ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η «πτήση» στο Χρηματιστήριο, ο MSCI και το deal

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η «πτήση» στο Χρηματιστήριο, ο MSCI και το deal
Η αναβάθμιση της μετοχής στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI και βέβαια η προσδοκία της αγοράς περί επικείμενου «κλεισίματος» της συμφωνίας πώλησης, αποτελούν βασικούς καταλύτες για την πορεία στο ταμπλό.

Η αναβάθμιση της μετοχής στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI (εξαμηνιαία αναθεώρηση), οι προφανείς προοπτικές του ομίλου και οι μεγάλες επενδύσεις σε έναν κλάδο hot (ΑΠΕ) και βέβαια η προσδοκία της αγοράς περί επικείμενης ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να «κλείσει» το deal πώλησης του ενεργειακού βραχίονα, αποτελούν βασικούς καταλύτες για τους οποίους η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όχι μόνο συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα αλλά και ξεχωρίζει τελευταία στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Βέβαια, προφανώς το γεγονός ότι φαίνεται να βρισκόμαστε λίγο πριν το «κλείδωμα» του deal με το αυστραλιανό επενδυτικό όμιλο First Sentier, εταίρο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη διεκδίκηση της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού, παίζει τον δικό του ρόλο ώστε η μετοχή να κινείται προς νέα υψηλά σχεδόν καθημερινά.

Ο παράγοντας MSCI

Όπως αναφέρουν στην αγορά, δεν περνάει απαρατήρητη – και πώς θα μπορούσε άραγε – η κίνηση της μετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής εσχάτως καθώς, για παράδειγμα, το τελευταίο δίμηνο από τα 15,4 ευρώ έχει «σκαρφαλώσει» προς τα επίπεδα άνω των 20,1 ευρώ, ενώ μέσα στον Νοέμβριο έχει «τσιμπήσει» πάνω από 1,1 ευρώ, με την αποτίμηση πλέον να ξεπερνά τα επίπεδα των 2,33 δισ. ευρώ. Βέβαια, η μετοχή εισέρχεται στον MSCI Standard και πάντα αυτές οι διαδικασίες παίζουν τον ρόλο τους στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων (σταθμίσεις κ.α.) με ξένα funds να παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες. Ο γνωστός οίκος σε πρόσφατη αναθεώρηση δεικτών έβαλε τη μετοχή στον δείκτη MSCI Standard (αφαιρώντας τον προφανώς από τον αντίστοιχο small cap), καθιστώντας την ΤΕΝΕΡΓ ως το μόλις 9ο μέλος του εν λόγω κλειστού κλαμπ, μαζί με τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, ΕΤΕ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΔΕΗ. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να μπαίνει στον δείκτη από την 1η Δεκεμβρίου 2022, δηλαδή σε λίγες μόλις συνεδριάσεις.

Το timing του deal

Πέραν αυτού βέβαια, ο βασικός καταλύτης είναι ότι αγορά αναμένει τις εξελίξεις για το κυοφορούμενο deal στον ενεργειακό βραχίονα. Έχει γίνει άλλωστε και το σχετικό due diligence και προφανώς η αγορά αναμένει το επόμενο βήμα, για το οποίο, όπως «σοφά» και εγκαίρως είχαν πει άνθρωποι που γνωρίζουν τα θέματα αυτά, «θα πρέπει να κατεβάσουμε τα χειμωνιάτικα πρώτα και μετά θα δούμε τι θα προκύψει». Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η συμφωνία με το ξένο fund είναι θέμα χρόνου (γίνεται λόγος το πολύ για διάστημα 1-2 εβδομάδων). Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Γ. Περιστέρης είναι αυτός που θα δώσει, αν και όταν έρθει η ώρα, το «πράσινο φως» για αυτό το «πράσινο» deal μεγάλου μεγέθους (σε σχέση με τις πτυχές του, π.χ. τίμημα, timing κ.α.). Ως γνωστόν, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 37,3% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ο κ. Περιστέρης κατέχει 11,06% του μετοχικού κεφαλαίου, η ATALE ENTERPRISES LIMITED (συμφερόντων Μαρινάκη) 5,98%, ενώ το free float φτάνει στο 45,66% (δηλαδή, μέτοχοι με μερίδιο κάτω του 5% έκαστος). Πολλά έχουν γραφτεί για τιμήματα άνω των 20 ή 22 ευρώ, για την υποβολή δημόσιας πρότασης μετά την απόκτηση ποσοστών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Γ. Περιστέρη κ.α.

Γ.Σ. ομολογιούχων και εσωτερικές διευθετήσεις

Σημειώστε επίσης ότι για σήμερα έχει οριστεί επαναληπτική Γ.Σ. ομολογιούχων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής καθώς στην προ ημερών στη Συνέλευση παρέστησαν ομολογιούχοι δανειστές που εκπροσωπούσαν ποσοστό 26,43% του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου του ΚΟΔ (του εκδοθέντος δυνάμει του από 10.10.2019 Προγράμματος Έκδοσης Κοινού Ομολογιακού Δανείου έως €150.000.000).

Ενώ προ ημερών ανακοινώθηκαν και κάποιες εσωτερικές μεταβιβάσεις μεριδίων στον ενεργειακό τομέα. Θυμίζουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποφάσισε ομόφωνα:

Την παροχή αδείας σύμφωνα με το άρθρο 100 του Ν. 4548/2018 για την πώληση εκ μέρους της Εταιρείας του 51% των μετοχών της εκδόσεως της ανωνύμου εταιρείας «Optimus Energy Α.Ε.» που κατέχει, προς την συνδεδεμένη εταιρεία «ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.» (κατά 100% θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.), αλλά και την παροχή ειδικής αδείας για την πώληση από την θυγατρική «TERNA ENERGY OVERSEAS LIMITED» του 100% των μετοχών που κατέχει στην «TERNA ENERGY TRADING LTD» προς την συνδεδεμένη εταιρεία «ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.» (κατά 100% θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.), κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 101 παρ. 3 εδ. β' του ν. 4548/2018. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 18,6 εκατ. ευρώ.

Με αυτές τις συναλλαγές ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βελτιστοποιεί την οργανωτική του διάρθρωση, ενισχύοντας περαιτέρω τον καθετοποιημένο τομέα εμπορίας και θερμικής παραγωγής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο πλαίσιο ο Όμιλος προχώρησε πρόσφατα στην απόκτηση του 100% των εταιρειών «ΗΡΩΝ Ενεργειακή Α.Ε.» και «ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.». Ταυτόχρονα, οι εν λόγω συναλλαγές θα επιτρέψουν στον Όμιλο ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να επικεντρωθεί στην βασική του δραστηριότητα, της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ελευθερώνοντας επιπλέον κεφάλαια για την υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το «e-ticket» των επεκτάσεων Μετρό - ΤΡΑΜ προς Πειραιά

Γ. Περδικάρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Οι κατασκευαστικές καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στο ανεκτέλεστο και στο ρίσκο παραγωγής ζημιών

Όλες οι ειδήσεις

14:22

Πρωταγωνιστικός αναμένεται να εξελιχθεί ο ρόλος των ελληνικών ναυπηγείων στη διεθνή αγορά

14:08

Ουκρανία: Η Ρωσία "θα πληρώσει" για τον λιμό που επέβαλε ο Στάλιν στην Ουκρανία τη δεκαετία του 1930

13:59

Μητσοτάκης: Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές

13:43

Κικίλιας: Δεν επιβεβαιώθηκαν όσοι έλεγαν ότι δεν θα πάει καλά ο τουρισμός φέτος

13:36

Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση της Χερσώνας

13:31

Κίνα: Πυρκαγιά στην Σιντζιάνγκ προκαλεί οργή κατά της πολιτικής για "μηδενική COVID"

13:24

Ιταλία: 13 αγνοούμενοι από κατολίσθηση στο νησί Ίσκια της Κάτω Ιταλίας λόγω σφοδρής κακοκαιρίας

13:11

Καραγιάννης: Μειώνουμε τα διόδια στην Αττική Οδό και σχεδιάζουμε αναλογική χρέωση στους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους

13:00

Κοινωνική αντιπαροχή: Πού θα χτιστούν τα πρώτα σπίτια για την στέγαση των νέων - Πώς θα επιλεγούν οι ανάδοχοι

12:52

Ρότα ανάπτυξης για την κρουαζιέρα στα Χανιά το 2022

12:49

Βόλος: Τραγικός θάνατος 25χρονου οδηγού μετά από σύγκρουση του αυτοκινήτου του με αγριογούρουνο

12:45

Ανάρτηση του Κ. Μητσοτάκη για την κατάσταση της υγείας της αδελφής του Κατερίνας και την αξία του προληπτικού ελέγχου

12:38

Μια άγνωστη φωτογραφία από την πρώτη αποστολή στη Σελήνη βγαίνει σε δημοπρασία

12:34

Meteo: Παγετός σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας σήμερα το πρωί

12:27

Πλαστικά & Ανακύκλωση: Ο οδικός χάρτης προς την Κλιματική Ουδετερότητα

12:26

Μητσοτάκης: Δίνουμε τη δυνατότητα στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να μιλήσουν με ασφάλεια

12:19

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δυο άτομα που μετέφεραν παράνομα αλλοδαπούς σε ειδικές κρύπτες σε φορτηγά

12:12

ΒΙΚΟΣ: Νέες επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας

12:08

Τα επόμενα 10-15 χρόνια ο καρκίνος θα είναι μια χρόνια νόσος η οποία δεν θα σκοτώνει

12:02

ΟΗΕ: Η μεταχείριση των γυναικών από τους Ταλιμπάν μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

11:55

Δήμας: Την επόμενη εβδομάδα τα 2α Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Elevate Greece

11:49

Επεισόδιο με πυροβολισμούς τα ξημερώματα στο Μενίδι- Ένας τραυματίας

11:41

Εκδόθηκε νέα NAVTEX για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών νοτιοδυτικά της Κρήτης από το πλοίο SANCO SWIFT

11:37

Ηράκλειο: Κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα σε μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα

11:28

Ισπανία: Χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν σε πορείες στη χώρα αξιώνοντας τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών

11:18

Ο κορονοϊός «φρέναρε» τις έρευνες για τον καρκίνο

11:02

Ουκρανία: Η ουκρανική κυβέρνηση απομακρύνει αμάχους από την Χερσώνα

10:50

Η παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών μέσα στις δομές και ο θεσμός της αναδοχής ως επικρατούσα λύση στο πρόβλημα

10:39

Ρωσία: Αμερικανός «πρώην στρατηγός» μέλος της Wagner, σύμφωνα με τον ιδρυτή της οργάνωσης μισθοφόρων

10:28

Γερμανία: Επτά στους δέκα Γερμανούς δεν θέλουν τη Μέρκελ καγκελάριο ξανά