Συγχώνευση «μαμούθ» στη βιοτεχνολογία: Δανικός «γάμος» της Novozymes και της Chr. Hansen

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συγχώνευση «μαμούθ» στη βιοτεχνολογία: Δανικός «γάμος» της Novozymes και της Chr. Hansen
Οι εταιρείες αναμένουν ότι ο νέος όμιλος θα σημειώσει οργανική αύξηση εσόδων 6-8% μέχρι το 2025.

Η μεγαλύτερη συγχώνευση δανικών εταιρειών στην ιστορία συμφωνήθηκε μεταξύ των εταιρειών βιοτεχνολογίας Novozymes και Chr. Hansen, όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι δύο εταιρείες τη Δευτέρα.

Η συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει στη διάλυση της Chr. Hansen, αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Ο νέος όμιλος θα έχει ετήσια έσοδα περίπου 3,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εταιρειών.

Η Chr. Hansen αναπτύσσει συστατικά για τις βιομηχανίες τροφίμων, φαρμακευτικών και γεωργικών προϊόντων, ενώ η Novozymes αυτοχαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος πάροχος ενζυμικών και μικροβιακών τεχνολογιών στον κόσμο, αναφέρει το CNBC.

Η CEO της Novozymes, Ester Baiget και ο οικονομικός διευθυντής Lars Green θα συνεχίσουν στις θέσεις τους στον νέο όμιλο που θα προκύψει από την συγχώνευση.

«Η Novozymes και η Chr. Hansen μοιράζονται την ισχυρή πεποίθηση ότι η συνδυασμένη κλίμακα, η τεχνογνωσία, τα εμπορικά πλεονεκτήματα και η καινοτόμος αριστεία μας θα δημιουργήσουν αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και την κοινωνία γενικότερα, παρέχοντας τις βιώσιμες λύσεις που τόσο επειγόντως χρειάζεται ο κόσμος», δήλωσε η Baiget.

Η Novo Holdings, ο μεγαλύτερος μέτοχος τόσο της Novozymes όσο και της Chr. Hansen, δήλωσε ότι οι δύο εταιρείες ταιριάζουν τέλεια, και για αυτό θα ψηφίσει υπέρ της συγχώνευσης στις επερχόμενες έκτακτες γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών, που θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, οι μέτοχοι της Novozymes θα κατέχουν συνολικά το 44% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου του συνδυασμένου ομίλου, οι μέτοχοι της Chr Hansen θα κατέχουν το 34% και η Novo Holdings θα κατέχει το 22%.

Οι εταιρείες αναμένουν ότι ο νέος όμιλος θα σημειώσει οργανική αύξηση εσόδων 6-8% μέχρι το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Microsoft: Πήρε το 4% του χρηματιστηρίου του Λονδίνου και υπέγραψαν 10ετή συνεργασία

Βουτιά στις πωλήσεις smartphones το 2022 

gazzetta
gazzetta reader insider insider