Mediterranean Gas: Σε λειτουργία στις αρχές 2024 η «πύλη εισόδου» LNG στον Βόλο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mediterranean Gas: Σε λειτουργία στις αρχές 2024 η «πύλη εισόδου» LNG στον Βόλο
Για το έργο μελετώνται εναλλακτικές γεωγραφικές θέσεις στην περιοχή του Βόλου, ενώ η κατασκευή του προγραμματίζεται να ξεκινήσει για το τέλος του 2022.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 προγραμματίζεται να είναι έτοιμη για λειτουργία η πλωτή Μονάδα Εισαγωγής, Αποθήκευσης, Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) «ΑΡΓΩ», που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στον Βόλο η Mediterranean Gas, όπως ανέφερε χθες σε εκδήλωση της εταιρείας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Βασίλης Πετκίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετκίδη, μετά τη χορήγηση Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η εταιρεία προχωρά τις τεχνικές μελέτες για την οριστικοποίηση του τεχνικού σχεδιασμού, καθώς και τις μελέτες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Στόχος είναι μέσα στους επόμενους μήνες να ολοκληρωθούν, ώστε να ξεκινήσει το Market Test, που θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID).

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι κατασκευαστικές εργασίες για την υποδομή θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του 2022. Ως συνέπεια, σε μία διετία αργότερα, θα είναι έτοιμη να τεθεί σε εμπορική λειτουργία.

«Παράθυρο» για αλλαγή της χωροθέτησης

Ο κ. Πετκίδης άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το σημείο εγκατάστασης της πλωτής μονάδας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες για τη θέση που έχει επιλέξει η εταιρεία έχει εκφράσει αντιρρήσεις το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο υποστηρίζει ότι το master plan που έχει εκπονηθεί για την αναβάθμιση του λιμένα δεν περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός FSRU.

«Αξιολογούμε παράλληλα εμπορικά και τεχνικά εναλλακτικές γεωγραφικές θέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου για την καλύτερη χωροθέτηση του FSRU, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές παραμέτρους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Mediterranean Gas υπογράμμισε ότι το έργο θα μπορεί να παράσχει έως 4,6 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, καλύπτοντας τις ανάγκες βιομηχανιών και υπόλοιπων καταναλωτών. Τροφοδοτώντας την εγχώρια αγορά και την ευρύτερη περιοχή, θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, καθώς και στην προώθηση του ανταγωνισμού, για την εξασφάλιση καυσίμου σε προσιτές τιμές.

Μπαρκίντο (ΟΠΕΚ): Τα ορυκτά καύσιμα μέρος της λύσης

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Jay Song Αντιπρόεδρος του τμήματος LNG Market Development της ExxonMobil, με την οποία η Mediterranean Gas έχει προχωρήσει σε Στρατηγική Συμφωνία, ώστε ο αμερικανικός κολοσσός να αξιοποιεί την υποδομή, για την εισαγωγή στην Ελλάδα LNG από τα κοιτάσματά του στις ΗΠΑ. Το στέλεχος της ExxonMobil επισήμανε πως η εταιρεία θέλει να συνεργαστεί με την Ελλάδα, παρέχοντας μία αειφόρα λύση για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» και ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών χωρών (ΟΠΕΚ), Μοχάμεντ Σανούσι Μπαρκίντο, ο οποίος στην ομιλία του επισήμανε ότι η επένδυση της Mediterranean Gas έρχεται στην κατάλληλη συγκυρία, όπου η μεταβλητότητα της ενεργειακής αγοράς είναι οξυμένη. Ο κ. Μπαρκίντο επισήμανε ότι τα ορυκτά καύσιμα (μεταξύ των οποίων και το φυσικό αέριο), θα συνεχίσουν για χρόνια να καλύπτουν μέρος των ενεργειακών αναγκών των κοινωνιών, «φωτογραφίζοντας» με αυτό τον τρόπο την εκτίμηση ότι υπάρχει «χώρος» για νέες υποδομές αερίου, όπως το FSRU «ΑΡΓΩ».

Όπως πρόσθεσε, τα ορυκτά καύσιμα μπορούν να συμβάλουν όχι μόνο στη μείωση των εκπομπών ρύπων, αλλά και στη διασφάλιση της ευημερίας των κοινωνιών. Για αυτό τον σκοπό, θα πρέπει να αξιοποιηθούν τεχνολογίες που μειώνουν την απελευθέρωση CO2 στην ατμόσφαιρα, όπως το «μπλε» υδρογόνο και η δέσμευση & αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Dioxide Capture and Storage — CCS).

Κάλυψη της ζήτησης μόνο με συνδυασμό πηγών ενέργειας

Εξάλλου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΠΕΚ, η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης δεν θα μπορέσει να καλυφθεί από μία πηγή ενέργειας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, έως το 2045 η παγκόσμια οικονομία θα έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2020, με τον πληθυσμό του πλανήτη να αυξάνεται κατά 20% και η ζήτηση για ενέργεια κατά 28%.

Επομένως, για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης θα χρειαστεί ένας συνδυασμός πηγών ενέργειας, αφού για παράδειγμα το μερίδιο των ΑΠΕ αναμένεται να αυξηθεί σε μόλις 10% στο ενεργειακό μίγμα το 2045, από 2,5% το 2020. Έτσι, εκτιμάται ότι το 2045 το πετρέλαιο θα εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό μίγμα, ενώ αέριο και πετρέλαιο θα ξεπερνούν το 50%.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον των επενδύσεων στον κλάδο του πετρελαίου, καθώς όπως σημείωσε αν δεν εισρεύσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, τότε θα υπάρξουν κραδασμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα, περιορίζοντας επομένως την προσφορά. Όπως σημείωσε, κάτι ανάλογο ζούμε και στην τρέχουσα συγκυρία, όπου πίσω από την περιορισμένη προσφορά βρίσκεται το «πάγωμα» επενδύσεων που προκάλεσε η πανδημία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Έως 1η Ιουνίου 2023 το πλαφόν – Εξαιρούνται μόνο οι μονάδες της Κρήτης

Κίνδυνοι μπλακ άουτ από το «στοπ» του ρωσικού αερίου, κυβερνοεπιθέσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα

Πετρέλαιο: «Ερωτηματικό» από ΟΠΕΚ για την ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης στο β' εξάμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider