Τράπεζες: Αναμένουν έκπληξη από την ανάπτυξη «δια χειρός» Τουρισμού - Γιατί αισιοδοξούν κόντρα στα σύννεφα ύφεσης στην ευρωζώνη

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Τράπεζες: Αναμένουν έκπληξη από την ανάπτυξη «δια χειρός» Τουρισμού - Γιατί αισιοδοξούν κόντρα στα σύννεφα ύφεσης στην ευρωζώνη
Για ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη που μπορεί να εκπλήξει, έχουν προϊδεάσει Σταϊκούρας – Στουρνάρας. Τι επισημαίνουν οι τραπεζίτες.

Θετική έκπληξη από το μέτωπο της ανάπτυξης «δια χειρός» Τουρισμού, περιμένουν οι τράπεζες.

Κόντρα στα σύννεφα για ύφεση στην Ευρωζώνη, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες που ολοκληρώνουν σήμερα (Alpha Bank) και αύριο (Τράπεζα Πειραιώς) τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου, δίνουν το σήμα αναμενόμενης υπέρβασης – έκπληξης στα νούμερα για την ελληνική ανάπτυξη, «ψιθυρίζοντας» ποσοστά της τάξεως ακόμη και του 5%.

Για ανοδική αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων για την ανάπτυξη έχουν προϊδεάσει τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Ο πρώτος έχει μιλήσει για ανάπτυξη το 2022 που μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τον «σημαντικά συνετό» στόχο που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο για 3,1%. Ο δεύτερος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ΤτΕ ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει επί τα βελτίω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, αφού η προηγούμενη πρόβλεψή της για ρυθμό αύξησης του εθνικού προϊόντος στο 3,2%, έγινε με την υπόθεση οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα φτάσουν το 80% του 2019. Ωστόσο, τα τουριστικά έσοδα φαίνεται να υπερβαίνουν κατά πολύ το αναμενόμενο, επιβεβαιώνοντας τις πρώιμες ενδείξεις των τραπεζών (στις οποίες στήριζαν και την αισιοδοξία τους για τη συγκράτηση των νέων κόκκινων δανείων) για επάνοδο του Τουρισμού στο ρεκόρ του προπανδημικού 2019, πιθανότατα και ακόμη υψηλότερα.

Το πλεονέκτημα της Ελλάδας

Ο Τουρισμός είναι αυτός που λειτουργεί ως αντίβαρο στις πιέσεις της ενεργειακής κρίσης και διαφοροποιεί την Ελλάδα από τις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης, δίνοντας αβάντες και για το 2023. Παρά τις αυξημένες αβεβαιότητες για την επόμενη χρονιά, η ελληνική οικονομία, που θα επηρεαστεί από την επιβράδυνση έως ύφεση της οικονομίας της ευρωζώνης καθώς είναι ο κύριος εταίρος της, όχι μόνο αναμένεται να «τρέξει» με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά επίσης υψηλότερο των άλλων χωρών - μελών.

Σημειώνεται ότι χθες η Barclays προέβλεψε είσοδο της οικονομίας της ευρωζώνης σε τεχνητή ύφεση στα τέλη του 2022, ενώ προηγήθηκε η Goldman Sachs που βλέπει συρρίκνωση από το τρίτο τρίμηνο και είσοδο σε ήπια ύφεση το τέταρτο. Μέχρι στιγμής, πάντως, τις ανησυχίες για ύφεση στην ευρωζώνη διαψεύδουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Eurostat και έδειξαν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ενισχύθηκε κατά 4% το προηγούμενο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς και κατά 0,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το κλίμα αισιοδοξίας των τραπεζιτών για την έκπληξη από το μέτωπο της ανάπτυξης – με προφανή τη συμβολή του Τουρισμού - έχει αποτυπωθεί μερικώς στα στοιχεία που έδωσαν στους αναλυτές την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, κατά τις παρουσιάσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου. Από τα στοιχεία αυτά διαπιστώνεται ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με:

• Αύξηση του ΑΕΠ α' τριμήνου του 2022 κατά +7% σε ετήσια βάση (+5,4% στη ζώνη του ευρώ) που, σε συνδυασμό με ενθαρρυντικά σημάδια από δείκτες υψηλής συχνότητας και μια συνεχή ισχυρή τουριστική περίοδο (εκτιμήθηκε ότι θα πάει σίγουρα μέχρι τον Οκτώβριο και πιθανότατα θα παραταθεί έως και τον Δεκέμβριο), θα οδηγήσουν την αύξηση του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους άνω του 4%.

• Κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, εξαιρουμένης της ενέργειας, που αυξήθηκε κατά +30% σε ετήσια βάση το πεντάμηνο του 2022, υψηλότερα κατά 21 δισ. ευρώ (+26%) έναντι των προπανδημικών επιπέδων.

• Ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα του επιχειρηματικού τομέα και μικτά έσοδα που αυξήθηκαν κατά +15,3% σε ετήσια βάση, σε υψηλό 10½ ετών στα 26 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2022 (μία αύξηση ικανή να απορροφήσει αυξημένα λειτουργικά κόστη).

• Αύξηση της απασχόλησης κατά +10,9% σε ετήσια βάση ή +365.000 επιπλέον εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα το α΄ τετράμηνο 2022 (περίπου 180.000 άτομα περισσότερα από το α΄ τετράμηνο 2019, λόγω αυξημένων προσλήψεων στον τουρισμό.

• Αύξηση των διεθνών αφίξεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σχεδόν κατά 3 φορές το β΄ τρίμηνο 2022 και αύξηση των τουριστικών εισπράξεων σχεδόν κατά 6 φορές σε ετήσια βάση το πεντάμηνο του 2022, φθάνοντας τα επίπεδα του 2019 τον Απρίλιο-Μάιο του 2022.

• Οικονομικό κλίμα, στοιχεία κλαδικών ερευνών και δείκτες υψηλής συχνότητας να παραμένουν σε υγιή αύξηση κατά το α΄εξάμηνο του 2022, σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών.

• Φορολογικά έσοδα αυξημένα κατά 22% σε ετήσια βάση το πεντάμηνο του 2022, που διατηρούν το πρωτογενές έλλειμμα μόλις στο 0,7% του ΑΕΠ, καλύτερα κατά περίπου 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το «χώσιμο» της Fidelity στη Jumbo - Καλά μαντάτα για το μέρισμα της Eurobank

Τράπεζες: Τα πρώτα κέρδη από την άνοδο των επιτοκίων και οι ασκήσεις επί χάρτου

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ρωσία-ΟΗΕ: Σοϊγκού και Γκουτέρες συζήτησαν για την ασφαλή λειτουργία του σταθμού της Ζαπορίζια

23:40

Πέθανε ο συγγραφέας του «Γητευτή των Αλόγων», Nicholas Evans

23:30

Wall Street: Δεν πτοήθηκε από τα αδύναμα στοιχεία της Κίνας και επέμεινε ανοδικά

23:12

«Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την αιφνίδια ανακάλυψη» των προσφύγων στον Έβρο, ρωτούν οι Γ. Κατρούγκαλος, Γ. Ψυχογιός και Ν. Γκαρά

23:06

Πετρέλαιο: Απώλειες 3% για την τιμή - Κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας

22:42

Νορβηγία: Το 'Οσλο προμηθεύει όλο το φυσικό αέριο που μπορεί στη Γερμανία

22:17

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συνοδεύει βρετανικό αεροσκάφος εκτός του ρωσικού εναέριου χώρου

21:59

Streaming: Το HBO Max απομακρύνει 70 υπαλλήλους

21:29

Κάτω από τα 1.800 δολάρια έκλεισε ο χρυσός

21:03

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης: Χρυσό μετάλλιο ο Χρήστου στα 50μ. ύπτιο

20:57

Γερμανία: Πακέτο στήριξης υποσχέθηκε ο Σολτς ενόψει αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος

20:46

Ευρωαγορές: Κατάφεραν με δυσκολία να συγκεντρώσουν μικρά κέρδη

20:27

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στον Έβρο για τη διάσωση 38 μεταναστών

20:00

Ρεύμα: Μέτρα ενίσχυσης των δικαιωμάτων των καταναλωτών σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

19:57

Βουλγαρία: Αμετάβλητη η ανεργία σε σχέση με τον Ιούνιο

19:40

Wall Street: Άλλαξε πρόσημο και δίνει συνέχεια στα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας

19:26

Οριοθετημένη η φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας

19:14

Η Μόσχα θα διευκολύνει μια επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

18:59

Apple: Θέλει να προσθέσει διαφημίσεις σε περισσότερα apps στο iPhone σας

18:29

Μελέτη: Ένας πυρηνικός πόλεμος, ακόμη και μικρός, θα απειλήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους με πείνα και θάνατο

18:04

Ο hedge fund manager Daniel Loeb αποκτά νέο μερίδιο στην Disney και πιέζει για απόσχιση του ESPN

17:38

Αίθριος ο καιρός αύριο με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά

17:28

Με... «φρένο» στη νέα εβδομάδα η Wall Street

17:15

Ο πρόεδρος Πούτιν καυχάται για την υπεροχή των ρωσικών όπλων

16:57

Σκηνές πανικού σε ΙΚΕΑ της Σαγκάης - Τους κλείδωσαν στο κατάστημα εξαιτίας ύποπτου κρούσματος

16:42

Κομισιόν: Δημοσιονομικό «βαρίδι» από τις φυσικές καταστροφές – Στα 10 δισ. ο απολογισμός για την Ελλάδα

16:38

Υποκύπτουν οι ευρωαγορές στα αδύναμα στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία

16:20

Θετικός στον κορονοϊό ο Άλμπερτ Μπουρλά

16:12

Ολλανδία: Στις 17/11 η ετυμηγορία για τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην Ουκρανία το 2014

16:06

Φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας