Τράπεζες: «Ντέρμπι» για τα μισθολογικά - Το παζάρι για χαμηλές αυξήσεις αλλά με ανταλλάγματα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: «Ντέρμπι» για τα μισθολογικά - Το παζάρι για χαμηλές αυξήσεις αλλά με ανταλλάγματα
Αυξήσεις μισθών μόλις 3% δηλώνουν διατεθειμένες να δώσουν οι τράπεζες, απορρίπτει η ΟΤΟΕ, κρίσιμη η συνάντηση των δύο πλευρών την ερχόμενη Τρίτη 22 Μαρτίου. Συμφωνία σε εργασιακά θέματα, με πρωτοποριακές, μάλιστα, κινήσεις.

Με αγεφύρωτο το χάσμα απόψεων στα μισθολογικά της νέας τριετούς κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, οδεύουν τράπεζες και ΟΤΟΕ στην επόμενη και καθοριστική συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης 22 Μαρτίου.

Εν μέσω των ανακοινώσεων των τραπεζών για τα αποτελέσματα της χρήσης 2021, την Τετάρτη 16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των τραπεζών με την Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων, στην οποία θα διαφαινόταν εάν υπήρχε σύγκλιση των θέσεων των δύο πλευρών, όπως αυτές είχαν παρουσιαστεί στις συναντήσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Σύγκλιση δεν υπήρξε για το βασικό θέμα της διαπραγμάτευσης που είναι οι αυξήσεις μισθών για την τριετία 2022 – 2024 και όπως φαίνεται ο δρόμος μέχρι την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Και αυτό, παρά το ότι τράπεζες και τραπεζοϋπάλληλοι έχουν συμφωνήσει σε σειρά παράπλευρων εργασιακών μέτρων που είναι πρωτοποριακά και συνιστούν επιτυχία στις διεκδικήσεις της ΟΤΟΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών άνω του 3% έναντι 2,75% που είχαν δώσει με την προηγούμενη τριετή κλαδική σύμβαση. Πρόκειται για αύξηση που βρίσκεται σε τεράστια απόκλιση με το ζητούμενο της ΟΤΟΕ για ανάκτηση απωλειών, αποκατάσταση του Ενιαίου Κλαδικού Μισθολογίου και κάλυψη των αναμενόμενων απωλειών των εργαζομένων από τον πληθωρισμό, τα οποία αθροίζονται σε ποσοστό μισθολογικής αναπροσαρμογής που φτάνει στο 15%.

Κατά την προχθεσινή διαπραγμάτευση, οι τραπεζοϋπάλληλοι επεσήμαναν ότι οι εργοδότες του κλάδου, αλλά και η κυβέρνηση επιβάλλεται να λάβουν σοβαρά υπόψη την ανάφλεξη του πληθωρισμού που πλήττει καίρια το εισόδημα των εργαζομένων. Τόνισαν επίσης ότι οι εργαζόμενοι, στη δεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης, έκαναν σκληρές θυσίες, στηρίζοντας ουσιαστικά τις τράπεζες, όταν αυτές είχαν απόλυτη ανάγκη. Σήμερα που οι τράπεζες βρίσκονται πλέον εκτός κρίσης και με θετικές προοπτικές για την πορεία τους - κάτι που επιβεβαιώνεται, όπως είπε η ΟΤΟΕ, από τα αποτελέσματα των τραπεζών, τις εκτιμήσεις ξένων οίκων και αναλυτών, αλλά και από τις δηλώσεις των CEOs -, θα πρέπει να στηρίξουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους και να δείξουν έμπρακτα την Εταιρική Κοινωνική τους Ευθύνη.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες αναφέρθηκαν στο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του, ειδικά σε επίπεδο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων που θα επιβάρυναν εκ νέου τους ισολογισμούς των τραπεζών. Ανέφεραν επίσης τις μεγάλες επενδύσεις που θα χρειαστεί να συνεχίσουν να κάνουν οι τράπεζες για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Οι δύο πλευρές θα προσέλθουν στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης με ανοιχτό το μισθολογικό και την ΟΤΟΕ να δηλώνει ότι αναμένει ουσιαστικά βελτιωμένες προτάσεις από τις τράπεζες για να προχωρήσει στην υπογραφή της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις έχουν αποδώσει ήδη καρπούς σε παράπλευρα, ουσιαστικά εργασιακά ζητήματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr:

- Συμφωνήθηκε ρήτρα προστασίας της απασχόλησης, με τις τράπεζες να δεσμεύονται ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις.

- Η ΟΤΟΕ ζητούσε ρυθμίσεις για την τηλεργασία, με στόχο να αντιμετωπισθούν ζητήματα ίσης μεταχείρισης, πλήρους κάλυψης του λειτουργικού κόστους για τον εργαζόμενο, διασφάλισης του χρόνου εργασίας, εξισορρόπησης εργασιακού και ιδιωτικού χρόνου και γενικότερα διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι τράπεζες συμφώνησαν να ισχύσει το μικτό σύστημα τηλεργασίας (δηλ. εργασία και στην τράπεζα και από το σπίτι) που ζητούσαν οι εργαζόμενοι, με δυνατότητα ανάκλησης για τον εργαζόμενο ώστε αυτός να μπορεί να καθορίζει αν επιθυμεί και πότε να εργαστεί εξ αποστάσεως ή να επιστρέψει στον χώρο εργασίας. Το δικαίωμα αυτό θα αφορά σε όλες τις θέσεις εργασίας και θα υπογραφεί στις λεπτομέρειές του κατά την υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων σε κάθε τράπεζα.

- Στο πλαίσιο της μέριμνας για τους εργαζόμενους, για πρώτη φορά στα χρονικά, οι τράπεζες αναλαμβάνουν να ενισχύσουν τις γυναίκες που προχωρούν σε προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα ενισχύουν με 1.000 ευρώ, πλέον του ποσού που χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ, κάθε προσπάθεια εξωσωματικής (έως 4 προσπάθειες).

Στο πλαίσιο της οικογενειακής αρωγής των εργαζομένων σε περίπτωση ασθένειας, οι τράπεζες έχουν δεχτεί να χορηγούν άδεια μίας εβδομάδας στον εργαζόμενο εφόσον μέλος της οικογένειάς του ασθενεί και νοσηλεύεται (κατόπιν αποδεικτικών).

- Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει στο ζητούμενο της ΟΤΟΕ για καθολική και αποτελεσματική εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση των εργαζομένων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της ψηφιακής εποχής.

- Επίσης, οι τράπεζες έχουν συναινέσει στη βελτίωση ειδικών παροχών, καθώς και στην οικονομική ενίσχυση ερευνητικών-επιμορφωτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΤΟΕ: «Άγονη η τρίτη συνάντηση για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση»

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider