Τράπεζες: Σχέδιο δραστικής διαχείρισης των ακινήτων τους με απευθείας δάνεια σε τρίτους αγοραστές

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Σχέδιο δραστικής διαχείρισης των ακινήτων τους με απευθείας δάνεια σε τρίτους αγοραστές
Τα νέα δάνεια βρίσκονται προ των πυλών και θα αφορούν την απόκτηση ιδιόκτητων ακινήτων των τραπεζών ή ακινήτων που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Καινοτομία το ότι δεν θα απαιτείται προσημείωση από τον αγοραστή σε άλλο ακίνητο. Το δάνειο θα καλύπτει το 70% της αγοράς και θα εκταμιεύεται σε 10 ημέρες.

Σχέδιο δραστικής διαχείρισης των ακινήτων τους που θα μειώσει το απόθεμα ιδιόκτητων και νέων ακινήτων που θα περιέλθουν σε αυτές μέσω πλειστηριασμών, έχουν στα σκαριά οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, πρόκειται για την απευθείας χρηματοδότηση ενδιαφερόμενων για την αγορά ακινήτων των τραπεζών ή ακινήτων στη φάση του πλειστηριασμού. Οι πρώτες χρηματοδοτήσεις δεν αποκλείονται και εντός του Σεπτεμβρίου, εφόσον επιλυθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση του σχεδίου. Την αρχή αναμένεται να κάνουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα δάνεια προς τους ενδιαφερόμενους θα δίνονται υπό την προϋπόθεση ίδιας συμμετοχής 30%, με το υπόλοιπο 70% να χρηματοδοτεί η τράπεζα, και κατόπιν ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας και φερεγγυότητας του υποψήφιου αγοραστή. Μεγάλη καινοτομία των νέων δανείων θα είναι το ότι η προσημείωση θα μπαίνει στο προς αγορά ακίνητο, χωρίς να απαιτείται από τον αγοραστή να βάλει προσημείωση σε άλλο ακίνητο για την αγορά του νέου, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Επιπλέον, ενώ στα παραδοσιακά στεγαστικά δάνεια ο συνήθης χρόνος για την εκταμίευσή τους ανέρχεται σε 2 μήνες, στα δάνεια που θα χρηματοδοτούν αγορές ακινήτων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ή απευθείας μέσω πλειστηριασμών, η εκταμίευση θα γίνεται σε 10 ημέρες.

Το χρονικό περιθώριο των 10 ημερών από την έγκριση μέχρι την εκταμίευση του δανείου είναι μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες και θεωρείται βέβαιο ότι η έγκριση στον πελάτη που ενδιαφέρεται να αγοράσει το ακίνητο θα δίνεται πριν αυτός πάει στον πλειστηριασμό. Η προσημείωση επί του ακινήτου θα ακολουθεί την εκταμίευση, με την πρόβλεψη για διασφαλίσεις των τραπεζών έναντι του δανειοδοτούμενου.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό προϋποθέτει την προκαταβολή του 30% του τιμήματος από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή και του υπολοίπου 70% σε 10 ημέρες από την ανάδειξη του πλειοδότη.

Όπως εκτιμάται, μέσω των πλειστηριασμών ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να αγοράζει ένα ακίνητο σε πολύ καλύτερη τιμή (από 25% έως 40% φθηνότερα, μεσοσταθμικά 30%). Ωστόσο, αναλαμβάνει και το ρίσκο του να μην ξέρει εκ των προτέρων τι αγοράζει. Από το να μην γνωρίζει, δηλαδή, πώς είναι μέσα το σπίτι που αγοράζει, αν έχει αυθαιρεσίες, μέχρι και το να κάνει την αποβολή αν το σπίτι έχει ένοικο.

Αντιθέτως, στα ακίνητα που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο ιδιόκτητων ακινήτων της τράπεζας, οι παραπάνω κίνδυνοι δεν υπάρχουν, καθώς το ακίνητο είναι επισκέψιμο και νομικά και τεχνικά καθαρό, δεδομένου ότι διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει η μεταβίβαση.

Στη διαδικασία των νέων χρηματοδοτήσεων εμπλέκονται οι τράπεζες, οι εταιρείες διαχείρισης ή εταιρείες real estate που θα πωλούν τα ακίνητα, οι πελάτες, οι μεσίτες και εξειδικευμένα στη διαχείριση ακινήτων ιδρύματα (π.χ. UCI, IMS). Τα τελευταία θα έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στο σχέδιο, καθοδηγώντας και διασφαλίζοντας τον υποψήφιο αγοραστή (π.χ. σε περίπτωση ακινήτου με προσαρτήματα, θα γίνονται διαφορετικοί πλειστηριασμοί για το γκαράζ, την αποθήκη κ.λπ. τους οποίους πρέπει να παρακολουθεί ο ενδιαφερόμενος αγοραστής).

Οι απευθείας χρηματοδοτήσεις των τραπεζών για αγορά ακινήτων δικών τους ή από πλειστηριασμούς θα προσδώσουν δυναμική και ρευστότητα στην αγορά ακινήτων. Όπως αναφέρεται στο insider.gr, η νέα πρακτική θα είναι πολλαπλά επωφελής. Για τις τράπεζες, αφενός θα καταστεί εφικτή η απομείωση του στοκ των ακινήτων και θα μειωθεί το ποσοστό επαναγορών από τους πλειστηριασμούς. Σήμερα, σχεδόν το 80% των ακινήτων που βγάζουν σε πλειστηριασμό οι τράπεζες, καταλήγουν στις ίδιες. Υπενθυμίζεται ότι ο SSM είχε επιτρέψει στις τράπεζες να αγοράζουν ακίνητα από τους πλειστηριασμούς προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης σε κόκκινες οφειλές, αλλά υπό τον όρο θα αναστρέψουν την τακτική αυτή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αφετέρου, οι τράπεζες θα μπορέσουν να αυξήσουν τα δάνεια που χορηγούν και άρα την πελατεία τους.

Οφέλη θα υπάρξουν και για τις εταιρείες διαχείρισης και τους επενδυτές, καθώς και τις εταιρείες real estate που θα είναι πωλητές των ακινήτων, αφού οι χρηματοδοτήσεις προς τους αγοραστές θα ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Ενδεικτικά, υπό κανονικές συνθήκες, η εκποίηση των ακινήτων από τους servicers απαιτεί 3 – 4 χρόνια. Με τις απευθείας χρηματοδοτήσεις που θα παρέχουν οι τράπεζες στους τρίτους αγοραστές, οι servicers θα μπορέσουν να έχουν άμεση ρευστότητα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την υλοποίηση των στόχων των business plans για τη διαχείριση τιτλοποιημένων δανείων.

Οφέλη θα υπάρξουν και σε κοινωνικό επίπεδο. Στην αγορά θα διοχετευθούν περισσότερα ακίνητα που παραμένουν αναξιοποίητα (πολλά ακίνητα προς πλειστηριασμό είναι κλειστά), δίνοντας δυνατότητα στέγασης σε πολίτες, δημιουργώντας νέες δουλειές (οι νέοι αγοραστές θα προχωρήσουν σε επισκευές, ανακαινίσεις κ.ά.), αλλά και εξορθολογίζοντας τις τιμές στην αγορά ακινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Έκτακτη σύσκεψη στο ΤΧΣ - Στην τελική ευθεία οι διεργασίες με τους μετόχους για την ΑΜΚ

Στην αγορά των ψηφιακών πληρωμών μπαίνει η Cosmote - Έρχεται η νέα χρεωστική κάρτα Payzy

Οι κλίμακες επιδότησης στο ρεύμα – Προς οριζόντια ενίσχυση στο αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider