REDS: Το 2023 ξεκινούν εργασίες στη Μαρίνα Αλίμου - Τι έρχεται για Campas Project, Smart Park

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
REDS: Το 2023 ξεκινούν εργασίες στη Μαρίνα Αλίμου - Τι έρχεται για Campas Project, Smart Park
Σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες για μεγάλες αναπτύξεις σε Μαρίνα Αλίμου, Campas Project, Smart Park, Γούρνες Ηρακλείου. Τι συμβαίνει με τα ακίνητα σε Ρουμανία και Ακαδημία Πλάτωνος.

Σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικές διαδικασίες για μεγάλες αναπτύξεις της REDS, θυγατρικής του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον τομέα ακινήτων, συνολικού εκτιμωμένου ύψους άνω των 500 – 600 εκατ. ευρώ, όπως η επένδυση στη Μαρίνα Αλίμου, το Campas Project, η περαιτέρω αξιοποίηση του Smart Park, η νέα έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου ή τα ακίνητα στη Ρουμανία.

Μάλιστα, η REDS βρίσκεται εν αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφαση (ΚΥΑ) εντός των επομένων ημέρων για τη Μαρίνα Αλίμου, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισης του επιχειρηματικού σχεδίου και του master plan για το μεγάλο τουριστικό project της αξιοποίησης της έκτασης – «φιλέτο» στις Γούρνες Ηρακλείου.

Η αναχρηματοδότηση

Στο πλαίσιο της χτεσινής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Γ. Κωνσταντινίδης, ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Εθνική Τράπεζα αλλά και την Πειραιώς για αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της με 36 εκατ. ευρώ, με ευνοϊκότερους όρους (χαμηλότερο επιτόκιο), ενώ εξετάζεται και η επέκταση του ποσού της αναχρηματοδότησης για περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής εικόνας της εταιρείας.

Τι συμβαίνει με το Smart Park

Όσον αφορά τις εξελίξεις σε σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας, εντός του 2022 θα φτάσουν στο 100% οι μισθώσεις στο εμπορικό πάρκο Smart Park, συνολικής επιφάνειας 53.000 τ.μ., στα Σπάτα. Πέρυσι το ποσοστό ήταν στο 90% και πλέον ήδη προσεγγίζει το 98%. Επιπλέον, εξετάζει την αγορά οικοπέδων (από εταιρίες του ομίλου Ελλάκτωρ αλλά και τρίτων) που βρίσκονται περιμετρικά του πάρκου και σε συνδυασμό με τις ιδιοκτησίες του ομίλου σχεδιάζει συμπληρωματικές αποδοτικές δράσεις που θα αυξήσουν και την επισκεψιμότητα του Εμπορικού Πάρκου, το οποίο ακριβώς λόγω του ανοικτού σχεδιασμού του έχει ευνοηθεί εν μέσω Covid 19 και παρουσιάζει αυξημένη επισκεψιμότητα. Σημειώνεται ότι πρόσφατα το insider.gr είχε αναφερθεί στα σχέδια της REDS για αξιοποίηση όμορων εκτάσεων με στόχο να αναπτύξει νέες δράσεις και χρήσεις.

Μαρίνα Αλίμου: Εν αναμονή της ΚΥΑ, έπεται έκδοση αδειών

Για τη Μαρίνα Αλίμου, όπως ήδη αναφέρθηκε, η REDS είναι εν αναμονή της σχετικής ΚΥΑ ώστε να προχωρήσει η έκδοση αδειών που απαιτούνται για την έναρξη των εργασιών της β’ φάσης, ενώ ήδη έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρώτο «κομμάτι», οι κυκλοφοριακές και άλλες μελέτες, έχει επιλεγεί αρχιτεκτονικό γραφείο κ.α. Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι εργασίες θα εκκινήσουν εντός του 2023. ς. Να σημειωθεί ότι στην επένδυση προβλέπονται (εκτός από καταστήματα, υπηρεσίες κ.α.) και 2 τουριστικά projects, το ένα στη δεξιά πλευρά με χαμηλά units (περίπου 100-110 ισόγεια-διώροφα κτίσματα). Όπως είχε προ διμήνου αναφέρει το insider.gr, ο πρόεδρος της REDS, Χ. Παναγιωτόπουλος, σε σχετικό συνέδριο για τον τουρισμό, είχε υπογραμμίσει ότι υπήρχαν και επαφές με αλυσίδες ξενοδοχείων, η REDS είναι σε επαφή με ενδιαφερόμενους και από τις ΗΠΑ που «τσεκάρουν» τις πολυτελείς μονάδες υψηλής ποιότητας και φέρονται να θέλουν και τους δύο χώρους. Οι προτάσεις εξετάζονται και είναι σε φάση διερεύνησης (για να υπογραφεί MOU) αλλά θα εξαρτηθούν όλα από την έκδοση της ΚΥΑ και τη ροή των εξελίξεων. Στη REDS επιθυμούν να γίνει επένδυση υψηλών προδιαγραφών, όπως κάνει η Lamda με τα δικά της σχέδια.

Στην τελική ευθεία το Cambas Project

Για μια άλλη μεγάλη επένδυση της εταιρείας, το Cambas Project στα πρώην κτήματα Καμπά στην Παλλήνη, όπου έχει επικαιροποιηθεί το business plan, στην παρούσα φάση η εταιρεία βρίσκεται στην τελική διαδικασία διαμόρφωσης του masterplan για την επένδυση άνω των 200 εκατ. ευρώ. Εν συνεχεία ακολουθεί η έκδοση της οικοδομικής άδειας μέσα στην επόμενη χρονιά και έπεται η έναρξη των εργασιών εντός του 2023, με ορίζοντα ολοκλήρωσης σε μία τριετία για το έργο μικτής χρήσης που θα περιλαμβάνει γραφεία, πολιτιστικούς χώρους, εμπορικούς χώρους, εστίαση, ένα μικρό ξενοδοχείο κ.α.. Στο νέο business plan εξετάζουμε τα δεδομένα για τις ποσοστώσεις όσον αφορά τις αναπτύξεις. Μιλάμε για κτίρια γραφείων, μουσεία, εστίαση, mall, ένα μικρό ξενοδοχείο έως 40 κλινών και χώρους πολιτισμού», σημείωνε, στο Φόρουμ των Δελφών, ο CEO της REDS, Γ. Κωνσταντινίδης.

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τις Γούρνες Ηρακλείου

Ψηλά στη λίστα της εταιρείας είναι και η μεγάλη επένδυση στις Γούρνες Ηρακλείου (345 στρέμματα). Σε συνέχεια και των διαδικασιών που προβλέπεται βάσει του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες αγοράς μετοχών της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (SPV) όπου θα εισφερθεί σε είδος το ακίνητο. Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατάρτιση του business plan, ενώ προχωρά και το master plan για τη μικτή τουριστική επένδυση που περιλαμβάνει ξενοδοχειακές υποδομές, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, λειτουργία καζίνο, εκθεσιακούς κι εμπορικούς χώρους, μαρίνα και ελικοδρόμιο, χώρους γραφείων, κ.α. Το ακίνητο είναι παραθαλάσσιο και εκτείνεται σε 345.567 τετραγωνικά μέτρα. Βρίσκεται 13 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου.

Οι αποζημιώσεις για την Ακαδημία Πλάτωνος

Η διοίκηση έκανε αναφορά και στα λοιπά ακίνητα- ιδιοκτησίες του ομίλου σε Αθήνα και Ρουμανία. Συγκεκριμένα για το ακίνητο στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, που τελεί τα τελευταία χρόνια υπό απαλλοτρίωση, η εισηγμένη, ως γνωστόν, εξαιτίας της μακρόχρονης δέσμευσης του ακινήτου της έχει καταθέσει αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου στα αστικά δικαστήρια για οικονομική αποζημίωσή της και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αρμοδίων αρχών για την μη ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του ακινήτου. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη ενώ από πλευράς της REDS έγινε γνωστό ότι πρόθεση πάντως του υπουργείου είναι, κατά τα λεγόμενα της διοίκησης, η διαδικασία απαλλοτρίωσης να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Εξετάζονται οι προοπτικές στη Ρουμανία

Τέλος, για τις ιδιοκτησίες, στη Ρουμανία, η διοίκηση ανέφερε ότι είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με συν-επενδυτές εξετάζοντας τις προοπτικές αξιοποίησής τους, ενώ έγινε αναφορά σε αγορά οικοπέδου έναντι 1,8 εκατ. ευρώ και με τραπεζικό δανεισμό 1,5 εκατ. δίπλα στα ακίνητα που έχει στο Βουκουρέστι, αλλά και για το project με τα 72 διαμερίσματα. Το δεύτερο έργο αφορά στην κατασκευή οικιστικού συγκρότηματος 72 διαμερισμάτων στη παραλίμνια περιοχή της Λίμνης Baneasa, για το οποίο η εταιρία εξετάζει τρόπους για υλοποίηση και αξιοποίηση του. Επίσης, η εταιρία βρίσκεται σε νομική διεκδίκηση αποζημίωσης για την αναιτιολόγητη καθυστέρηση πολεοδόμησης από το Δήμο Βουκουρεστίου. Για το ακίνητο, μετά την έκδοση των βελτιωμένων όρων δόμησης, του ρυμοτομικού σχεδίου κτιριακού συγκροτήματος μικτής χρήσης κατά τη κλειόμενη χρήση, εξετάζονται παράμετροι αξιοποίησής του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reds: Οι Α. Τσουπλάκη και Κ. Μπουλμέτης στην θέση των Πανταλάκη-Κουντούρη στο ΔΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider