Delfi Analytics: Ισχυρές οι προοπτικές για την ελληνική Κτηματαγορά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Delfi Analytics: Ισχυρές οι προοπτικές για την ελληνική Κτηματαγορά
Άντεξαν οι τιμές κατά την πανδημία. Η τάση για τηλεργασία θα επηρεάσει οικιστικά-γραφειακά ακίνητα. Ο ρόλος των μεγάλων έργων.

Οι σημαντικές αντοχές που επέδειξε η ελληνική Κτηματαγορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αποτελούν σημαντικό εχέγγυο ώστε η αγορά να ανακάμψει με γοργούς ρυθμούς από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Σύμφωνα με ανάλυση της Delfi Analytics με θέμα «Greek Real Estate Market Overview», τα πολλά και σημαντικά έργα ανάπτυξης και υποδομών τα οποία προγραμματίζονται, θα δημιουργήσουν νέο επενδυτικό ενδιαφέρον και θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το επενδυτικό τοπίο για την Ελλάδα, σε μία περίοδο που οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις θεωρούνται καθοριστικές για έξοδο από την ύφεση. Παράλληλα, η αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς ακινήτων στην αγορά, λόγω της πρόσφατης επανέναρξης των ηλεκτρονικών δημοπρασιών αναμένεται, εν μέρει, να διαμορφώσει εκ νέου τις εξελίξεις.

Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι οι τιμές άντεξαν κατά την πανδημία, η τάση για εργασία από το σπίτι ήρθε για να μείνει και θα επηρεάσει οικιστικά και γραφειακά ακίνητα, ενώ τα μεγάλα έργα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αναμένεται να προσελκύσουν εκ νέου ξένες επενδύσεις.

Όσον αφορά στις τιμές των ακινήτων, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, κατά το 2020 συνέχισαν να κινούνται ανοδικά έστω και με περιορισμένους ρυθμούς ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές για οικίες αυξήθηκαν κατά 3,5% και για διαμερίσματα κατά 3,6%. Σε σχέση με τα εμπορικά ακίνητα, οι τιμές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με προηγουμένως. Μία τάση που σύμφωνα με την Delfi Analytics θα επηρεάσει τόσο τους γραφειακούς χώρους όσο και τις οικιστικές μονάδες, είναι αυτή για εργασία από το σπίτι.

Παρά την υποχώρηση της πανδημίας, εκτιμάται πως όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα διατηρήσουν τη συγκεκριμένη πρακτική τόσο για υγειονομικούς σκοπούς, όσο και για σκοπούς εξοικονόμησης οικονομικών πόρων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για μεγαλύτερα οικιστικά ακίνητα με χώρους που μπορούν να μετατραπούν σε γραφείο, αλλά και για γραφειακά κτίρια τα οποία μπορούν να τροποποιηθούν σχετικά εύκολα και να προσαρμοστούν στις όποιες συνθήκες ενδεχομένως φέρει η επόμενη μέρα της πανδημίας.

Το 2020 αποτέλεσε ένα δύσκολο έτος για την ελληνική οικονομία, όπως άλλωστε και για τις περισσότερες χώρες, ωστόσο, οι επιπτώσεις στον τομέα των ακινήτων μπορούν να χαρακτηριστούν παροδικές και φυσικό επακόλουθο της γενικότερης κατάστασης που δημιουργήθηκε. Για παράδειγμα, ήταν αναμενόμενο να μειωθούν οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στον τομέα κατά 39,6% (το πάγωμα των επενδύσεων ήταν διεθνές φαινόμενο κατά το 2020), όπως και κατά 88,5% οι άδειες στα πλαίσια του προγράμματος «Χρυσή Βίζα».

Από την άλλη, η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποτέλεσε μία ισχυρή ένδειξη της ανθεκτικότητας της αγοράς. Σε σταθερά επίπεδα παρέμειναν οι τιμές των γραφείων τόσο στην περιοχή της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως οι τιμές των εμπορικών ακινήτων, συνέχισαν να αυξάνονται σημαντικά (+9,5%) μέχρι τα μέσα του 2020. Παράλληλα, η αύξηση κατά 8,9% των ιδιωτικών αδειών οικοδομής αποτελεί ένδειξη πως αμέσως μετά το πέρας της αβεβαιότητας θα υλοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός αναπτύξεων που είχαν τεθεί προσωρινά στον πάγο.

Σύμφωνα με το σχετικό report, το 2020 η μεγαλύτερη άνοδος στις ζητούμενες τιμές για ακίνητα προς πώληση στην Αττική παρατηρήθηκε στον Ταύρο με αύξηση 32,3% (με τιμές κατά μέσο όρο 1.342 ευρώ/τ.μ.) και ακολούθησαν Καπανδρίτι (+18,5%, με 1.406 ευρώ/τ.μ.), Κρυονέρι (+17,9%), Αργυρούπολη (2.300 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο), Λεγραινά, Πετρούπολη, όλες οι περιοχές με άνοδο μεγαλύτερη του 15%. Αντιθέτως, σε περιοχές όπως οι Δραπετσώνα (-20,8%), Ροδόπολη, Νέα Πέραμος, Σούνιο, Παλαιά Φώκαια κ.α. παρατηρήθηκε πτώση τιμών, λόγω πανδημίας, μεγαλύτερη του 4%-5%.

Επιπρόσθετα, και όσον αφορά τις μισθώσεις ακινήτων στην Αττική, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις φαίνεται να οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση ζητούμενων τιμών στην περιοχή του Σουνίου με +34,1% (10,3 ευρώ/τ.μ.). Ακολούθησαν περιοχές όπως οι Άγιοι Ανάργυροι, Νέα Φιλαδέλφεια (7,1 ευρώ/τ.μ.), Ταύρος (7,4 ευρώ/τ.μ.), Λυκόβρυση (8 ευρώ/τ.μ.) με +20% και άνω (σε ετήσια βάση), αλλά και οι περιοχές Γέρακας (7,1 ευρώ/τ.μ.), Αιγάλεω (7,9 ευρώ/τ.μ.), Πέραμα (5,7 ευρώ/τ.μ.), Γλυκά Νερά (6,7 ευρώ/τ.μ.) με άνοδο στις τιμές ενοικίων κατά 15% και πάνω.

Στο κέντρο της Αθήνας οι ζητούμενες τιμές ενοικίων μειώθηκαν κατά 6,9% (12,2 ευρώ/τ.μ.), στο Ελληνικό κατά 15,6% (12,5 ευρώ/τ.μ.), στην Καισαριανή υποχώρησαν κατά 11,9% (8,2 ευρώ/τ.μ.), στο Νέο Φάληρο έπεσαν κατά 10% (7 ευρώ/τ.μ.), στον Άλιμο υποχώρησαν κατά 9% (10,2 ευρώ/τ.μ.), σε Μετς-Καλλιμάρμαρο μειώθηκαν κατά 9% (11 ευρώ/τ.μ.), ενώ η ισχυρότερη πτώση παρατηρήθηκε στη Δραπετσώνα με -18,9% (6,6 ευρώ/τ.μ.). Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη, κατά το report, σημαντική υποχώρηση καταγράφηκε μόνο στο Αγγελοχώρι με -8,7%.

Η Delfi Analytics εκτιμά πως η ψηφιοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, η οποία εν πολλοίς ήταν αποτέλεσμα των περιορισμών που επέφερε η πανδημία, θα συμβάλουν ώστε η αγορά να ανακάμψει ταχύτερα. Ιδιαίτερη θετική επίδραση για ταχεία έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση αναμένεται να έχει και η υλοποίηση μεγάλων έργων ανάπτυξης όπως το «Ελληνικό», το υποθαλάσσιο τούνελ το οποίο θα ενώνει Σαλαμίνα - Αττική, η τέταρτη γραμμή του μετρό στην Αθήνα, το κέντρο Καινοτομίας «Πολιτεία», το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο και πολλά άλλα του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Η πλήρης ανάλυση της ελληνικής αγοράς ακινήτων είναι διαθέσιμη εδώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider