Σύμπραξη Κοπελούζου – RF Energy στα υπεράκτια αιολικά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύμπραξη Κοπελούζου – RF Energy στα υπεράκτια αιολικά
Κοινοπρακτικό σχήμα για επένδυση 2,5 δισ. ευρώ για την υλοποίηση πάρκων με ανεμογεννήτριες σταθερής βάσης (fixed bottom) συνολικής ισχύος 850 MW σε Αλεξανδρούπολη και Λήμνο, με βάση τις άδειες που έχουν λάβει ήδη οι δύο εταιρείες.

Στη συμμαχία στον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών έχουν προχωρήσει ο Όμιλος Κοπελούζου με τη RF Energy, με τη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος που θα αναλάβει να υλοποιήσει τα δύο έργα για τα οποία οι εταιρείες έχουν λάβει ήδη άδειες παραγωγής.

Αυτό αποκάλυψε την Πέμπτη ο Δημήτρης Κοπελούζος, στο περιθώριο της συνάντησης με τους δημοσιογράφους με αντικείμενο την παρουσίαση του πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης, για την εισαγωγή «πράσινης» και φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον κ. Κοπελούζο, στην κοινοπραξία ο Όμιλος θα εισφέρει το πάρκο ισχύος 215 MW που έχει αδειοδοτήσει μέσω της Elica ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, το οποίο πρόκειται να αυξηθεί στα 350 MW.

Από την άλλη πλευρά, το αδειοδοτημένο πρότζεκτ της RF Energy προορίζεται να εγκατασταθεί στη Λήμνο, ενώ ισχύ 500 MW. Επομένως, το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο της κοινοπραξίας ανέρχεται σε 850 MW.

Ανεμογεννήτριες σταθερής βάσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα πλεονέκτημα των δύο πάρκων είναι ότι ότι θα κατασκευασθούν σε θαλάσσιες περιοχές με σχετικά μικρά βάθη. Επομένως, θα χρησιμοποιηθούν ανεμογεννήτριες σταθερής βάσης (fixed bottom), οι οποίες δηλαδή θα είναι πακτωμένες στον πυθμένα.

Όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, σήμερα το κόστος των πάρκων με ανεμογεννήτριες σταθερής βάσης κινείται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ ανά MW. Επομένως, η συνολική επένδυση ανέρχεται στα επίπεδα των 2,1 δισ. ευρώ, αν και τα κόστη του σχετικού εξοπλισμού μειώνονται πολύ γρήγορα, με συνέπεια πιθανότατα να περιορισθεί στην πορεία το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανεμογεννήτριες σταθερής βάσης είναι σημαντικά οικονομικότερες από τις πλωτές ανεμογεννήτριες, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν τον κανόνα στα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη χώρα μας, καθώς με ελάχιστες εξαιρέσεις οι ελληνικές θάλασσες χαρακτηρίζονται από μεγάλα βάθη. Έτσι, αυτή τη στιγμή, το κόστος των πλωτών ανεμογεννητριών αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ ανά MW.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί τη θέσπιση εντός των επόμενων μηνών του πρώτου πλαισίου στη χώρα μας για την ανάπτυξη offshore αιολικών έργων. Στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχουν αναπτυχθεί πάρκα συνολικής ισχύος 2.000 MW.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider