Η επόμενη ημέρα της Intrasoft International και οι Δανοί που μπαίνουν στην ελληνική αγορά πληροφορικής 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επόμενη ημέρα της Intrasoft International και οι Δανοί που μπαίνουν στην ελληνική αγορά πληροφορικής 
netcompany intrasoft international
Η επόμενη ημέρα για την εταιρεία, τα μεγέθη και τα πλάνα της Netcompany - Instrasoft και οι προοπτικές που ανοίγει το deal για την εγχώρια αγορά πληροφορικής.

Το ισχυρό αποτύπωμα στην εκτέλεση ψηφιακών έργων εντός Ευρώπης, τα περιθώρια ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς ΤΠΕ με την αρωγή και του Ταμείου Ανάκαψμης αλλά και η μέχρι τώρα καλή συνεργασία σε έργα που είχαν αναλάβει από κοινού για το Δημόσιο της Δανίας, ήταν μερικοί από τους λόγους που κέντρισαν το ενδιαφέρον της Δανέζικης Netcompany για την Intrasoft International. Ενδιαφέρον που όπως ανακοινώθηκε χθες κατέληξε στην εξαγορά της τελευταίας από την πρώτη.

Οι συζητήσεις για την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας, κρατούν, σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και καιρό, ευδοκίμησαν όμως πρόσφατα. Να θυμίσουμε ότι όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, οι εταιρείες υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία ώστε η Netcompany να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της INTRASOFT INTERNATIONAL έναντι 235 εκατ. ευρώ.

Η Intracom Technologies στην οποία ανήκει το 91,74% της Instrasoft International καθώς και τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας στα οποία ανήκει το υπόλοιπο ποσοστό, θα λάβουν 184,8 εκατ. ευρώ , δεδομένου ότι η Netcompany θα αγοράσει την εταιρεία σε «dept free basis». Το ποσό θα καταβληθεί ως συνδυασμός μετρητών και μετοχών της ως αγοράστριας, για την ακρίβεια η καταβολή μετρητών θα φτάσει τα 166,8 εκατ. ευρώ και θα συνδυαστεί με μεταβίβαση μετοχών της αγοράστριας εταιρείας αξίας 18 εκατ. ευρώ.

Στόχος της εξαγοράς όπως επεσήμαναν τόσο ο CEO της Netcompany, Andre Rogaczewski όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Intrasoft International, Αλέξανδρος Μάνος, είναι η εταιρεία που θα δημιουργηθεί με την ολοκλήρωση της συναλλαγής (σ.σ. στο τέλος του 2021), να αποκτήσει στρατηγική θέση στον ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελείται επί ευρωπαϊκού εδάφους κι ο οποίος αναμένεται να ενταθεί την επόμενη δεκαετία.

«Ο συνδυασμός της Netcompany με τα προϊόντα της Intrasoft International, τη μεγάλη προϋπηρεσία σε έργα πληροφορικής στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς ΤΠΕ θα μας οδηγήσουν στο επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από το να γίνουμε ο ευρωπαίος ηγέτης της ψηφιοποίησης» ανέφερε ο Andre Rogaczewski κατά την χθεσινή ενημέρωση των επενδυτών της δανέζικης εταιρείας που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης.

Η επόμενη ημέρα

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η Intrasoft International θα συνεχίσει να επιχειρεί ως ανεξάρτητη εταιρεία, διατηρώντας την έδρα της στο Λουξεμβούργο και μεγάλο παράρτημα στη χώρα μας. Ως μια από τις θυγατρικές της Netcompany όμως, επί ευρωπαϊκού εδάφους θα πάρει την επωνυμία της μαμάς εταιρείας ενώ ο ελληνικός βραχίονας, ο οποίος φιλοδοξεί να διεκδικήσει και πολλά από τα έργα που αναμένεται να δημοπρατηθούν από το Ελληνικό δημόσιο το προσεχές διάστημα, θα αποκτήσει την συνδυασμένη ονομασία Netcompany - Intrasoft.

Το μέγεθος της νέα συνδυασμένης εταιρείας, όπως ήταν αναμενόμενο διευρύνεται αισθητά χάρη στα συνδυασμένα μεγέθη της. Για την ακρίβεια, με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, η συνδυασμένη εταιρεία παρουσιάζει τζίρο ύψους 579 εκατ. ευρώ περίπου (4.308 εκατ. κορώνες Δανίας), η λειτουργική κερδοφορία EBITDA ανέρχονται σε 126,8 εκατ. ευρώ (944 εκατ. κορώνες Δανίας) ενώ το EBITA φτάνει τα 113 περίπου εκατ. ευρώ (844 εκατ. κορώνες Δανίας).

Παράλληλα η εταιρεία αποκτά παρουσία σχεδόν σε όλη την ήπειρο και το προσωπικό της αριθμεί πλέον 6.508 άτομα συμπεριλαμβανομένων των freelancers (σ.σ. παρότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων της Intrasoft στην Ελλάδα είναι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, η πλειονότητα των μηχανικών στην αγορά του Λουξεμβούργου και του Βελγίου είναι freelancers).

Τέλος η συνδυασμένη δραστηριότητα των δύο εταιρειών αφορά κατά 67% σε έργα του Δημοσίου και κατά 33% σε έργα του ιδιωτικού τομέα τα οποία εκτείνονται σε 17 γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης. Η μερίδα του λέοντος του τζίρου της - 51% - προκύπτει μέχρι σήμερα από την περιοχή της Δανίας. Ωστόσο σημαντικό αποτύπωμα στον τζίρο της έχει και η περιοχή Belux( Βέλγιο και Λουξεμβούργο) που αντιπροσωπεύει το 18% καθώς και ελληνική αγορά η οποία ακολουθεί στην τρίτη θέση αντιπροσωπεύοντας συνδυαστικά το 11% του τζίρου της. Ακολουθούν οι περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών, με το ποσοστό των έργων επί του συνολικού τζίρου της εταιρείας να κυμαίνεται όμως κάτω από το 10% και συγκεκριμένα 8%,5%,2% και 5% αντίστοιχα. Σημειωτέον ότι μέχρι προ της εξαγοράς ο τζίρος της Intrasoft International προερχόταν κατά 54% από την περιοχή Belux, κατά 32% από την Ελλάδα και ακολουθούσαν Ισπανία, Κύπρος και άλλες περιοχές που αντιπροσώπευαν το 3%, 2% και 9% του τζίρου της αντίστοιχα

Παρότι στην αρχή οι εταιρείες θα ακολουθήσουν τα στρατηγικά πλάνα που έχουν ήδη αναγγείλει, για την συνέχεια προσβλέπουν να συνδυάσουν τα προϊόντα τους και να διεκδικήσουν από κοινού μεγάλα ευρωπαϊκά έργα, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, σε κλάδους που έχουν ήδη ισχυρή παρουσία. Το νέο σχήμα έχει πλούσια συνδυασμένη εμπειρία στην αγορά πληροφορικής των Ευρωπαϊκών Οργανισμών, του Δημόσιου τομέα καθώς και μεγάλων πελατών όπως υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τράπεζες, χρηματοοικονομικά ιδρύματα και τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί.

«Ο συνδυασμός της Netcompany ως πρωτοπόρου στη Βόρεια Ευρώπη με την INTRASOFT με έδρα το Λουξεμβούργο και την ισχυρή της θέση σε Ελλάδα και Νότια Ευρώπη δημιουργεί ένα ευρωπαϊκό success story πληροφορικής, πλήρως συμπληρωματικό σε επίπεδο υπηρεσιών και προσφερόμενων λύσεων. Ο συνδυασμός των προϊόντων της INTRASOFT για Τελωνεία, Φορολογία, Κοινωνική Ασφάλιση και η πλατφόρμα Govtech της Netcompany, δοκιμασμένες σε μερικές από τις πιο προηγμένες ψηφιακές αγορές στην Ευρώπη, δημιουργούν συνέργειες που ξεπερνούν κατά πολύ το άθροισμα των δύο και θα αξιοποιηθούν σε αναδυόμενες ευκαιρίες σε ολόκληρη την Ευρώπη» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη των δύο εταιρειών.

Νέα μέρα για την εγχώρια αγορά πληροφορικής

Η χρονική συγκυρία της κίνησης αυτής υπογραμμίζει σίγουρα τη μεγάλη ευκαιρία της ψηφιοποίησης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του ιδιωτικού τομέα, που είναι και στόχος του 20% της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας. Πέρα όμως από αυτό κι από το όποιο ισχυρών προοπτικών μέλλον της νέας εταιρείας που δημιουργείται, το deal μεταξύ Netcompany και Intrasoft Interantional επιβεβαιώνει την αλλαγή προσέγγισης των διεθνών επενδυτών απέναντι στα ελληνικά assets. Να θυμίσουμε ότι το συνολικό τίμημα του οποίου ήταν 13 φορές τα λειτουργικά κέρδη EBITDA της Instrasoft (η λειτουργική κερδοφορία EBITDA το 2020 διαμορφώθηκε στα € 18 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 24,3%).

Επιπλέον αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση της δυναμικής της, της ανάπτυξης και των μελλοντικών δυνατοτήτων της Ελληνικής αγοράς πληροφορικής, η οποία σύμφωνα με στελέχη της αγοράς θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες ζυμώσεις τον κλάδο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο deal που έχει πραγματοποιηθεί στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής την τελευταία δεκαπενταετία. Ως πιο πρόσφατη αντίστοιχη κίνηση θα μπορούσε να επισημάνει κανείς την εξαγορά της Delta Singular από τον αμερικανικό κολοσσό First Data Corp. έναντι 206 εκατ. ευρώ το μακρινό 2004.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intracom Holdings: Τι περιλαμβάνει η δεσμευτική συμφωνία με Netcompany για την Intrasoft International - Η αξία της συναλλαγής

Επιβεβαιώνει η Intrasoft International ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Netcompany

Η Intrasoft υπογράφει τη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

gazzetta
gazzetta reader insider insider