Eurobank: «Χτίζει» το νέο μοντέλο χρηματοδότησης των επενδύσεων – Διάχυση του οφέλους από τα μεγάλα έργα και στις μικρές επιχειρήσεις

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: «Χτίζει» το νέο μοντέλο χρηματοδότησης των επενδύσεων – Διάχυση του οφέλους από τα μεγάλα έργα και στις μικρές επιχειρήσεις
Το νέο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας με στόχο ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, κάλυψη του επενδυτικού κενού που κληροδότησαν στη χώρα τα χρόνια της κρίσης και κυρίως, διάχυση του αποτελέσματος των μεγάλων επενδυτικών έργων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χτίζει η Eurobank.

Το νέο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας με στόχο ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, κάλυψη του επενδυτικού κενού που κληροδότησαν στη χώρα τα χρόνια της κρίσης και κυρίως, διάχυση του αποτελέσματος των μεγάλων επενδυτικών έργων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνολικά σε όλη την οικονομία, χτίζει η Eurobank.

«Αγωνία μας είναι να βρούμε επενδυτικά σχέδια να στηρίξουμε», είπε χαρακτηριστικά χθες η Διοίκηση της Τράπεζας κατά την παρουσίαση βασικών συμπερασμάτων έρευνάς της για τους τομείς που θα στηρίξουν τις επενδύσεις και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου τα επόμενα χρόνια.

Το μήνυμα που έστειλε η Eurobank ως Τράπεζα της Ανάπτυξης είναι η ολιστική αντιμετώπιση του επενδυτικού οικοσυστήματος και η σύνδεση κάθε μεγάλου επενδυτικού έργου και με τον πιο μικρό κρίκο της οικονομικής αλυσίδας. «Βλέπουμε πώς συνδέεται το ένα σχέδιο με το άλλο και όλα μαζί με την εθνική επενδυτική στρατηγική και τις ανάγκες της χώρας. Έτσι, δεν χρηματοδοτούμε απλώς επενδυτικά σχέδια, αλλά χρηματοδοτούμε μια στρατηγική ανάπτυξης της χώρας», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Υποδομές, real estate, αστικές αναπλάσεις / Ενέργεια & Πράσινη Μετάβαση /Τηλεπικοινωνίες, ψηφιακή αναβάθμιση / Τουρισμός, ξενοδοχειακές μονάδες, δομές ευεξίας / Βιομηχανία, αναβάθμιση παραγωγικού ιστού, είναι οι πέντε πυλώνες στην αιχμή του δόρατος της Eurobank, καθώς από την έρευνά της προκύπτει ότι μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις της τάξεως των 32 δισ. ευρώ έως το 2025. Η σωρευτική χρηματοδότηση των σχετικών επενδυτικών σχεδίων από το τραπεζικό σύστημα υπολογίζεται σε 24 δισ. ευρώ (περιλαμβανομένων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας).

Παρά το γεγονός ότι στο φως των προβολέων βρίσκονται μεγάλα επενδυτικά έργα, η Διοίκηση της Eurobank τόνισε τα πολλαπλασιαστικά τους οφέλη για τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν σήμερα χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα ανέρχονται σε 150.000 (από 250.000 το 2008). Η Eurobank κατέχει την πρώτη θέση με 47.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις – πελάτες που χρηματοδοτεί, με υπόλοιπα δανείων 2,4 δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι φέτος η Τράπεζα έχει εγκρίνει ήδη νέα δάνεια 600 εκατ. ευρώ σε 9.000 επιχειρήσεις, ενώ έχει εκδώσει και 1.000 εγγυητικές επιστολές (για αιολικά πάρκα).

Σημειώνεται ότι από το 2019 μέχρι σήμερα το χαρτοφυλάκιο της Eurobank στην επιχειρηματική πίστη έχει αυξηθεί κατά 50% φτάνοντας τα 14,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 18 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2025. Η καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας προς τις επιχειρήσεις αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τα 2,5 δις. ευρώ.

Στη χθεσινή παρουσίαση της μελέτης της Eurobank για το Αναδυόμενο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, αναφέρθηκε ότι παρά τις ισχυρές πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως συνέπεια της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, η Ελλάδα για πρώτη φορά το 2022 αρχίζει να καλύπτει το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε τα χρόνια της κρίσης.

Επίσης, ότι η συνολική αύξηση των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια επαρκεί για να καλυφθεί σχεδόν η απώλεια 94 δισ. κεφαλαιακού αποθέματος κατά τη διάρκεια της προηγούμενης 12ετίας.

Το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2009, όπως αναφέρθηκε, που οι νέες ακαθάριστες επενδύσεις παγίων θα ξεπεράσουν τις αποσβέσεις και το κεφαλαιακό απόθεμα θα αυξηθεί.

Τονίστηκε ότι το 2021 σημειώθηκε ρεκόρ εικοσαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (5,4 δισ. ή 3% του ΑΕΠ), το οποίο θα ξεπεραστεί το 2022 (ήταν τα 5,4 δις. έχουν καλυφθεί στο 9μηνο). Τα έτη 2021, 2022 και 2023, η αύξηση των επενδύσεων διαμορφώθηκε ή αναμένεται να διαμορφωθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα του 8%.

Για να φτάσει το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ τον μέσο όρο της Ευρωζώνης απαιτείται μέση ετήσια πραγματική αύξηση των επενδύσεων παγίων κατά σχεδόν 8% έως το 2031.

Τα επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 38,5 δισ. ευρώ που εξετάζει η μελέτη της Eurobank μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ μεταξύ 55,4 δισ. ευρώ στη δεκαετία και 95,9 δισ. στην εικοσαετία, ενώ στα ίδια τα έργα -και στα υπόλοιπα που θα προκύψουν από αυτά- μπορούν να απασχοληθούν τουλάχιστον 470.000 εργαζόμενοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενήμερα δάνεια: Οι προτάσεις στήριξης στο τραπέζι της συνάντησης ΥΠΟΙΚ – Τραπεζών

Ανεβάζει τον πήχη για τις μετοχές των Πειραιώς - Eurobank η Morgan Stanley

gazzetta
gazzetta reader insider insider