MORE: Παρουσίαση του «πράσινου» βραχίονα της Motor Oil – Ολοκλήρωση εντός 2022 του deal με ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
MORE: Παρουσίαση του «πράσινου» βραχίονα της Motor Oil – Ολοκλήρωση εντός 2022 του deal με ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η θυγατρική του πετρελαϊκού Ομίλου θα πλησιάζει τον στόχος για χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 1 GW, διαθέτοντας επιπλέον έργα 2,2 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Στα 1,6 δισ. ευρώ τα επενδυμένα κεφάλαια, με τα EBITDA να κινούνται στα 130 εκατ. «Σημαντικό πυλώνα στην εξέλιξη της Motor Oil σε καθετοποιημένο ενεργειακό Όμιλο», χαρακτήρισε τη MORE ο Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της θυγατρικής.

Εκδήλωση για την παρουσίαση της MORE (Motor Oil Renewable Energy), της νέας θυγατρικής με την οποία η Motor Oil δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ, πραγματοποίησε χθες το βράδυ ο πετρελαϊκός Όμιλος.

Η MORE είναι ο «πράσινος» βραχίονας της Motor Oil, αποτελώντας ήδη έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μετά τη συμφωνία με τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Παράλληλα, η εταιρεία δραστηριοποιείται στο trading και τη διαχείριση χαρτοφυλακίων «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης).

«Κλείνοντας 50 χρόνια ζωής τον Νοέμβριο του 2022, η Motor Oil είναι συνυφασμένη με τη συνέχεια, τη συνέπεια, την ποιότητα και την αξιοπιστία. Συνεχίζουμε με αυτές τις αξίες, για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου.

Ο κ. Τζαννετάκης χαρακτήρισε τη νέα θυγατρική σημαντικό πυλώνα στη μετεξέλιξη της Motor Oil σε καθετοποιημένο ενεργειακό Όμιλο. Όπως συμπλήρωσε, η MORE αποτελεί ορόσημο στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στη στρατηγική της Motor Oil, «βάζοντας φιλόδοξους στόχους, με ένα τολμηρό αλλά προσεκτικά σχεδιασμένο επενδυτικό πλάνο». Σύμφωνα με τον κ. Τζαννετάκη, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση ανέδειξε τη σημασία των ΑΠΕ, αλλά και των «πράσινων» καυσίμων, για την επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας της χώρας.

Επενδυμένα κεφάλαια 1,6 δισ.

«Για εμάς, η MORE αποτελεί κάτι παραπάνω από μία απλή επένδυση», σημείωσε από την πλευρά του ο Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής της θυγατρικής. «Η ενασχόληση με τις ΑΠΕ αποτελεί συνειδητή επιλογή για τη Motor Oil, καθώς ο ήλιος και ο αέρας χαρακτηρίζουν τη χώρα μας, έχουν μικρό κόστος, μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς και δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στα σημεία που πρόκειται να καταναλωθεί. Παράλληλα, οι ΑΠΕ είναι προϋπόθεση για νέες τεχνολογίες, όπως το ανανεώσιμο υδρογόνο».

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η εταιρεία θα πλησιάζει τον στόχο για χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 1 GW, ικανό να καλύψει τις ανάγκες περίπου 500.000 νοικοκυριών. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία διαθέτει έργα 2,2 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Παράλληλα, είναι από τις πιο δραστήριες επιχειρήσεις στο trading και τη διαχείριση χαρτοφυλακίων ΑΠΕ (ΦοΣΕ).

Όπως πρόσθεσε το στέλεχος της εταιρείας, τα επενδυμένα κεφάλαια ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ, με τα EBITDA να κινούνται στα 130 εκατ. «Στόχος μας είναι η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας με άλλες τεχνολογίες, όπως η αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά, καθώς και η δραστηριοποίηση εκτός των συνόρων», κατέληξε.

Στόχος η δραστηριοποίηση και εκτός συνόρων

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως ο στόχος είναι μέχρι τέλος του έτους να ολοκληρωθεί η συναλλαγή με τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Υπογράμμισε πως τα έργα της MORE που βρίσκονται σε λειτουργία ανέρχονται στα επίπεδα των 280 MW, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται νέες μονάδες συνολικής ισχύος 85 MW.

Τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν από τις αρχές του 2023 μέχρι και το 2024. Από το χαρτοφυλάκιο των 2,26 GW που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, η υλοποίηση καινούριων μονάδων θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα του εξοπλισμού και ο χρόνος διασφάλισης των αδειών.

Η υλοποίηση έργων από αυτό το χαρτοφυλάκιο θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα περαιτέρω ενίσχυσης της εγκατεστημένης ισχύος της MORE. Όσον αφορά τις πιθανές νέες εξαγορές, αυτές θα αφορούν την απόκτηση αδειών, οι οποίες βρίσκονται σε ώριμο στάδιο, και όχι έτοιμων έργων.

Σε σχέση με την προοπτική δραστηριοποίησης της MORE εκτός συνόρων, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι εξετάζονται διάφορες περιπτώσεις στο εξωτερικό, χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Για τη δραστηριοποίηση εκτός συνόρων, αφορά τόσο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και την εμπορία.

Τέλος, σχολιάζοντας την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα διυλιστήρια, στελέχη της διοίκησης της Motor Oil επισήμαναν πως ο Όμιλος τηρεί στάση αναμονής, ώστε να διευκρινιστούν πρώτα από την κυβέρνηση σημαντικές πτυχές του μέτρου που θα εφαρμοσθεί πανευρωπαϊκά. Επισήμαναν πάντως ότι θα ήταν παράδοξο να συμπεριληφθεί στην έκτακτη φορολόγηση και η αξία των στρατηγικών αποθεμάτων, ενώ άφησαν να εννοηθεί πως ο Όμιλος είναι αντίθετος στη φορολόγηση και των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Ξεκινούν έργα 956 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ για αναβάθμιση του δικτύου διανομής

ΕΥΔΑΠ: Αρχές 2023 «βγαίνει» ο διαγωνισμός 300 εκατ. ευρώ για τους «έξυπνους μετρητές» - Έρχεται επαναδημοπράτηση για Σπάτα, Αρτέμιδα

Schmieding (Berenberg): Αναμένουμε σοβαρή ύφεση το χειμώνα - H εκτεθειμένη Γερμανία και το μικρό πλεονέκτημα της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider