Διεθνή
12-08-2021 | 19:46

H Philip Morris θέλει να εξαγοράσει εταιρεία εισπνεόμενων φαρμάκων έναντι 1 δισ. λίρες - Αντιδρούν οι μέτοχοι

Newsroom
Μοιράσου το
H Philip Morris θέλει να εξαγοράσει εταιρεία εισπνεόμενων φαρμάκων έναντι 1 δισ. λίρες - Αντιδρούν οι μέτοχοι
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι διευθυντές της βρετανικής εταιρείας εισπνεόμενων Ventura συνέστησαν στους μετόχους τους να αποδεχθούν μια προσφορά 1 δισ. λιρών από τον κολοσσό στον χώρο του καπνού Philip Morris International (PMI).

Η προσφορά του κατασκευαστή των τσιγάρων Marlboro ύψους 1,65 λιρών ανά μετοχή επικράτησε μιας αντίπαλης προσφοράς του αμερικανικού ομίλου Carlyle, του οποίου η τελική προσφορά ήταν 1,55 λίρες ανά μετοχή.

Η Ventura κατασκευάζει εισπνεόμενα φάρμακα και συσκευές για τη θεραπεία αναπνευστικών ασθενειών όπως το άσθμα.

Δεκάδες ομάδες για την υγεία έγραψαν στη Ventura καλώντας την να απορρίψει την προσφορά της PMI.

Οι ομάδες προειδοποίησαν ότι η συμφωνία θα βλάψει σημαντικά τις μελλοντικές προοπτικές της εταιρείας υγειονομικών αγαθών, καθώς θα αποτρέψει κορυφαίους ερευνητές του αναπνευστικού συστήματος και επιστήμονες που δεν θα είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε μια εταιρεία καπνού.

Οι μετοχές της Ventura, η οποία συμπεριλαμβάνει τη Novartis και την GSK μεταξύ των πελατών της, έχουν κερδίσει κατά 33% σε αξία από την πρώτη προσφορά της Carlyle τον Μάιο.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, λένε ότι η εταιρεία πιστεύει ότι το πρωταρχικό τους καθήκον είναι οι μέτοχοι και σημειώνουν ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στην PMI να φτάσει στον δηλωμένο στόχο του να αντλήσει το ήμισυ των εσόδων του από μη καπνικά προϊόντα μέσα σε μια δεκαετία.

Ορισμένοι αμφισβήτησαν επίσης εάν αυτή η συμφωνία έχει καμία διαφορά από όταν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, αυτή η απόφαση θα αντιμετωπιστεί με απογοήτευση από τις ομάδες υγείας και θα απογοητεύσει πολλές ομάδες μετόχων που ήλπιζαν ότι αυτή η συμφωνία θα ήταν ένα οξύ τεστ για το αν οι μέτοχοι όντως επιβραύευαν ευρύτερους κοινωνικούς στόχους από το να πάρουν απλά την καλύτερη τιμή.

Η PMI θα πρέπει να πείσει το 51% των μετόχων να πάρουν τα χρήματα της προκειμένου να αναλάβει τον έλεγχο. Πολλοί άλλοι μέτοχοι μπορεί να νιώσουν άβολα να είναι μέτοχοι μειοψηφίας σε μια θυγατρική εταιρεία καπνού.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.