HIG: Επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ στα logistics από το αμερικανικό fund

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
HIG: Επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ στα logistics από το αμερικανικό fund
Ποια projects «τρέχει» το επενδυτικό κεφάλαιο. Το «πράσινο φως» για την επένδυση στον Ασπρόπυργο μέσω Χαλυβουργίας, η επένδυση της Makios και η νέα εξαγορά. Έπονται νέες κινήσεις.

Πόλο έλξης για κεφάλαια ελληνικών και ξένων ομίλων αποτελεί ο τομέας των νέων αποθηκευτικών χώρων. Ο κλάδος των logistics προσελκύει με έντονο τρόπο τα επενδυτικά κεφάλαια, έπειτα από την αναβάθμιση του ρόλου του κατά την περίοδο της πανδημίας, με αποτέλεσμα στην αγορά να κάνουν λόγο για «χορό» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των εμπορευματικών υποδομών, αλλά και για σημαντικό ενδιαφέρον όχι μόνο από εγχώρια σχήματα, αλλά και διεθνή, ιδίως από τις ΗΠΑ. Το «μέτωπο» που εκτείνεται στις περιοχές του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας, του Θριάσιου δείχνει να αποτελεί τη νέα «Μέκκα» των επενδύσεων στον κλάδο των logistics, παρά το γεγονός ότι επαγγελματίες του χώρου κάνουν λόγο για άνοδο των τιμών και σταδιακή συμπίεση των αποδόσεων.

Σημαντικό ρόλο στις μπίζνες αυτές διαδραματίζει, μεταξύ άλλων «παικτών» (π.χ. εγχώριων ΑΕΕΑΠ) το αμερικανικό fund της HIG Capital το οποίο διαθέτει ήδη παρουσία στον εγχώριο κλάδο των logistics, καθώς απέκτησε πέρυσι πλειοψηφικό ποσοστό της MAKIOS Logistics. Το fund φέρεται να προωθεί επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά συνολικά, στην παρούσα φάση γιατί έπονται και νέες κινήσεις, τα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ.

Η HIG, έχοντας προχωρήσει στην εξαγορά των δανείων της Χαλυβουργίας Ελλάδος, σχεδιάζει τη δημιουργία logistics center 100.000 τ.μ. στο οικόπεδο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, προβλεπόμενης επένδυσης της τάξεως των 100 -150 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, προ ημερών μόλις εγκρίθηκε η εξυγίανση της «Χαλυβουργίας», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μεγάλη επένδυση στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, στις αρχές Ιουνίου 2022 εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΜΑΚΙΟΣ Α.Ε.» στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας. Η επένδυση αναφέρεται στην «Δημιουργία μονάδας εφοδιαστικής αλυσίδας (Third Party Logistics)» στη Δημοτική Ενότητα Ασπροπύργου του Δήμου Ασπροπύργου, της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 17.900.024,00 ευρώ και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 17.900.024,00 ευρώ. Το ποσό ενίσχυσης με τη μορφή της ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ανέρχεται σε 5,37 εκατ. ευρώ περίπου ενώ οι νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης ανέρχονται σε 20. Πρόκειται για συνολική επένδυση της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ επί ακινήτου 20 χιλ. τ.μ. περίπου.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2021 το ΥΠΕΝ αποφάσιζε ότι «προεγκρίνεται η καταρχήν χωροθέτηση ΕΠΣ, καθώς και οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και οι προτεινόμενοι όροι και περιορισμοί δόμησης, της εταιρείας ΜΑΚΙΟΣ Α.Ε., σε περιοχή συνολικής εκτάσεως εμβαδού 45.974,63τ.μ., που βρίσκεται στην θέση ΔΥΟ ΠΕΥΚΑ του Δήμου Ασπροπύργου, της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής». Στόχος είναι η δημιουργία κέντρου αποθήκευσης και διανομής.

Από κει και πέρα, η HIG φέρεται, κατά πληροφορίες, να είναι ένα «βήμα» πριν την εξαγορά, αν δεν το έχει ήδη πράξει, δραστηριότητας εταιρείας στον χώρο των ψυγείων, έναντι 20 εκατ. ευρώ για το σύνολο των μετοχών της. Με τον τρόπο αυτό η HIG εκτός των αποθηκευτικών χώρων θα βάλει και τον τομέα ψυγείων στο χαρτοφυλάκιό της.

Είναι σαφές ότι η HIG τσεκάρει τον κλάδο καθώς είχαν κυκλοφορήσει πρόσφατα σενάρια και για άλλους πιθανούς «στόχους» της. Κατά πληροφορίες μάλιστα, έπονται και νέες κινήσεις – συμφωνίες από πλευράς του ισχυρού fund.

Αναφορικά με τις περιοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, παρατηρείται μπαράζ επενδύσεων στη Δυτική Αθήνα (Ασπρόπυργος, Μαγούλα), μια τοποθεσία υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις εταιρείες 3PL, λόγω της εγγύτητας με το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και την πρόσβαση στον αστικό ιστό, προκειμένου να εξυπηρετείται η παράδοση και η τροφοδοσία. Επενδύσεις αναμένονται και σε άλλες περιοχές, όπως τα Μέγαρα, ενώ τα Οινόφυτα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για υπηρεσίες απλής αποθήκευσης, ενώ και ο Βοτανικός κρίνεται κατάλληλος για την ανάπτυξη της αγοράς του τελευταίου μιλίου (last mile).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Στην τελική ευθεία για τον συνεταίρο του project «Skyline» - Στο «τραπέζι» τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Στο ζύγι τα μέτρα ελάφρυνσης για τα καύσιμα – Μεγαλύτερη θωράκιση ζητά η αγορά

Παρατείνεται το κουπόνι επιδότησης υπερυψηλών ταχυτήτων, Super Fast Broadband

gazzetta
gazzetta reader insider insider