Κορονοϊός: «Καλύτερο» το εμβόλιο της Valneva από αυτό της AstraZeneca

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: «Καλύτερο» το εμβόλιο της Valneva από αυτό της AstraZeneca
Θετικά νέα για τον εμβόλιο Covid της Valneva. Κατέγραψε καλύτερη απόδοση από τοι εμβόλιο της AstraZeneca.

Το πειραματικό εμβόλιο της Valneva κατά του κορονοϊού «υπόσχεται» μεγαλύτερη ανοσία από το αντίστοιχο εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, τα οποία ανοίγουν τον δρόμο για την έγκριση του γαλλικού εμβολίου στην ΕΕ.

Οι 4.000 ενήλικες ασθενείς που συμμετείχαν στις κλινικές έρευνες έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού και εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα από αυτούς που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca στη Βρετανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Valneva τη Δευτέρα. Και οι δύο ομάδες παρουσίασαν τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ κανένας ασθενείς δεν αρρώστησε βαριά.

Στην σύγκρισή του με το εμβόλιο της AstraZeneca, «έδειξε υπεροχή απέναντι στο εμβόλιο AZD1222 ως προς τον μέσο όρο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων (...) καθώς και αντιστοιχία ως προς τα ποσοστά ορομετατροπής (SCR, άνω του 95% στις δύο ομάδες εμβολιασμού), δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση (δηλαδή την 43η ημέρα) στους ενήλικες 30 ετών και άνω».

Η ανακοίνωση γίνεται λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφού η βρετανική κυβέρνηση ακύρωσε το συμβόλαιό της για την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων. Η είδηση είχε προκαλέσει την πτώση της μετοχή της Valneva στο χρηματιστήριο.

Τα θετικά αποτελέσματα δίνουν ώθηση στην Valneva, η οποία βρέθηκε σε δύσκολη θέση, καθώς δημιούργησε και προετοίμασε ένα εμβόλιο για μια χώρα που δεν το θέλει πια. Το Ηνωμένο Βασίλειο ακύρωσε την παραγγελία 100 εμβολίων κατά της covid-19 τον προηγούμενο μήνα, με την αιτιολογία πως η εταιρεία «έσπασε» τους όρους του συμβολαίου.

Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε σήμερα πως προετοιμάζεται για να ζητήσει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την κυκλοφορία του εμβολίου στην ευρωπαϊκή Ένωση. Η γαλλική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το εμβόλιο της Valneva και ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Τα θετικά νέα έστειλαν τη μετοχή της εταιρείας σε άλμα 42% πριν το άνοιγμα της αγοράς, ενώ ενδοσυνεδριακά κινείται πάνω από το 31% στην αγορά του Παρισιού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα: Υψηλή η αποτελεσματικότητα του συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων Covid-19

gazzetta
gazzetta reader insider insider