Berkshire Hathaway: Μείωση κερδών το Α' τρίμηνο του έτους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Berkshire Hathaway: Μείωση κερδών το Α' τρίμηνο του έτους
Όπως αποδείχθηκε, ο επενδυτικός όμιλος του Γ. Μπάφετ δεν είχε «ανοσία» στην επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:46

Η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ ανέφερε το Σάββατο στην ετήσια συνέλευση των μετόχων πτώση των κερδών του πρώτου τριμήνου, καθώς, όπως αποδείχθηκε, ο επενδυτικός όμιλος δεν είχε «ανοσία» στην επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το CNBC, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 5,46 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένα κατά περισσότερο από 53%, από τα 11,71 δισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη περίοδο.

Τα λειτουργικά κέρδη της Berkshire - τα οποία περιλαμβάνουν τα κέρδη από τις μυριάδες επιχειρήσεις που ανήκουν στον επενδυτικό όμιλο, όπως οι ασφάλειες, οι σιδηρόδρομοι και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας - ήταν σταθερά σε ετήσια βάση στα 7,04 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό έρχεται εν μέσω μιας απότομης πτώσης στις ασφαλιστικές δραστηριότητες της εταιρείας. Τα κέρδη από τον τομέα μειώθηκαν σχεδόν 94% στα 47 εκατομμύρια δολάρια, από 764 εκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη περίοδο.

Τα κέρδη από τον τομέα της μεταποίησης, των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου της Berkshire αυξήθηκαν κατά 15,5% στα 3,03 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο, ενώ τα κέρδη των σιδηροδρόμων και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας παρουσίασαν μικρή αύξηση.

Αυτά τα λειτουργικά αποτελέσματα ήρθαν καθώς η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 .

Η Berkshire δέχτηκε επίσης μεγάλο πλήγμα από τις επενδύσεις της, αναφέροντας ζημίες 1,58 δισ. δολαρίων εν μέσω ευρύτερης πτώσης της αγοράς. Πάντως, παραδοσιακά, ο Μπάφετ συμβουλεύει πάντα τους μετόχους να αγνοούν αυτές τις τριμηνιαίες επενδυτικές διακυμάνσεις.

«Το ποσό των επενδυτικών κερδών (απωλειών) σε κάθε δεδομένο τρίμηνο είναι συνήθως χωρίς νόημα και παρέχει στοιχεία για τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή, που μπορεί να είναι εξαιρετικά παραπλανητικά για τους επενδυτές που έχουν ελάχιστη ή καθόλου γνώση των λογιστικών κανόνων», δήλωσε η Berkshire στην ανακοίνωσή της.

Οι εξαγορές μετοχών της Berkshire επίσης επιβραδύνθηκαν στα 3,2 δισ. δολάρια από 6,9 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2021, καθώς η εταιρεία ήταν πιο ενεργή στη σύναψη εξαγορών το τελευταίο τρίμηνο από ό,τι ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στα τέλη Μαρτίου, η εταιρεία δήλωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει την ασφαλιστική Alleghany για 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια — σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη συμφωνία του Buffett από το 2016. Η Berkshire αποκάλυψε επίσης ότι απόκτησε ένα μερίδιο του πετρελαϊκού κολοσσού Occidental Petroleum που τώρα αξίζει περισσότερα από 7 δισ. δολάρια , καθώς και μια θέση στην HP της οποίας η αξία τώρα αποτιμάται άνω των 4,5 δισ. δολαρίων .

Παρά το δύσκολο περιβάλλον, η Berkshire ως επένδυση ήταν εντυπωσιακή φέτος. Η μετοχή της Κατηγορίας Α του ομίλου σημείωσε άνοδο περισσότερο από 7% για το έτος — ξεπερνώντας τον S&P 500, ο οποίος υποχωρεί κατά 13,3% για το 2022. Αν και μειωμένη, η εταιρεία εξακολουθούσε να παρουσιάζει τεράστια ρευστότητα ύψους 106,3 δισ. δολαρίων στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους.

Ποντάρει στη Chevron

Η Berkshire Hathaway αύξησε τη συμμετοχή της στη Chevron κατά το πρώτο τρίμηνο, καθιστώντας την ενεργειακή μετοχή την τέταρτη μεγαλύτερη συμμετοχή του ομίλου.

Η επένδυση στη Chevron από πλευράς του «μάντη της Ομάχα» Μπάφετ, ανερχόταν σε 25,9 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με την κατάθεση στοιχείων του πρώτου τριμήνου της εταιρείας το Σάββατο, ένα μεγάλο άλμα από χαρτοφυλάκιο των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατηρούσε στην πετρελαϊκή η Berkshire στο τέλος του 2021.

Οι μετοχές της Chevron σημείωσαν ράλι περισσότερο από 30% φέτος λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

Η Robinhood... ξεφτίζει

Ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway Τσάρλι Μάνγκερ επιτέθηκε στην εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών Robinhood το Σάββατο, λέγοντας ότι η εταιρεία τώρα «ξεφτίζει».

«Είναι τόσο εύκολο το να παρακάνεις με μια καλή ιδέα. ... Κοιτάξτε τι απέγινε η Robinhood από την κορύφωσή της μέχρι την πτώση της. Δεν ήταν προφανές ότι κάτι τέτοιο επρόκειτο να συμβεί;» ανέφερε ο Μάνγκερ στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway το Σάββατο.

Ο Μάνγκερ καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε ως «βραχυπρόθεσμο τζόγο, μεγάλες προμήθειες και κρυφές μίζες», από πλευράς της Robinhood.

«Ήταν αηδιαστικό», είπε ο Munger. «Τώρα ξετυλίγεται. Ο Θεός γίνεται δίκαιος».

Ο Μάνγκερ τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, επέκρινε για πρώτη φορά τη Robinhood για τις πρακτικές της.

Οι μετοχές της Robinhood υποχώρησαν κατά 88% από το πρόσφατο υψηλό τους, ενώ η εταιρεία ανέφερε μείωση στους χρήστες της εφαρμογής, καθώς και μεγαλύτερες από το αναμενόμενο απώλειες για το πρώτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider