Στον όμιλο Βαρδινογιάννη, με 182 εκατ. ευρώ, οι μετοχές των Μπάκου-Καϋμενάκη στην Ελλάκτωρ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον όμιλο Βαρδινογιάννη, με 182 εκατ. ευρώ, οι μετοχές των Μπάκου-Καϋμενάκη στην Ελλάκτωρ
Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τη μεταβίβαση του 29,87% της Ελλάκτωρ, που κατείχαν οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης, στον όμιλο Βαρδινογιάννη. «Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα», αναφέρουν.

Τελευταία Ενημέρωση 18:30

Στον όμιλο Βαρδινογιάννη περιήλθε το 29,87% της Ελλάκτωρ, που κατείχαν οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης, έναντι τιμήματος ύψους 182 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η Motor Oil, απέκτησε μέσω εξω-χρηματιστηριακής συναλλαγής, 104.000.000 μετοχών εκδόσεως Ελλάκτωρ Α.Ε. κυριότητος των Kiloman Holdings LTD και Greenhill Investments Limited στην τιμή των 1,75 ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 182.000.000 ευρώ. Ο αριθμός των παραπάνω 104.000.000 μετοχών αντιστοιχεί σε ποσοστό 29,87% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ Α.Ε.

Επιπρόσθετα, η Motor Oil έχει συν-διαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας με την Reggeborgh Invest B.V. (κατέχει περίπου 106 εκατ. μετοχές εκδόσεως Ελλάκτωρ Α.Ε.) για την απόκτηση ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Ο Όμιλος Ελλάκτωρ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας. Η αξία επιχείρησης για την εν λόγω συναλλαγή (enterprise value) συμφωνήθηκε σε 1.000 εκατ. ευρώ και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές συναρτώμενες με την κερδοφορία της επιχείρησης και τη δομή της συναλλαγής.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας η Reggeborgh Invest B.V. θα ψηφίσει υπέρ αναφορικά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων μειοψηφίας της Motor Oil (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε. ως μετόχου της Ελλάκτωρ Α.Ε. Η Συμφωνία περιλαμβάνει επιπλέον όρο για τη δυνατότητα πιθανής μείωσης του ποσοστού της Motor Oil (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ Α.Ε. κατά 52.000.000 μετοχές στην τιμή κτήσης των παραπάνω μετοχών μετά την παρέλευση περιόδου δύο ετών.

Τι ανέφεραν οι Μπάκος - Καϋμενάκης

Τη συμφωνία επιβεβαίωσαν και οι εταιρείες Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited, συμφερόντων των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη, ανακοινώνοντας και επίσημα την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατείχαν στην Ελλάκτωρ.

«H απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης. Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία.

Οι επιχειρηματίες κκ Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το insider.gr, το τίμημα αναμένεται να ανέλθει στα επίπεδα των 180-190 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο deal, μετοχικής συμφωνίας, που θα αλλάξει τα δεδομένα στο εσωτερικό της Ελλάκτωρ, αλλά και να «ανακατέψει την τράπουλα» στον ευρύτερο τομέα των υποδομών συμπεριλαμβανομένων αυτών της ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων κ.α., ενώ μπαίνει τέλος στη μετοχική διαμάχη μεταξύ Reggeborgh-εφοπλιστών που «κρατάει» από τις αρχές του 2021 και έγινε σίριαλ με πολλά και έντονα «επεισόδια».

Νωρίτερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών Ελλάκτωρ και Motor Oil στο χρηματιστήριο, καθώς επίκεινται επιχειρηματικές εξελίξεις στις δύο εταιρείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στην τελική ευθεία για την εξαγορά του 30,1% (των Μπάκου-Καϋμενάκη) από τον όμιλο Βαρδινογιάννη

Κρίσιμη μέρα για τα deal των Μπάκου-Καϋμενάκη - Η αστοχία του κυρίου Διοικητή

Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Motor Oil

gazzetta
gazzetta reader insider insider