Εξωτερικό Υδροδοτικό Αθήνας: Στις 20 Ιανουαρίου οι προσφορές για το ΣΔΙΤ των 291 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξωτερικό Υδροδοτικό Αθήνας: Στις 20 Ιανουαρίου οι προσφορές για το ΣΔΙΤ των 291 εκατ. ευρώ
Γιατί μετατέθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για ένα μεγάλο έργο ΣΔΙΤ. Ποιο είναι το αντικείμενό του.

Μετάθεση περίπου ενάμιση μήνα πήρε η διαδικασία υποβολής προσφορών για ένα μεγάλο έργο ΣΔΙΤ, του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας ύψους 235 εκατ. ευρώ (291 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, αποφάσισε τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των Φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του διαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για την Ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα του έργου: «Λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (Ε.Υ.Σ.) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης, μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.» στις 20/01/2022, με την αποσφράγιση των προσφορών να πηγαίνει για τις 27/01/2022.

Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία υποβολής προσφορών είχε οριστεί για τις 2 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, το υψηλό ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό αλλά και οι ζυμώσεις ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους «μνηστήρες», Έλληνες και ξένους, ώστε να «χτίσουν» δυνατές συμμαχίες οδήγησε σε μικρή παράταση. Ειδικότερα, υπήρξαν προς το υπουργείο αιτήματα των ενδιαφερομένων φορέων για μετάθεση της ημερομηνίας του Διαγωνισμού τόσο για την συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών όσο και για την εξεύρεση κατάλληλων συνεργατών, ήτοι δημιουργία εξειδικευμένου σχήματος Κατασκευαστή και Μελετητή.

Για το project, που έχει χαρακτηριστεί ως «Εθνικού Επιπέδου», ειδικού και σημαντικού ενδιαφέροντος, προφανώς το σύνολο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, INTRAKAT, πιθανότατα η Μυτιληναίος και άλλα σχήματα από το εσωτερικό (θα προκύψουν λογικά και συνεργασίες) και εξωτερικό (π.χ. οι Γαλλικοί όμιλοι σαν τις Veolia, Suez) αναμένεται να δώσουν το παρών. Μέσω αλλαγής του καταστατικού της, καθώς μέχρι πρότινος δεν είχε σχετική δυνατότητα, η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να διεκδικήσει διαγωνισμούς που προωθούνται με το μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Να σημειωθεί ότι σε άλλους διαγωνισμούς σε υποδομές (ύδρευση κ.α.) είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν και διεθνή σχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προκήρυξη, το αντικείμενο περιλαμβάνει το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που βρίσκονται εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης του Ελληνικού Δημοσίου και ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού (Μ.Ε.Ν.).

Τα έργα και οι εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στο ΕΥΣ της μείζονος περιοχής πρωτευούσης και αποτελούν αντικείμενο του παρόντος έργου ΣΔΙΤ είναι υφιστάμενες και πλήρως λειτουργικές υποδομές. Μεταφέρουν, εδώ και αρκετές δεκαετίες, σημαντικούς υδάτινους πόρους και αποτελούν ουσιώδες σύστημα μεταφοράς του ύδατος για την εξασφάλιση επαρκούς υδροδότησης του λεκανοπεδίου Αττικής. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί σε καθαρά παρούσα αξία, στο ποσό των 234.860.000 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α.. Ο ακριβής προϋπολογισμός των πληρωμών διαθεσιμότητας που θα καταβληθούν στον ιδιώτη φορέα θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων του διαλόγου κατά το Στάδιο Β.Ι της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού και θα συμπεριληφθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει να προχωρήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις βαριάς και ελαφριάς συντήρησης, καθώς και τη λειτουργία του ΕΥΣ για την επόμενη 20ετία. Μέχρι σήμερα τη συντήρηση αυτής της υποδομής έχει η ΕΥΔΑΠ με βάση την προηγούμενη συμφωνία παραχώρησης που είχε υπογραφεί με το ελληνικό δημόσιο για το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Αττική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider