Στην τελική ευθεία το νέο «πακέτο» για ρεύμα, αέριο και καύσιμα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία το νέο «πακέτο» για ρεύμα, αέριο και καύσιμα
Αύξηση της επιδότησης στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος τον Απρίλιο και ενίσχυση της στήριξης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες – Επί τάπητος για τα καύσιμα η επιστροφή φόρου που θα γίνεται με κριτήρια, μέσω μίας παρόμοιας πλατφόρμας με αυτή που χρησιμοποιείται για το επίδομα θέρμανσης

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλειδώσει και να ανακοινωθεί το νέο «πακέτο» στήριξης νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων, το οποίο έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, με σκοπό την εξάλειψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σημαντικό πυλώνα των μέτρων θα αποτελέσει το «δίχτυ προστασίας» από τις ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων – στο οποίο, όπως έχουν αναφέρει ήδη αρκετά κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται πλέον να ενταχθούν και τα υγρά καύσιμα. Παράλληλα, προωθεί την έκτακτη οικονομική στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά, με την παροχή έκτακτου επιδόματος για την ανακούφισή τους από τις ανατιμήσεις.

Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, όπως έχει γράψει το Insider.gr, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση της επιδότησης των οικιακών καταναλωτών για τον Απρίλιο, όταν και αναμένεται να «περάσει» στα τιμόλογια λιανικής η νέα εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού, που προκάλεσε στη χώρα μας (όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη) η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με βάση τις τρέχουσες εγχώριες τιμές χονδρικής, η επιδότηση αναμένεται να αυξηθεί πάνω από τα 50 ευρώ για 300 κιλοβατώρες μηνιαίες κατανάλωσης, ώστε να απορροφηθεί το ίδιο ποσοστό αυξήσεων, όπως και τους προηγούμενους μήνες.

Ενισχυμένη στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση των νέων προτεινόμενων μέτρων στήριξης από την Κομισιόν, τα οποία πλαισιώνουν το σχέδιο REPowerEU για την απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο, ανοίγουν τον δρόμο για την ενίσχυση της στήριξης «στοχευμένα» των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αντί για την οριζόντια επιδότηση που δίνεται σήμερα σε όλες τις εταιρείες, και με την οποία καλύπτεται περίπου το 50% των ανατιμήσεων, στόχος είναι ειδικά στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις να αυξηθεί η ενίσχυση, ώστε να απορροφηθεί το 75% των αυξήσεων.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, ήδη η Κομισιόν έχει ξεκινήσει τη διαβούλευση με τα κράτη-μέλη για το Έκτακτο Πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση, στο οποίο περιλαμβάνεται και το συγκεκριμένο μέτρο. Παράλληλα, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως δόθηκε η έγκριση από πλευράς Επιτροπής για το ελληνικό αίτημα αυξημένης στήριξης των ενεργοβόρων επιχειρήσεων, που τώρα μπορεί να προχωρήσει.

Τις επιχειρήσεις «αγγίζει» και η περαιτέρω ενίσχυση της στήριξης για την κατανάλωση του φυσικού αερίου, καθώς το ύψος της επιδότησης των οικιακών καταναλωτών αερίου είναι «κλειδωμένο» και για τον Μάρτιο, με τον οποίο εν πολλοίς ολοκληρώνονται και οι ανάγκες για θέρμανση. Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί στις εταιρείες προμήθειας, στα μη οικιακά τιμολόγια αερίου για τον τρέχοντα μήνα η επιδότηση θα είναι 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, επομένως μένει να φανεί αν θα ενισχυθεί για τον Απρίλιο.

Καύσιμα

Με μία πλατφόρμα παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται για το επίδομα θέρμανσης εξετάζεται να εφαρμοσθεί η παρέμβαση της κυβέρνησης για τα υγρά καύσιμα. Η πρόταση περιλαμβάνει μία επιστροφή φόρου που θα γίνεται με κριτήρια, και περιουσιακά και θα τροφοδοτείται από τα υπερβάλλοντα έσοδα ειδικών φόρων. Σημειώνεται πως το 60% περίπου της τιμής της βενζίνης είναι ΦΠΑ και ΕΦΚ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε σχετικά πως «οι τιμές στη βενζίνη ξεφεύγουν επικίνδυνα». «Πρόκειται για μία δαπάνη, η οποία στην ουσία αφορά τους πάντες και ως ένα βαθμό είναι μη ελαστική, καθώς είναι αναγκαία για να πάει ο άλλος στη δουλειά του, για να μεταφερθούν αγαθά. Είναι σαφές ότι δεν θα μείνει έξω από το πεδίο των παρεμβάσεών μας, πάντοτε στο πλαίσιο λελογισμένων κινήσεων για να νιώσει ο κόσμος και εκεί τη στήριξη για το μετριασμό των επιπτώσεων» είπε.

ΕΝΦΙΑ και κατώτατος

Όπως προαναφέρθηκε, στο πλαίσιο του νέου «πακέτου», προωθείται η έκτακτη στήριξη σε ευάλωτους πολίτες, με την «επιταγή ακρίβειας» για την ενίσχυση της αγοραστικής τους δύναμης. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ μειώνει – περαιτέρω – τον ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατ ευρώ (η διάταξη αναμένεται σήμερα στη Βουλή).

Αντίβαρο στην κρίσης θα αποτελέσει και η νέα αύξηση του κατώτατου. Επίσης, η κυβέρνηση αναζητεί πόρους για να επεκτείνει όλο το 2022 τον χαμηλό ΦΠΑ στο «πακέτο» τουρισμού- μεταφορών, αλλά και εξετάζει τα περιθώρια για διευρυμένο επίδομα θέρμανσης για το 2022-2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider