Μπάφετ: Η Wall Street έχει μετατρέψει το χρηματιστήριο σε «αίθουσα τυχερών παιχνιδιών»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάφετ: Η Wall Street έχει μετατρέψει το χρηματιστήριο σε «αίθουσα τυχερών παιχνιδιών»
Oι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες «έγιναν μάρκες του πόκερ» για την κερδοσκοπία της αγοράς, ανέφερε ο «μάντης της Ομάχα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ επέκρινε τη Wall Street για την ενθάρρυνση της κερδοσκοπικής συμπεριφοράς στο χρηματιστήριο, μετατρέποντάς το ουσιαστικά σε «τζόγο».

Όπως αναφέρει το CNBC, o Μπάφετ, 91 ετών, μίλησε εκτενώς κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της Berkshire το Σάββατο, για έναν από τους αγαπημένους του στόχους για κριτική: Τις επενδυτικές τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

«Η Wall Street βγάζει χρήματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πιάνοντας τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι του καπιταλισμού», είπε ο Μπάφετ. «Δεν βγάζουν χρήματα εκτός αν οι άνθρωποι κάνουν πράγματα και παίρνουν ένα κομμάτι από αυτά. Κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα όταν οι άνθρωποι τζογάρουν, παρά όταν επενδύουν».

Ο Μπάφετ παραπονέθηκε ότι οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες «έγιναν μάρκες του πόκερ» για την κερδοσκοπία της αγοράς. Ανέφερε την αυξανόμενη χρήση των call options, λέγοντας ότι οι μεσίτες κερδίζουν περισσότερα χρήματα από αυτά τα στοιχήματα, αντί από τις επενδύσεις.

Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις της αγοράς που δίνουν στην Berkshire Hathaway μια ευκαιρία, είπε. Ο Μπάφετ ανέφερε ότι η Berkshire ξόδεψε 41 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές το πρώτο τρίμηνο του έτους, απελευθερώνοντας τα μετρητά της εταιρείας του μετά από παρατεταμένη περίοδο επενδυτικής ηρεμίας. Περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά πήγαν για την εξαγορά μετοχών της Occidental , ανεβάζοντας το μερίδιο της Berkshire στην πετρελαϊκή εταιρεία σε περισσότερο από το 14%.

«Γι’ αυτό οι αγορές κάνουν τρελά πράγματα και περιστασιακά η Berkshire έχει την ευκαιρία να κάνει κάτι», είπε ο Μπάφετ.

«Είναι σχεδόν μια μανία εικασιών», είπε ο Τσάρλι Μάνγκερ, 98 ετών, ο επί χρόνια επενδυτικός σύντροφος του Buffett και αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway.

«Έχουμε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τίποτα για τις μετοχές που συμβουλεύονται χρηματιστές που γνωρίζουν ακόμη λιγότερα», είπε ο Μάνγκερ. «Είναι μια απίστευτη, τρελή κατάσταση. Δεν νομίζω ότι καμία σοφή χώρα θα ήθελε αυτό το αποτέλεσμα. Γιατί θα θέλατε οι μετοχές της χώρας σας να διαπραγματεύονται σε ένα καζίνο;»

Οι έμποροι λιανικής «πλημμύρισαν» το χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανεβάζοντας τις τιμές των μετοχών σε ρεκόρ. Πέρυσι, η φρενίτιδα τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από τις συναλλαγές εμπνευσμένες από μηνύματα στην πλατφόρμα επικοινωνίας του Reddit. Αλλά το χρηματιστήριο έχει αλλάξει φέτος, βάζοντας στην άκρη πολλούς από αυτούς τους νέους επενδυτές που αγόραζαν μετοχές από το σπίτι τους. Ο Nasdaq Composite, ο οποίος περιλαμβάνει πολλά από τα αγαπημένα ονόματα των μικρών εταιρειών λιανικής, βρίσκεται σε bear market, σημειώνοντας πτώση περισσότερο από 23% από το υψηλό του μετά από μια συντριβή του δείκτη τον Απρίλιο.

Ο Γουόρεν Μπάφετ έχει μακρά ιστορία να κοροϊδεύει τους επενδυτικούς τραπεζίτες και τα ιδρύματά τους – λέγοντας ότι ενθαρρύνουν τις συγχωνεύσεις και τα spinoffs για να εισπράττουν προμήθειες, αντί να βελτιώνουν τις εταιρείες.

Συνήθως αποφεύγει τους επενδυτικούς τραπεζίτες για τις εξαγορές του, αποκαλώντας τους ακριβούς «ανακατευτές χρημάτων». Η προσφορά 848,02 δολαρίων ανά μετοχή του Μπάφετ για την ασφαλιστική εταιρεία Alleghany, φέρεται να αποκλείει τη συμβουλευτική αμοιβή της Goldman Sachs.

Ο «μάντης της Ομάχα» σημείωσε ότι η Berkshire είχε πάντα ρευστότητα και σε περιόδους ανάγκης θα ήταν «καλύτερη από τις τράπεζες» στην επέκταση των πιστωτικών ορίων σε εταιρείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Berkshire Hathaway: Μείωση κερδών το Α' τρίμηνο του έτους

gazzetta
gazzetta reader insider insider