «Οδηγό Επιχειρείν για το Ισραήλ 2016» σε γενικές γραμμές το καθεστώς εισαγωγής στο Ισραήλ έχει προχωρήσει σημαντικά στην φιλελευθεροποίηση των εισαγωγών, στο πλαίσιο και των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου που έχει συνάψει με άλλες χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ), εντούτοις για ορισμένα προϊόντα απαιτείται άδεια εισαγωγής.

Σήμανση Προϊόντων

Το Ισραήλ διατηρεί κανονισμούς για τη σήμανση των προϊόντων και των καταγραφή της χώρας προέλευσης. Όλες οι εισαγωγές στο Ισραήλ θα πρέπει να φέρουν σήμα που αναφέρει την χώρα προέλευσης του προϊόντος, το όνομα και τη διεύθυνση του κατασκευαστή, το όνομα και τη διεύθυνση του ισραηλινού εισαγωγέα και το περιεχόμενο, το βάρος και τον όγκο στις αντίστοιχες μονάδες μέτρηση. Επιπλέον, η σήμανση πρέπει να γίνεται στην Εβραϊκή γλώσσα και στην Αγγλική, υπό την προϋπόθεση ότι τα Αγγλικά γράμματα είναι μικρότερα σε μέγεθος από τα Εβραϊκά.

Πιστοποιητικά Kosher-Halal

Όσον αφορά τα είδη διατροφής, αν ο εισαγωγέας επιθυμεί να διοχετεύσει στην αγορά προϊόντα με την ένδειξη Kosher, μπορεί να λάβει πιστοποιητικό Kosher από την Ανωτάτη Ραβινική Αρχή του Ισραήλ. Για τη λήψη της πιστοποίησης Kosher, δεν υφίσταται κάποια νομική υποχρέωση, πλην όμως, είναι προς το συμφέρον του πωλητή η λήψη της, διότι με αυτόν τον τρόπο διευρύνει το αγοραστικό κοινό, στο οποίο απευθύνονται τα προϊόντα του.

Η σημασία της θρησκευτικής πιστοποίησης Kosher που σημαίνει στα εβραϊκά «κατάλληλο προς κατανάλωση» & Halal (Ηalal) για τους Μουσουλμάνους, είναι σημαντική για τους πληθυσμούς των Εβραίων και των Μουσουλμάνων αντίστοιχα.

Είναι ακόμη σημαντική και για απλούς καταναλωτές που δεν έχουν σχέση ούτε με Εβραίους, ούτε με Μουσουλμάνους αλλά αγοράζουν προϊόντα με τις «θρησκευτικές» αυτές πιστοποιήσεις, διότι θεωρούν αυτά τα προϊόντα πιο υγιεινά και πιο αγνά. Τα προϊόντα που φέρουν τις πιστοποιήσεις Kosher & Halal μπορούν να παραχθούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, με τον έλεγχο και την εποπτεία των αντίστοιχων Οργανισμών Πιστοποιήσεων.

Οι θρησκευτικές πιστοποιήσεις διαθέτουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπορική πλευρά που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Μπορεί ο πυρήνας των προϊόντων να αποτελείται από καταναλωτές συγκεκριμένων θρησκειών, αλλά είναι βέβαιο πως επεκτείνεται και πολύ πέρα από αυτόν ενώ η συσκευασία των ειδών διατροφής παρουσιάζει, ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελληνική εξαγωγική βιομηχανία.

Η δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης σε ένα τεράστιο καταναλωτικό κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο (και φυσικά μέσα στην Ελλάδα), το οποίο επιλέγει την τρόφιμα και ποτά, είτε με θρησκευτικά κριτήρια, είτε απλά με ποιοτικά κριτήρια χωρίς θρησκευτικό «υπόβαθρο», αποτελεί πλέον ένα δεδομένο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Συνεπώς, οι προαναφερθείσες θρησκευτικές πιστοποιήσεις που παρέχονται από ανώτερες θρησκευτικές αρχές της κάθε θρησκείας, (πχ, τον ραβίνο ή τον μουφτή, κατόπιν μιας αυστηρής διαδικασίας) μπορούν να αποτελέσουν το «διαβατήριο» ελληνικών προϊόντων που εξάγονται και, παράλληλα, να δώσουν ώθηση τόσο στην βιομηχανία τελικών τροφίμων, όσο και σε εκείνη των πρώτων υλών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider